Κορονοϊός εμβόλιο: Αυτές είναι οι παρενέργειες από το πρώτο εμβόλιο

2 Ιουλίου | 12:10 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία εμβολίου φαίνεται πως βρίσκονται οι επιστήμονες, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι παρενέργειες του εμβολίου Pfizer-BioNTech δεν είναι λίγες αλλά ελέγξιμες. Στις πρώτες δοκιμές συμμετείχαν 45 άνθρωποι και οι παρενέργειες εμφανίστηκαν κυρίως σε υψηλές δοσολογίες (πυρετός, δυσκολία στον ύπνο).

Η μελέτη Pfizer έδωσε τυχαία σε 45 ασθενείς από μία έως τρεις δόσεις του εμβολίου ή ενός φαρμάκου placebo. Δώδεκα έλαβαν δόση 10 μικρογραμμαρίων, 12 δόση 30 μg, 12 δόση 100 μg και εννέα έλαβαν φάρμακο placebo. Η δόση των 100 μg προκάλεσε πυρετό στους μισούς ασθενείς, με αποτέλεσμα να μη δοθεί δεύτερη δόση σε αυτό το επίπεδο.

Μετά από μια δεύτερη ένεση τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% των συμμετεχόντων στην ομάδα των 10 μg και το 75% αυτών στην ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό. Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από αυτές τις δόσεις ανέφεραν κάποιο είδος παρενέργειας, όπως πυρετό και διαταραχές στον ύπνο. Καμία από τις παρενέργειες δεν θεωρήθηκε σοβαρή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νοσηλεία κάποιου ασθενή και χωρίς να απειληθεί η ζωή κανενός.

Τριπλάσια επίπεδα αντισωμάτων

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν τριπλάσια επίπεδα αντισωμάτων (από 1,8 έως και 2,8 περισσότερα) από αυτά που αναπτύσσουν όσοι νοσούν από τον κορονοϊό. Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα τμήμα του γενετικού κώδικα του παθογόνου προκειμένου να «διδάξει» στον οργανισμό να αναγνωρίζει τον νέο κορονοϊό και να του επιτίθεται.

«Εχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και εξετάζουμε και άλλα υποψήφια εμβόλια ταυτόχρονα», δήλωσε ο Φίλιπ Ντορμίτσερ, επικεφαλής των εργαστηρίων της Pfizer στο STAT News. «Παρά ταύτα, αυτό που μπορούμε να πούμε σε αυτό το σημείο είναι ότι υπάρχει ένας βιώσιμος υποψήφιος που βασίζεται σε δεδομένα ασφάλειας ανοσογονικότητας και πρώιμης ανοχής».Το ερώτημα-κλειδί, σύμφωνα με την Daily Mail, είναι το εάν το εμβόλιο θα προσφέρει ολική προστασία απέναντι στον κορονοϊό ή αν απλά οι ασθενείς θα νοσούν ελαφρύτερα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca από την Οξφόρδη

Η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, που ηγείται της προσπάθειας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης να βρει το «χρυσό» εμβόλιο για τον κορονοϊό, υποστήριξε, μιλώντας στην Daily Mail, ότι είναι αισιόδοξη πως το εμβόλιο θα προσφέρει «μια καλή διάρκεια ανοσίας». Η συγκεκριμένη εκτίμηση έρχεται να περιορίσει τον φόβο που δημιούργησαν οι πληροφορίες για τις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού, αλλά και οι διαπιστώσεις από άλλους κορονοϊούς -όπως αυτός του κοινού κρυολογήματος- από τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν ξανά, μέσα στο ίδιο έτος.

Η ομάδα της Γκίλμπερτ θεωρεί ότι το εμβόλιο θα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα ανοσίας απ’ ό,τι στη φυσική ανοσία που αναπτύσσουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν νοσήσει από τον κορονοϊό. «Τα εμβόλια αλληλεπιδρούν με διαφορετικό τρόπο με το ανοσοποιητικό σύστημα. Εμείς, στις έρευνές μας ακολουθούμε ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο τεχνολογίας, ώστε να κάνουμε τα εμβόλια να “κρατούν” για χρόνια. Βλέπουμε ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις», σχολίασε η Γκίλμπερτ.

Ερωτηθείσα αν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο πριν από το κρίσιμο διάστημα του χειμώνα η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ είπε πως η ομάδα της κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τους χρόνους. Να σημειωθεί ότι περίπου 8.000 Βρετανοί συμμετέχουν στην έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης, το οποίο έχει αναλάβει η εταιρεία AstraZeneca. Στην ίδια μελέτη, ενδέχεται να συμμετέχουν 4.000 άνθρωποι στη Βραζιλία και 2.000 στη Νότιο Αφρκή.

 


Ροή Ειδήσεων

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post