Κορονοϊός δεύτερο κύμα: Σημαντικός ο κίνδυνος, ποια μέτρα λαμβάνονται

14 Ιουλίου | 0:43 πμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών όσον αφορά στην πιθανότητα ξεσπάσματος ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι, καθώς σε αυτό συντείνει από τη μία η αύξηση των κρουσμάτων και από την άλλη η συμπεριφορά μεγάλης μερίδας του κοινού που λειτουργεί ωσάν να μην υπάρχει η πανδημία. Η κυβέρνηση έσπευσε να λάβει νέα μέτρα, με κορυφαίο την εισήγηση για απαγόρευση των πανηγυριών, ενώ οι επιστήμονες σπεύδουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και πως ουδόλως ξεμπερδέψαμε.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει τη δυναμική να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, εάν όλα κράτη δεν ακολουθήσουν πιστά τις βασικές υγειονομικές προφυλάξεις. Αυτά τη στιγμή που οι μολύνσεις  ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Η προειδοποίηση Σύψα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε στον «σημαντικό κίνδυνο να έχουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας γιατί δυστυχώς έχει υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα». «Τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα μας δηλώνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού. Επομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα και κυρίως, αν υπάρξει χαλάρωση από το κοινό δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον κίνδυνο μέσα στο καλοκαίρι» είπε, ενώ αναφερόμενος στη χαλάρωση που παρατηρείται και για το αν επαρκούν τα μέτρα της απαγόρευσης των πανηγυριών και της εντατικοποίηση των ελέγχων, υπογράμμισε ότι «τα σημερινά μέτρα έχουν έναν συμβολισμό, καθώς θέλουμε να χτυπήσουμε ένα δυνατό καμπανάκι στους πολίτες, ότι τα πράγματα δεν είναι καλά επιδημιολογικά και λαμβάνουμε αυτά τα πρώτα μέτρα. Δεν θα λάβουμε άλλα με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του κοινού».

Προειδοποίησε ότι «εάν η συμπεριφορά του κοινού στα μπαράκια και σε άλλα δημόσια σημεία είναι αυτή που παρατηρείται τώρα, δυστυχώς θα υπάρξουν και νέα μέτρα. Αυτά μπορεί να είναι το περαιτέρω κλείσιμο των μπαρ και των μαγαζιών στην εστίαση ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση». Ερωτηθείς για το πώς εξηγεί το ότι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και ενώ η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη, καταργήθηκε η υποχρέωση μάσκα στα εμπορικά κέντρα και αυξήθηκε ο αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, είπε: «Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση, με την έννοια ότι η μάσκα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα παραμένει υποχρεωτική για το προσωπικό και επίσης είναι σύσταση για τους πολίτες. Η μάσκα δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι το κύριο μέτρο αποφυγής της επιδημίας είναι η απόσταση. Το να φοράμε μάσκα και να πλησιάζουμε τους άλλους δεν βοηθά πάρα πολύ. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την απόσταση που θα πρέπει να κρατάνε μεταξύ τους».



Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown. «Τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος», είπε και έσπευσε να τονίσει πως είναι ανάγκη να τηρούνται όλα τα μέτρα «για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα».

Για τον κ. Βατόπουλο ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα «ορφανά» κρούσματα που καταγράφονται, καθώς αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου τουριστών από χώρες όπου τα κρούσματα θα αυξηθούν σημαντικά.


Χαράλαμπος Γώγος

Παρόμοια είναι και η άποψη του λοιμωξιολόγου Χαράλαμπου Γώγου. Ο ίδιος -μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ- είπε «πως πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού», επισημαίνοντας πως εμφανώς δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης στη χώρα.

Ηλίας Μόσιαλος: Δεν αντέχουμε νέο lockdown – Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό

Ηλίας Μόσιαλος

Την ανάγκη να «μάθουμε να ζούμε με τον νέο κορωνοϊό μέχρι να βρεθούν επαρκείς θεραπείες και αποτελεσματικά εμβόλια», επισημαίνει ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορονοϊό στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος. Σε ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα θα είναι το πρόβλημα, και αν κλείσουμε τα σύνορα θα είμαστε εντάξει». «Θα υπάρχουν και εγχώρια αν δεν προσέξουμε», σημειώνει και συμπληρώνει ότι τώρα δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα. Διαβάστε Αναλυτικά

ΕΚΑΒ

Τα κρούσματα

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν 24 κρούσματα στη χώρα μας, με τα 4 εξ αυτών να εντοπίζονται κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

Η γεωγραφική κατανομή: 4 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 3 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 6 κρούσματα εμφανίσθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης και 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας στον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Τα μέτρα

Νωρίτερα συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση:

  • Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου.
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα της χώρας.
  • Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Τι αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκαν τα εξής:

Πρώτον, εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τεστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέλθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.


Δεύτερον, ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.

Τρίτον, όπως είχαμε προαναγγείλει, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

Τέταρτον, επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί, στη σημερινή της συνεδρίαση, η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.


Κορονοϊός Θεσσαλονίκη: Έρευνα ΑΠΘ στα λύματα δείχνει δεύτερο κύμα με ασυμπτωματικούς

Έρευνα ΑΠΘ στα λύματα δείχνει δεύτερο κύμα με ασυμπτωματικούς

Η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις πιο πρόσφατες δειγματοληψίες βρίσκεται σε ανησυχητικές τιμές. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας ΑΠΘ και ΕΥΑΘ, έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες εντός του Μαΐου 2020 μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του ιού στα λύματα, η συγκέντρωση του ιού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου 2020 και μετά. Οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών στα τέλη Απριλίου 2020, όταν ήταν σε εφαρμογή το lockdown. Λόγω της σοβαρότητας της εξέλιξης η ομάδα του ΑΠΘ προχώρησε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου 2020 με τα ίδια αποτελέσματα.

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Πρωτοβουλία των κατοίκων για την αποχέτευση και τον βιολογικό: “Σταματήστε το έγκλημα στον Δίαυλο της Λευκάδας!”

Σταματήστε το έγκλημα στον Δίαυλο της Λευκάδας! Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 17:30 θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας...

Θανάσης Καββαδάς: «Εγκρίθηκαν 50.000 ευρώ για την ηλεκτροδότηση της Κόκκινης Εκκλησιάς» – Συνάντηση με τον  Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λευκάδα, 25 Απριλίου 2024   Θανάσης Καββαδάς: «Εγκρίθηκαν 50.000 ευρώ για την ηλεκτροδότηση της Κόκκινης Εκκλησιάς» - Συνάντηση...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post