Κορονοϊός μάσκες: Προ των πυλών η υποχρεωτική χρήση μάσκας


Προς καθολική χρήση της μάσκας οδηγούνται πλέον οι λοιμωξιολόγοι, ενώ η σχετική απόφαση είναι θέμα ημερών. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε επιπλέον κλειστούς χώρους, όπως τα εμπορικά κέντρα και οι εκκλησίες. Σημειώνεται πως αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι τα κρούσματα στις μεγάλες πόλεις, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και όχι τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες.

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς ανέφερε στον ΣΚΑΙ ότι «αυξάνονται τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική και την Θεσσαλονίκη». Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 35 κρούσματα της Δευτέρας τα 17 εντοπίστηκαν στην Αθήνα. Ο κ. Λαζανάς σημείωσε: «είμαστε σε μια επιδημία και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες και στο πλαίσιο αυτό είναι και η χρήση της μάσκας και των υπολοίπων μέτρων, ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι «ο κόσμος δεν παίρνει τα μέτρα που έχει συστήσει η πολιτεία μετά από συζητήσεις με τους αντίστοιχους φορείς, του λοιμοξιωλόγους τον ΕΟΔΥ κλπ».

Ο ίδιος επισήμανε πως τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά ειδικά με την χρήση της μάσκας, ενώ σημείωσε πως ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν το 2021: «Αν μια επιδημία πρέπει να τιθασευτεί αυτό γίνεται μόνο με την χρήση του εμβολίου όπου ένα αριθμός πληθυσμού θα εμβολιαστεί και θα αποκτήσει αντισώματα».

Ανέφερε πως υπήρχε σύσταση η μάσκα να χρησιμοποιείται στα σουπερμάρκετ και είχε αρχίσει ο κόσμος να χαλαρώνει με αυτό και μόλις πήγε να γίνει πιθανή επιβολή προστίμου άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο, σημειώνοντας πως «αυτό που δεν συμφωνώ με την κοινωνία είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας από πίσω και να κόβει χαρτάκια και κλήσεις για να συμμορφωνόμαστε. Από μόνοι μας πρέπει να αυτοπεριοριστούμε».

Επεσήμανε πως ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται εύκολα, ενώ αυτή την στιγμή μολύνονται πιο πολύ οι νέοι. Σημείωσε πως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πλέον προστατεύονται υπογραμμίζοντας πως αν και οι νέοι είναι πιο ανθεκτικοί όσο αυξάνονται τα κρούσματα σε αυτούς είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στους υπόλοιπους και γενικότερα μπορεί εύκολα να αυξηθούν τα κρούσματα χωρίς να το καταλάβουμε.

Τέλος, τόνισε πως η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στους κλειστούς χώρους διότι τα σταγονίδια μπορούν να μεταδοθούν ακόμα και σε 2 διαδρόμους πχ σε ένα σουπερμάρκετ. «Δεν είναι εύκολο δεν γίνεται όμως διαφορετικά δεν έχουμε άλλα μέτρα προφύλαξης» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως «η μάσκα που προστατεύει είναι η πάνινη ή η χειρουργική οι άλλες δεν προστατεύουν».

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27450 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.