Κωνσταντίνος Γληγόρης: “Μιλάμε με ευαισθησία για τις περιοχές Natura, αλλά εκεί σχεδιάζουμε την δημιουργία της ΜΟΠΑΚ.-Σωστή η κατεύθυνση του υπουργείου!!”


Με στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου, σε τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε την ομιλία του στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα των στερεών αποβλήτων ο Κωνσταντίνος Γληγόρης.

“Οι άρχοντες φοβήθηκαν μην πάθουν ζημιά και την κουτάλα χάσουνε μαζί με τα ζουμιά”. Κάτι τέτοιο μου θυμίζει η σημερινή συζήτηση όπως την κατάλαβα μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά τόσο από τη συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ, των υπολοίπων δημοτικών Συμβουλίων και όσων έχω διαβάσει στο διαδίκτυο.

“Εμείς εξαρχής δεν είχαμε ψηφίσει τον μικρό σύνδεσμο μεταξύ Λευκάδας και Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και μάλιστα τότε είχαμε πει ότι οι φορείς διαχείρισης πρέπει  να είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα, αν είναι δυνατόν να βρούμε ένα ΦΟΣΔΑ για τη Λευκάδα και όχι για την ματαιοδοξία του καθενός μας,  στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, αν υπάρχει ακόμα αυτοδιοίκηση και να μην  βλέπουμε έναν αντίστοιχο όπως είναι ο σύνδεσμος ύδρευσης του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και Μεγανησίου στην κατάσταση αυτή που είναι και να αναφερόμαστε σε αυτό το πράγμα ως λύση.

Φαίνεται πως σήμερα έχουμε πραγματικά κυβέρνηση και παίρνει πίσω τις τροπολογίες η οποία η ίδια κατέθεσε και καταλαβαίνει πως πρέπει να προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο.”

Αναφορικά με την τεχνική επάρκεια που ισχυριζόμαστε ότι έχουμε αυτή τη βλέπουμε τόσα χρόνια, αλλά και στην δική μας υπηρεσία που δεν προλαβαίνει να κάνει μία μελέτη για μία Αγροτική οδοποιία.

Αντίθετα ένας φορέας διαχείρισης με δική του διοίκηση και προσωπικό, σε μορφή εταιρείας δημοσίου θα μπορέσει να λειτουργήσει πολύ πιο διαφορετικά και αποκλειστικά επάνω σε ένα αντικείμενο.

Ο σύνδεσμος λέγεται διαβαθμιδικός γιατί είναι μέσα και η περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση. Ένας αντίστοιχος σύνδεσμος υπάρχει στους δήμους της Αττικής που έχει ένα μικρό διοικητικό συμβούλιο και έχει πάρα πολλούς δήμους.

Σε αυτό το κομμάτι εδώ και 8 μήνες ως δημοτική αρχή δεν έχουμε κάνει τίποτα, καθώς καταφέραμε με απευθείας ανάθεση και έναν συνοπτικό διαγωνισμό,  να μεταφέρουμε παράνομα τα δέματα απέναντι σε έναν χώρο Υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και να δώσουμε την προεδρία για δύο χρόνια του ΦΟΣΔΑ, στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και να αφήσουμε εντελώς εκτός στο δήμο Μεγανησίου γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουν την δυνατότητα να διοικήσουν.”

“Αναφορικά με την κριτική που ακούστηκε για την περιοχή Natura, πρέπει να σας πω ότι μέσα σε αυτήν πάμε να χτίσουμε το εργοστάσιο μας, εκεί πετάγαμε τα σκουπίδια μας τόσα χρόνια, οπότε δεν κατανοώ τι αλλάζει στην περιοχή.

Η λογική του υπουργείου είναι λογική προς την σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν αλλάζει κάτι στη διαχείριση, εμείς σε αυτή τη φάση είχαμε πει να σταματήσει η διαδικασία της μονάδας, οπότε δεν θα είχαμε και τις απορίες του κυρίου Σολδάτου και Δρακονταειδή, για το πού θα πάνε τα σκουπίδια της Κέρκυρας, καθώς αυτά τα πράγματα τα θεωρούμε αστεία ακόμα και σε επίπεδο συζήτησης.

Το μόνο που αλλάζει είναι το κομμάτι της διοίκησης που μέσα θα είναι πλέον και περιφέρεια με το ποσοστό 40%, καθώς χρειάζεται περιφερειακός σχεδιασμός σε αυτό το κομμάτι, τα άτομα θα είναι εξειδικευμένα στον νέο φορέα διαχείρισης, θα υπάρχει μεγάλη οικονομία κλίμακας, τεχνογνωσία, και γνώση στα προγράμματα ΕΣΠΑ, καθώς ως Δήμος δεν καταφέραμε να εντάξουμε τη μονάδα στο περιφερειακό πρόγραμμα.

Βλέπουμε θετικά την τροποποίηση που γίνεται, γνωρίζετε πως είμαστε υπέρ των μεγάλων φορέων διαχείρισης, τώρα αν ο κάθε δήμαρχος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την μικροσκοπιμότητα του, να κλείσει τη γέφυρα προς τον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια να πάει τα σκουπίδια, αυτά είναι αλλά ζητήματα που δεν μας αφορούν καθώς εμείς κοιτάμε το μέλλον της Λευκάδας.

Από ότι βλέπετε αυτά που λέμε εδώ και έξι επτά μήνες έρχονται σήμερα και νομοθετούνται και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι εμείς σας τα είπαμε.

About Ομάδα Σύνταξης 28453 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.