Κορονοϊός: 45 νεκροί μέσα σε λίγες ώρες – Υπερδιπλασιάστηκαν τον Νοέμβριο οι ασθενείς στις ΜΕΘ


Tις τελευταίες ώρες 45 ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον θάνατο. Ο νέος τραγικός απολογισμός ανεβάζει κατακόρυφα τον συνολικό αριθμό νεκρών ο οποίος το Σάββατο «έσπασε» το φράγμα των 1.000 θανάτων (1.035).

Την ίδια ώρα που το ΕΣΥ δοκιμάζεται από την έκρηξη της διασποράς του κορονοϊού, οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν την κυβέρνηση για σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ εις βάρος των ασθενών με πρόσχημα την πανδημία.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος ημερήσιος αριθμός νεκρών μέχρι στιγμής σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη και ήταν 50 νεκροί.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται για άλλο ένα 24ωρο η Αττική όπου εντοπίστηκαν 612 κρούσματα κορονοϊού αλλά και η Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκαν 766. Παράλληλα τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται στην Πέλλα με 159 και στη Λάρισα με 143.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του τελευταίου 24ωρου είναι 2.835, ενώ κατέληξαν 38 συμπολίτες μας. Παράλληλα υψηλός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων (366).

33.259 νέα κρούσματα τον Νοέμβριο, υπερδιπλασιάστηκαν οι ασθενείς σε ΜΕΘ

Ο Νοέμβριος αποδείχθηκε πάντως ο χειρότερος μέχρι στιγμής μήνας από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, τον περασμένο Μάρτιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, 14 Νοεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 2.835 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε 72.510. Παράλληλα, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 38 και πλέον ανέρχονται σε συνολικά 1.035, ενώ 366 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή ακριβώς πριν από 15 ημέρες, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν οι εξής: 2.056 νέα κρούσματα και συνολικά 39.251 μολύνσεις, έξι νέοι θάνατοι και συνολικά 626 νεκροί, και 135 διασωληνωμένοι.

Έτσι, μέσα σε μόλις μισό μήνα, και παρά το γενικευμένο lockdown, το οποίο επιβλήθηκε το προηγούμενο Σάββατο και αυστηροποιήθηκε από την Παρασκευή κατά τις νυχτερινές ημέρες, καταγράφηκαν:

  • 33.259 νέα κρούσματα
  • 409 νέοι θάνατοι
  • 231 περισσότεροι διασωληνωμένοι

Τα συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα αν μη τι άλλο προκαλούν φόβο, ιδίως αναλογιζόμενοι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στο απόλυτο όριό του και ότι η καμπύλη εξάπλωσης του ιου ενδέχεται να μην έχει φθάσει ακόμη στο υψηλότερο σημείο.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν σταθερά περισσότερες από τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές εφεδρείες να βρίσκονται στο κόκκινο.

Πάντως, επιστήμονες και κυβέρνηση ευελπιστούν ότι από την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει κάμψη του αριθμού των νέων κρουσμάτων, ως απόρροια των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Και πάλι, όμως, αυτή η κάμψη θα χρειαστεί ορισμένες ημέρες, προκειμένου να αποτυπωθεί και στα κρίσιμα μεγέθη της πανδημίας, δηλαδή τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις κατειλημμένες ΜΕΘ.

Το ΕΣΥ δοκιμάζεται από την πανδημία, την κυβέρνηση και τους ιδιώτες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προκειμένου οι ιδιώτες γιατροί να ενισχύσουν το ΕΣΥ φέρεται να ζήτησε 3.000 ευρώ μηνιαία αποζημίωση –«προσαύξηση κατ’ ελάχιστο 50% της προβλεπόμενης από την ΠΝΠ αποζημίωσης»– καθαρά, αφορολόγητα, με πρόσθετο δικαίωμα διενέργειας εφημεριών με αντίστοιχη αποζημίωση, αμοιβή για κατ’ οίκον επίσκεψη και για τηλεσυμβουλευτική ασθενών με Covid-19, διατήρηση ταυτόχρονα του ιδιωτικού ιατρείου και της επαγγελματικής σχέσης με ιδιωτικές κλινικές, δικαίωμα επιλογής πλήρους ή μερικής απασχόλησης, επίδομα στέγης και κίνησης για μετακίνηση εκτός έδρας, προσμέτρηση προϋπηρεσίας για το ΕΣΥ πενταπλάσιας του χρόνου σύμβασης και διακοπή σύμβασης με προειδοποίηση από τον ιατρό ενός μηνός και τριών μηνών για το νοσοκομείο!

Οι υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος υγείας, από την άλλη, ακόμα περιμένουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να εγκρίνει το κονδύλι των εφημεριών και των υπερωριών του 4ου τριμήνου.

Η απάντηση των νοσοκομειακών γιατρών ήταν δριμεία. «Την ώρα που ο λαός μας δοκιμάζεται, χιλιάδες συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκατοντάδες συνάνθρωποι δίνουν αγώνα για τη ζωή τους στις ΜΕΘ. Την ώρα που οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δίνουν τεράστια μάχη στο πλευρό των ασθενών τους ενάντια στην πανδημία, η κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος την ηγεσία του ΠΙΣ ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν υγεία», επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Αν κάποιοι νομίζουν πως οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί θα κάθονται με σταυρωμένα χέρια να καμαρώνουν την κυβέρνηση και τους πρόθυμους λαγούς της (με πρώτο και καλύτερο πρόθυμο λαγό το προεδρείο του ΠΙΣ) να κατεδαφίζουν κάθε έννοια δωρεάν δημόσιας υγείας για τον λαό μας, είναι πολύ, μα πάρα πολύ γελασμένοι. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους», καταδεικνύει η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί να εγκριθεί άμεσα (το αργότερο έως τις 20/11) το κονδύλι, ώστε να πληρωθούν οι εφημερίες και οι υπερωρίες του Οκτωβρίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να πληρωθεί το σύνολο των πρόσθετων εφημεριών χωρίς περικοπές, με αυτοτελή φορολόγηση από τη στιγμή που αναγκάζονται να τις κάνουν εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό.

 

About Ομάδα Σύνταξης 28415 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στον πανεπιστήμιο Αθηνών κα Λινού , ” βεβαίως δηλώνει ότι παίρνει θεία κοινωνία, δηλαδή χρυσό δόντι, γιατί δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται με την κατάποση ” όπως δήλωσε δημόσια η ίδια.
    Σχόλιο : Η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα για να συγκροτηθεί ώς ολότητα χώρας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα της διεθνούς τουλάχιστον βιβλιογραφίας.
    Για τα δεδομένα της πρακτικής , ασφαλώς και απ το ύψος της Ελληνικής επιστημοσύνης , μπορεί στην Ελλάδα να εφαρμόζονται και να διδάσκονται καινοτομικές έως υψηλά εφευρετικές μέθοδοι της επιστημονικής πρωτοπορείας, για μια πρωτε’ι’κής κοινωνικόκρατικής οργάνωσης στον πολιτισμό, με Ελληνικό προσδιορισμό.
    Το πανεπιστήμιο Αθηνών και οι ταγοί του , όπως και η Ελληνική κρατική οργάνωση μπορεί να συνεχίσει για την κατάκτηση των μεγάλων πεπρωμένων του Ελληνικού γένους- είδοςτου οποίου είναι η εν λόγω καθηγήτρια-.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.