Κορονοϊός: Η φαλάκρα επιβαρυντικός παράγοντας για την Covid-19 σύμφωνα με δύο έρευνες

24 Ιουλίου | 10:41 πμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Νέα έρευνα του αμερικανικού West Virginia University που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Academy of Dermatology Journal διαπιστώνει ότι η φαλάκρα μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη μόλυνση από το νέο κορονοϊό.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν 1.605 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στο νέο κορονοϊό και 336 ασθενείς παρομοίας ηλικίας και δείκτη μάζας σώματος οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του Covid-19.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr Michael Kolodney διαπίστωσε ότι στο παραπάνω δείγμα των περίπου 2.000 βρετανών θετικής το νέο κορονοϊό ήταν το 20% των ανδρών που δεν είχαν καθόλου μαλλιά.

Υπολόγισαν δε ότι οι συνολικά ότι οι πλήρως φαλακροί αντιμετώπισαν μεγαλύτερο κατά 40% κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν από τον ιό σε σχέση με τους άνδρες που είχαν όλα τα μαλλιά τους όσο και με εκείνους που είχαν χάσει μόνο κάποιο τμήμα του τριχωτού της κεφαλής τους.

Αυτό ασφαλώς δεν έχει κάποια… μεταφυσική εξήγηση. Φαίνεται ότι κάποιες από τις ορμόνες που συνδέονται με την εμφάνιση της φαλάκρας διευκολύνουν την είσοδο του Covid-19 στον οργανισμό.

Η προηγούμενη έρευνα

Είχε προηγηθεί η προκαταρκτική έρευνα του επίκουρου καθηγητή δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν, Δρ. Κάρλος Γουάμπιερ, ο οποίος υποστηρίζει πως οι ανδρικές ορμόνες που προκαλούν φαλάκρα συνδέονται με σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας COVID-19. Εάν η θεωρία του Δρ. Γουάμπιερ αποδειχθεί σωστή, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού είναι περισσότεροι στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Η εφημερίδα Washington Post εξέτασε τον Απρίλιο δεδομένα από 13 πολιτείες των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι οι άνδρες που νόσησαν με COVID-19, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τις γυναίκες που πάσχουν από SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την ασθένεια.

Στις 7 Απριλίου, ο Γουάμπιερ είχε εξηγήσει πως η υπερβολική ενεργοποίηση των ανδρογόνων, των ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τη διατήρηση αυτών που θεωρούνται ανδρικά χαρακτηριστικά, μπορεί να «συνδέεται με την ευπάθεια των ασθενών στο SARS-CoV-2».

Σύμφωνα με τον Δρ.Γουάμπιερ, αυτό συμβαίνει επειδή «το πρώτο βήμα για την είσοδο του ιού σε ένα κύτταρο, είναι ένα «δάγκωμα» από ένα ένζυμο πρωτεάσης που παράγεται μόνο μέσω της δράσης των ανδρογόνων ορμονών».

Ο Γουάμπιερ και άλλοι ερευνητές της ομάδας του, έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο μελέτες για να δοκιμάσουν την υπόθεσή τους. Μία από τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Academy of Dermatology Journal τον Μάιο, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 80% των 122 ανδρών που ήταν θετικοί στο COVID-19 και εισήχθησαν σε τρία νοσοκομεία στη Μαδρίτη της Ισπανίας, ήταν φαλακροί.

«Το Σημάδι του Γκάμπριν» και τα «ένοχα» ανδρογόνα

Ο σύνδεσμος μεταξύ της φαλάκρας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κορονοϊού, αναφέρεται ως «Gabrin Sign» δηλαδή «το Σημάδι του Γκάμπριν», μετά από τον φαλακρό, 60χρονο γιατρό της μονάδας έκτακτης φροντίδας ο Δρ. Κάρλος Γουάμπιερ,, ο οποίος πέθανε στη Νέα Υόρκη στα τέλη Μαρτίου εξαιτίας του κορονοϊού.

Εάν αποδειχθεί η σχέση μεταξύ ανδρογόνων και COVID-19, τα αντιανδρογόνα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα της αναπνευστικής νόσου, επισήμανε ο Γουάμπιερ.

Τα αντιανδρογόνα, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως αποκλειστές τεστοστερόνης, είναι μια κατηγορία φαρμάκων που μπλοκάρουν τους υποδοχείς ανδρογόνων και στη συνέχεια αναστέλλουν ή καταστέλλουν την παραγωγή ανδρογόνων.

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Comments 1

  1. Πώς δεν κυκλοφορούν πλατιά εβδομαδιαία τα "" επιστημινικά περιοδικά""? says:

    Μήπως και το ελάχιστο φαγητό ή ο αναγκαίος ύπνος και η αναγκαία ποσότητα πόσης νερού για τον άνθρωπο, είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τον covid 19 ?
    Μήπως και τι ξύρισμα και το κούρεμα είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τον covid 19??
    Μήπως τα τατουάζ στο σώμα και εμποδίζουν τον covid 19 από το να προσβάλει τους ανθρώπους??
    Δεν γίνανε ακόμα τέτοιες έρευνες και μας έφαγε η αγωνία για τα “”επιστημονικά ερευνητικά έγκυρα “” αποτελέσματα.
    Και τα περιοδικά Medichine κλπ που δημοσιεύονται συτές οι έρευνες και τα αοοτελεσματά των γιατί δεν κυκλοφορούν στα περίπτερα -σαν τα λαικά εβδομαδιαία περιοδικά- για να ενημερώνεται ο κόσμός και να αποφεύγει τις κακοτοπιές ?? Να έχουν και έσοδα αυτά τα αποδεδειγμένα “” έγκυρα επιστημονικά περιοδικά””??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post