Κοροναϊός: Οι Έλληνες πήραν το μήνυμα και μένουν σπίτι


Ευσυνείδητοι στις νέες οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης του κοροναϊού, φαίνεται πως είναι οι Έλληνες, οι οποίοι ακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό τόσο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όσο και τα νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση.

Ήδη από χθες Πέμπτη (12/3) τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρουσίασαν μείωση στην κίνηση του επιβατικού κοινού μέχρι και 30% με το ποσοστό να αναμένεται σήμερα να είναι σημαντικά αυξημένο, ενώ είναι χαρακτηριστικό οι σταθμοί του μετρό σε όλη την Αθήνα παρουσίασαν εικόνα ερημοποίησης.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες από χθες στους σταθμούς-«φαντάσματα» του μετρό

koronoios-metro.jpg
metro-athinas-2.jpg
metro-athinas-3.jpg

Την ίδια στιγμή ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των προληπτικών μέτρων απολύμανσης για την προστασία ειβατικού κοινού και εργαζομένων με πρόσθετες καθημερινές απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οι απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία έρχονται να προστεθούν στον καθημερινό καθαρισμό – απολύμανση οχημάτων και συρμών που διενεργείται με έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, μπάρες, πόρτες κλπ), αλλά και των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός) όπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία με τα οποία έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κλπ.).

apolumansh-1.jpg
apolumansh-2.jpg
apolumansh-3.jpg

Από την άλλη πλευρά, οι δρόμοι και οι λεωφόροι της πρωτεύουσας, σήμερα Παρασκευή (13/3), κυριολεκτικά άδειασαν. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση τις ώρες αιχμής που είναι καθημερινό φαινόμενο ανήκουν σήμερα στο… παρελθόν. Αυτό μαρτυρά και η εικόνα από τους χάρτες αλλά και την ανάλυση της τροχαίας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Πειραιώς, η Πέτρου Ράλλη, η Λεωφόρος Συγγρού αλλά και η λεωφόρος Μεσογείων οι οποίες… «πρασίνισαν».

Παράλληλα, τα πεζοδρόμια του κέντρου της Αθήνας γέμισαν με πολίτες που φορούν μάσκες. Πολλοί μάλιστα από αυτούς προτιμάνε να διανύσουν μια μεγάλη απόσταση με τα πόδια, παρά να εισέλθουν για την μετακίνησή τους σε κλειστούς χώρους όπως το μετρό αλλά και τα λεωφορεία.

xarths-kinhsh.jpg
maskes-kosmos.jpg
maskes-kosmos-2.jpg

«Έκλεισε» το κέντρο της Αθήνας

Στην αναστολή λειτουργίας, λόγω του κορονοϊού, των πολιτιστικών χώρων του δήμου και κλειστών αθλητικών δομών του, προχώρησε ο δήμος Αθηναίων μετά και τις νέες αποφάσεις και τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ανάμεσά τους και η «Τεχνόπολη», στο Γκάζι.

Κοροναϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα - 10 δεν ιχνηλατούνται

 

Αναλυτικότερα, ανεστάλη η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Μεταξουργείο, του Κέντρου Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγ.Χατζημιχάλη στην Πλάκα, του Ψηφιακού μουσείου Πλάτωνος στην Ακαδημία Πλάτωνος, του Δωδεκανησιακού Σπιτιού στα Σεπόλια, του πολιτιστικού κέντρου «Μελίνα» στο Θησείο, του αμφιθεάτρου «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο, των Κέντρων Δημιουργικής Μάθησης, των θεάτρων Ολύμπια-«Μαρία Κάλλας» και «’Αννα και Μαρία Καλουτά» στον Ν.Κόσμο, καθώς και των βιβλιοθηκών στον Σταθμό Λαρίσης στους Αμπελόκηπους και στο πρώην ΚΑΠΑΨ). Επίσης, ανεστάλη και η λειτουργία των κλειστών αθλητικών δομών του Οργανισμού Πολιτισμού και ‘Αθλησης του δήμου (ΟΠΑΝΔΑ).

Σε εφαρμογή τα αυστηρά μέτρα

«Το σημαντικότερο μέτρο είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης. Θα πάρει 3 βδομάδες ακόμη για να δούμε τι συμβαίνει» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι έχουν παρθεί τα περισσότερα από τα μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί να παρθούν πολλά περισσότερα μέτρα».

Ο λοιμωξιολόγος ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν όσο το δυνατόν τη διασπορά της νόσου. «Να το δούμε όλοι με αίσθημα ευθύνης και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες» είπε.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα δρακόντεια μέτρα πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση του κοροναϊού. Αποφασίστηκε έτσι, η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες με εξειδίκευση των μέτρων το επόμενο διάστημα.

Κοροναϊός: Ενημερωτική καμπάνια και οικονομική βοήθεια μαμούθ στα πλάνα της κυβέρνησης

 

Επιπλέον, αναστέλλεται για ίσο διάστημα η λειτουργία παιδότοπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης. Επίσης, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα επικαιροποιεί τα έκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό ενώ ταυτόχρονα, μετά και το «λουκέτο» για δύο εβδομάδες στα σχολεία προχώρησε σε ανακοινώσεις που αφορούν στους εργαζόμενους γονείς με παιδιά κάτω των 15 ετών, ανακοινώνοντας άδειες ειδικού τύπου.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Οικονομικά μέτρα

Επιπλέον, υπενθύμισε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί το  προηγούμενο διάστημα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και συγκεκριμένα:

Η πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων είναι:

 • -Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
 • -Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
 • -Αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020 (τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου), στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Αναλυτικά, αυτά είναι όλα τα μέτρα κατά του κοροναϊού:

Αναστολή καταβολής ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις.

Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων.

Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας.

Άδεια ειδικού σκοπού δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διευκολύνσεις.

Αναβολή των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επίδομα στέγασης – Αναστολή προθεσμιών διαδικασίας χορήγησης επιδόματος γέννησης.

Θέματα συμβάσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Παράταση αναστολής καταβολής ΦΠΑ για πληγείσες επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC».

Κατεπείγουσες διατάξεις για τη λειτουργία δήμων και Περιφερειών κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19.

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.

Ρυθμίζονται ζητήματα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράταση ισχύος αδειών διαμονής, λόγω εξαιρετικών αναγκών.

Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών έκτακτων προμηθειών για κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας.

Προσωπικό κλάδων υγείας.

Διάθεση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ματαίωση παρελάσεων.

Μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28391 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Κλομπίσανε τον κόσμο, οι Κινέζοι νούμερα που είναι.
  Και πλέον θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι του πλανήτη καχύποπτοι, αν αυτοί οι Κινεζο’ι’οί είναι τυχαίοι, εδώ και χρόνια με αποκορύφωμα τα πρωτοφανή μέτρα αποκλεισμού ουσιαστικά του υπολοίπου κόσμου στον πλανήτη,πέρα από την κινέζικη νομεκλατούρα και τους παρακεντές τους και τους σουμπασηδ΄ς τους.
  Όσο τυχαίο επιδημιολογικά ( πανδημικά και αυτό είναι το σημείο υποψίας, μια και είναι πανδημία ) είναι το συμβάν του Κορονο’ιόύ, άλλο τόσο μεθοδευμένο είναι.
  Γιατί αν από 10-15 χρόνια πίσω, υπάρχουν οι ενδείξεις με τους κινέζικους ιούς με τα κοτόπουλα ( 2005-2006), τους SARS , τον Η1NI κλπ εκδοχές, κάτι δεν πάει καλά με την τυχαιότητα και τις εμπορικές συναλλαγές – τα επικίνδυνα , απολύτως επικίνδυνα κινέζικα προιόντα που έχει γεμίσει η Ελλάδα και ο κόσμος όπως μαθαίνουμε).Πολύ τυχαιότητα μπάζει η όλη συλλογιστική των επιδημιών ( που γίνανε πανδημία απ την Κίνα ) . Και αυτή η τυχαιότητα είναι και συνιστά και δείχνει μεθόδευση.
  Διότι και η διαρκής βαρεία συνεχόμενη αμέλεια μ να τρώνε άβραστα και άψητα φαγητά , να μην έχουν συνθήκες υγιεινής, και ταυτόχρονα να θέλουν να είναι υπερνεοκαπιταλιστική εκ κουμμουνισμού εξαγωγική χώρα παραγωγής απροδιαγράφητων καταναλωτικών προ’ί’όντων, αυτή η τυχαιότητα που την ανέχεται η κυβέρνηση και η αρχές της χώρας χρόνια και την πανωβάλει μάλιστα, μόνο τυχαιότητα δεν είναι.
  Όπως δεν είναι τυχαιότητα , οι ολόκληρες σειρές σπορ και πολυτελών αυτοκινήτων με τιμή πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ το ένα, που γέμισε η Κίνα με τα έσοδα απ την παραγωγή των περίεργων κινέζικων προιόντων τα τελευταία 20 χρόνια.
  Το κινάζικο κράτος παλαιότερα απαγόρευση με ποινές εξοντωτικές έως θανάτου την τεκνοποίηση πάνω από 1-2 παιδιά, μέχρι εκεί έφτανε και φτάνει η θηριώδη εξουσία του, πάνω σε 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους, μέσα σε 9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ( 5-6 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό απ τις ΗΠΑ ή όλη την Ευρώπη). Και αυτό το ΄πανίσχυρο θηριώδες εξουσιαστικά κράτος που ελέγχει ακόμα και το sex δεν μπορεί να επιβάλει ούτε να κανονικοποιήσει συνθήκες υγιεινής και προφύλαξης και αποτροπής από την δημιουργία και εξάπλωση πρωτοφανούς μιάσματος ( μολυσμένου αγέρα ) που έχει αιώνες να παρουσιαστεί στον πλανήτη ???
  Πολύ περίεργες τυχαιότητες με το φαινόμενο Κίνα και Κινέζικο νεοκαπιταλιστικό κομμουνιστικό κράτος , όπως περίεργο είναι και το μίγμα του ιδεολογικού και εφηρμοσμένου νεοκαπιταλιστικού κουμουνισμού ιδεολογικά , σε όλα τα χρόνια των ιδεολογιών και των επιστημών.
  Όσο τυχαίο είναι το πρωτοφανές συμβάν τoυ κινέζικου μιασματικού κορονο’ι’όύ στον 21ο αιώνα , άλλο τόσο ακριβώς ως σήμερα 14/03/202 είναι μεθοδευμένο. Και μέρα την ημέρα θα αποδειχτεί προς ποια κατεύθυνση κλείνει το συμβάν. Και δύσκολα θα αποδειχτεί πλέον- εφ όσον έφτασε ως εδώ- ότι δεν είναι μεθοδευμένο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.