Κορονοϊός: Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για την πορεία της πανδημίας – Αποφάσεις για νέα μέτρα και έναρξη των σχολείων


Σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η επιδημική καμπύλη της νόσου συνεχίζει να εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις. Μάλιστα, καθώς η περίοδος επώασης της νόσου είναι 6 με 14 ημέρες, τώρα καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο του Δεκαπενταύγουστου.

Ωστόσο, προβληματισμό στις Αρχές προξενεί ότι ο Αύγουστος ήταν ένας κακός μήνας για τη διασπορά της νόσου. Εκτός από την έκρηξη των κρουσμάτων – υπερδιπλάσιος αριθμός σε σχέση με όσα καταγράφηκαν συνολικά το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου – τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα σημειώθηκαν και απανωτά αρνητικά ρεκόρ στους θανάτους μετά την περίοδο της καραντίνας. Μέχρι και χθες, μέσα σε 30 μέρες είχαν καταγραφεί 56 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19, αποτελώντας το δεύτερο κατά σειρά μήνα με τα περισσότερα θύματα (μετά τα 91 του Απριλίου).

Ανησυχία για τους οίκους ευγηρίας

Σημαντική όμως παράμετρος ήταν η παρουσία του κορoνοϊού σε οίκους ευγηρίας. Ενδεικτικό γεγονός της κρίσιμης αυτής παραμέτρου στην πορεία της πανδημίας είναι ότι μέχρι και χθες οι θάνατοι ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης και προσβλήθηκαν από κορονοϊό ανέρχονταν σε 16. Ακόμη ένας θάνατος που έχει καταγραφεί αφορούσε σε φιλοξενούμενο της Εστίας Παπαγεωργίου στον Εύοσμο.

Τι θα κριθεί μετά την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος δίνει τη «σκυτάλη» στο Σεπτέμβριο, με μία μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων (177 το Σάββατο και 157 την Κυριακή). Η μείωση αυτή μπορεί να είναι εντελώς τυχαία κατά τους ειδικούς καθώς για να φανεί εάν πραγματικά η επιδημία βρίσκεται σε «τροχιά» ύφεσης απαιτείται μια εβδομάδα με σταθερά πτωτική τάση στους ημερήσιους αριθμούς των νέων περιστατικών.

Τους ειδικούς πάντως δεν θα τους εκπλήξει μια σταθεροποίηση προς τα κάτω αυτή την εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα, καθώς πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα μετά το πέρας των διακοπών και με δεδομένο ότι οι επαφές μειώνονται μπορεί να φανεί η πρώτη επίδραση της μη τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό φυσικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές περιοχές.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση, πέρα από τις «εξορμήσεις» των μεικτών κλιμακίων της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ και της Αστυνομίας, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωση των πολιτών, η οποία και αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό ενημέρωσης για το έργο και τη δραστηριότητά της, στο twitter.

«Μετά τις διακοπές, για τουλάχιστον μία βδομάδα, προσέχουμε διπλά! Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε τη διασπορά του κορονοϊού. Μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό», αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό ενημέρωσης για το έργο και τη δραστηριότητα της κυβέρνησης, στο twitter.

Η έναρξη των σχολείων και οι μαζικές παραγγελίες για μάσκες την τελευταία στιγμή

Η λογική του να έχουν επιστρέψει όλοι από διακοπές, ώστε να μειωθεί το επιδημικό φορτίο και κατά συνέπεια όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος για επιπλέον κρούσματα είναι το βασικό επιχείρημα όσων προκρίνουν τη 14η Σεπτεμβρίου ως πιο κατάλληλη ημερομηνία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει (για 14 μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, νωρίτερα επιθυμούν στο υπουργείο Παιδείας), ενώ υπάρχουν αλλεπάλληλες δηλώσεις από τους λοιμωξιολόγους που μάλλον συσκοτίζουν παρά ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

Εξάλλου από την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, καλούνται οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να στείλουν τις οικονομικές τους προσφορές στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προκειμένου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την προμήθεια σε μάσκες. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό ύψους 6 εκτομμυρίων ευρώ και το γεγονός ότι προκηρύχθηκε την τελευταία στιγμή δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά για το ποιοι μπορούν πραγματικά αν συμμετάσχουν με τόσο μεγάλη χρονική πίεση.

Κάθε εταιρεία η ομάδα εταιρειών πρέπει να προμηθεύσει τουλάχιστον 10.000 υφασμάτινες μάσκες από τα 4,8 εκατομμύρια μάσκες που απαιτούνται για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος της ΚΕΔΕ οι εταιρείες που θα επιλεγούν βάσει της οικονομικής προσφοράς τους πρέπει να παραδώσουν τις μάσκες εντός επτά ημερών στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Αυτές θα πακεταριστούν και θα αποσταλούν στους 322 δήμους της χώρας. Και οι Δήμοι πρέπει μετά να τις μοιράσουν μέσω των σχολικών επιτροπών. Άρα με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα Φαίνεται πως είναι ουσιαστικά αδύνατη η έναρξη του σχολικού έτους νωρίτερα από τις 14 Σεπτεμβρίου, Τουλάχιστον όσον αφορά στην επαρκή κάλυψη των αναγκών σε μάσκες. Είναι δε αμφίβολο κατά πόσον θα είναι οι μάσκες στα σχολεία νωρίτερα από τις 14 για να κατανεμηθούν κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες και κυβέρνηση, ακόμη και εάν δε φανεί πτωτική τάση στα κρούσματα, εξετάζουν πολλά υποψήφια μέτρα να λάβουν για να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου.

Μεταξύ άλλων,  είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ο περαιτέρω περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, ο περιορισμός στις μετακινήσεις ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, το «μοντέλο Πόρου» και για άλλες περιοχές πλην όσων στις οποίες έχει ήδη επιβληθεί και γενικότερα η ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση των μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27548 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.