Κορονοϊός: Αν χρειαστεί, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα λένε οι επιστήμονες – Οι εκτιμήσεις για το 2ο κύμα της επιδημίας [vids]


Συγκεκριμένα, για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, αν και εφόσον καταστεί αναγκαίο, προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA». Ειδικότερα, τόνισε πως εάν χρειαστεί «θα ληφθούν έγκαιρα, νέα περιοριστικά μέτρα. Από τα πιο απλά μέχρι τοπικά lockdown».

Ωστόσο, διαβεβαίωσε, ότι η επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στην χώρα μας είναι διαχειρίσιμη. «Ακόμα δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα. Είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Απλώς θέλουμε να παραμείνουμε έτσι και να μην έχουμε “ατύχημα”» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ένα συμβολικό μέτρο «σαν καμπανάκι ότι ο ιός είναι εδώ και μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Βέβαια, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο της απόστασης που είναι το βασικό. Προστατεύουμε τον εαυτό και τους γύρω μας φορώντας μάσκα».

Εν τούτοις, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που έχουν καταγραφεί σε μια σειρά από δραστηριότητες, ξεκαθάρισε πως «εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, και μάσκα να φορέσουμε δεν μας σώζει τίποτα. Δηλαδή αν είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον».

Τα «ορφανά» κρούσματα και τα αρνητικά τεστ κορονοϊού των Βρετανών τουριστών

Όσον αφορά τα ορφανά κρούσματα που ανακύπτουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε το γεγονός ως αναμενόμενο, επισημαίνοντας ότι απευκταίο είναι να υπάρχουν «τοπικές εκρήξεις κρουσμάτων κατά τόπους».

Σχολιάζοντας τα χιλιάδες αρνητικά τεστ κορονοϊού των Βρετανών τουριστών, έκανε λόγο πως «ασφαλώς υπάρχουν θετικά μεταξύ αυτών. Ασυμπτωματικοί άνθρωποι θα περάσουν τα σύνορα και μετά από μερικές θα βρεθούν θετικοί στον ιό . Δεν γίνεται να πιάσουμε όλα τα κρούσματα στα σύνορά μας».

Η επιβάρυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Όσο για το πώς επιδρά ο κορονοϊός σε συνδυασμό με άλλον ιό, όπως αυτόν του Δυτικού Νείλου που επανεμφανίστηκε στη χώρα μας, υποστήριξε ότι ο ένας ιός επιβαρύνει τον άλλον, ενώ ζήτησε από τους πολίτες, να μην εκθέτουν τον εαυτό τους στα κουνούπια και να κάνουν χρήση αντικουνουπικών.

Αναφορικά με το εμβόλιο, δήλωσε ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να υπάρξει συλλογική ανοσία. «Όμως, επειδή αυτό δεν θα έχει γίνει ούτε μέχρι το καλοκαίρι του 2021, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» συμπλήρωσε. Τέλος ο κ. Σύψας, εκτίμησε ότι η ζέστη ελαττώνει την μεταδοτικότητα του ιού κατά 10-15%.

Μαγιορκίνης: Η μετάδοση του ιού σε εξωτερικούς χώρους είναι 10 φορές χαμηλότερη

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα μας, τόνισε πως διανύουμε μία αυξημένη επιδημική κατάσταση και θα πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης, ενώ σημείωσε πως η μετάδοση του ιού σε ανοιχτούς χώρους είναι 10 φορές χαμηλότερη.

Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, που διευρύνεται και κατά τη διάρκεια παρουσίας σε σούπερ μάρκετ, ο επιδημιολόγος σημείωσε πως αυτή ήταν και παραμένει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε πλοία και αεροπλάνα, σε ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα ενώ τονίζει ότι κρίνεται απαραίτητη γενικότερα σε μέρη όπου υπάρχει συγχρωτισμός με άγνωστα άτομα.

Πιο αργό το 2ο κύμα

Στο ερώτημα εάν έχουμε περάσει στο 2ο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, ο καθηγητής ανέφερε: «Στην επιτροπή δεν κάνουμε τέτοια συζήτηση, αν είναι ή δεν είναι το 2ο κύμα. Ο καθένας, ως επιδημιολόγος ή λοιμωξιολόγος, αναλύει τα στοιχεία. Είμαστε σε μία κατάσταση αυξημένη επιδημικά σε σχέση με τον Ιούνιο, δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό. Το θέμα είναι αν αυτό είναι προοίμιο για ένα δεύτερο κύμα, που σημαίνει ότι θα δούμε μια εκθετική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων την οποία ακόμα δεν έχουμε δει. Προς το παρόν δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση. Όπως και να έχει, αν αυτό είναι 2ο κύμα, σε σχέση με το 1ο είναι πολύ πιο αργό».

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27463 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.