Κορονοϊός: Επιβραδύνεται και άλλο ο ρυθμός διάδοσης του στην Ελλάδα – Τι δείχνει η επιδημιολογική έρευνα

2 Ιουλίου | 22:00 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Επιβραδύνεται και άλλο η διάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την 7η Έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, ενώ σημειώνεται βελτίωση στο υγειονομικό σκέλος και εδραίωση της αύξησης των καταθέσεων στο οικονομικό σκέλος. Συγκεκριμένα, το διάστημα μεταξύ 25 και 30 Ιουνίου, κατά μέσο όρο διαγνώστηκαν 16 κρούσματα ανά ημέρα, έναντι 22 στην προηγούμενη έκθεση, ενώ ο δείκτης RT περιορίστηκε στο 0,2 από 0,5, παρά τον εντοπισμό κάποιων εισαγόμενων κρουσμάτων.

Τι είναι ο δείκτης RT

To είναι ο πραγματικός αναπαραγωγικός ρυθμός του ιού. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεταδοτικότητα του ιού σε έναν συγκεκριμένο χρόνο. Τόσο ο δείκτης R0, ο γενικότερος αναπαραγωγικός ρυθμός , όσο και ο δείκτης RΤ, συμβάλλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ αποτελούν χρήσιμα εργαλεία και για την αξιολόγηση της χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ημερήσια διασπορά στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, επίδοση σαφώς καλύτερη σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα κι αν έχουν διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία (πχ στην Αυστρία τα κρούσματα ανέρχονται σε 5,39 ανά εκατομμύριο). Αυτό αντανακλάται και στον μικρό αριθμό θετικών τεστ. Μόλις το 0,5% των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν εντόπισε τον κορωνοϊό, δηλαδή διαπιστώθηκε ένα κρούσμα ανά 203 τεστ.

Ελαφρά μείωση παρατηρήθηκε επίσης στον κινητό μέσο όρο του αριθμού των θανάτων, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,2. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα της τοπικής εξάπλωσης του ιού στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, συνεπώς η συνεχιζόμενη άρση των μέτρων ασφαλείας δεν έχει προκαλέσει προβλήματα σε πανελλαδική κλίμακα. Πανελλαδικά, δεν διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε απλές κλίνες, ούτε των θανάτων.

Τι συμβαίνει στην οικονομία

Τον Ιούνιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρά, κατά 0,9 μονάδες συγκριτικά με Μάιο. Παράλληλα, όμως, καταγράφονται στοιχεία που καταδεικνύουν ότι εδραιώνονται οι αυξήσεις των τραπεζικών καταθέσεων, της ροής δανείων προς επιχειρήσεις και του όγκου ηλεκτρονικών συναλλαγών. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι περιορίζεται η μείωση της ηλεκτρονικής δαπάνης σε κλάδους που υπέστησαν απότομο πλήγμα λόγω του lockdown, όπως η εστίαση, τα πολυκαταστήματα και οι υπηρεσίες μεταφορών.

Συνοπτικά τα ευρήματα της έβδομης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου αναδεικνύουν μια σταθερή εικόνα σε σχέση με τα αποτελέσματα της έκτης. Διαπιστώνεται μια βελτίωση στο υγειονομικό σκέλος η οποία ενδεχομένως να οφείλεται και στα μέτρα περιορισμού σε βασικά clusters όπως της Ξάνθης. Σε ημερήσια βάση εντοπίζεται σταθερός αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι μέσοι όροι των θανάτων και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ βαίνουν μειώνονται.

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων σχετικά με την εγκατάσταση πλυντηρίου – λιπαντηρίου στην Απόλπαινα Λευκάδας;

Επερώτηση: Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, η απόφαση του Π.Σ.59-7/18-03-2023, σχετικά με την εγκατάσταση πλυντηρίου - λιπαντηρίου στην Απόλπαινα...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post