Κωνσταντίνος Δρακονταειδής: Θέλουμε να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των δήμων. Θα συνεργαστείς με ιδιώτη όπου υπάρχει ανάγκη όμως αυτό δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών”


Στην τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, ανέφερε ότι ο νόμος “επενδύω στην Ελλάδα”, αλλοιώνει μία σειρά πραγμάτων, τα οποία ανέφερε.

“Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι ότι ανοίγει την πόρτα ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου. Μάλιστα με την προηγούμενη διάταξη, μπορούσε να γίνει και αυτό όμως και η πρώτη και βασική προϋπόθεση ήταν ότι πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών και τεκμηριώνεις την αδυναμία σου με στοιχεία.”

“Το τραγελαφικό όπως ανέφερε της υπόθεσης είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης και την εκτέλεση υπηρεσιών, με μία απλή πλειοψηφία.

Ωστόσο ενέταξαν κι άλλη μία διάταξη που γελοιοποιεί το ζήτημα, καθώς την απόφαση το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να την πάρει με μόνο παρόντες τρεις, γιατί ορίζει ότι η απαρτία ορίζεται στην αρχή και στη συνέχεια ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει και μένουν τρεις για να πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση.

Πρακτικά για τη δική μας απόφαση αυτό σημαίνει ότι όσοι δημοτικοί σύμβουλοι μένουν μπορεί να πάρουν απόφαση του προηγούμενου χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία και η τεκμηρίωση.”

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι διατάξεις του νόμου πυροβολούν κανονικά τις συλλογικές συμβάσεις, ανοίγουν την πόρτα, να χτυπηθούν ενώ έχουν επανέλθει.

Όπως αντιλαμβάνεστε μαζί με τις αλλαγές στη λειτουργία και του δημοτικού συμβουλίου, ανοίγονται πορτοπαράθυρα και τις μειώσεις των μισθών.

Ανοίγει πορτοπαράθυρα για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Εμείς είχαμε ζητήσει να συζητηθεί τότε όχι από βίτσιο, αλλά επειδή την επόμενη μέρα ψηφιζόταν και όπως πολλά δημοτικά συμβούλια έστειλαν αποφάσεις, για αυτό θέλαμε να στείλουμε.

Τώρα αυτή η απόφαση που θα πάρουμε πρακτικά δεν έχει νόημα από την εξής έννοια, ότι έχουμε ήδη νόμο του κράτους.

Σε όλους τους δήμους της χώρας λόγω των μνημονίων πάγωσαν οι προσλήψεις.

Οι τελευταίες προσλήψεις στους δήμους έγιναν το 2008 ενώ παράλληλα φεύγουν υπάλληλοι λόγω συνταξιοδότησης, το προσωπικό συρρικνώνεται και δικαιολογημένο κόσμο παραπονιέται, γιατί θέλει τις υπηρεσίες που πληρώνουν για τις ανταποδίδει ο Δήμος.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χρειάζονται όλοι οι Δήμοι όπως και ο δικός μας να χρειάζεται να προσλαμβάνει ιδιώτες.”

Αναφορικά με το ερώτημα που ετέθη για τους αγροτικούς δρόμους, ο δήμος δεν έχει οδηγούς τσάπας, καθώς οι δύο που διαθέτει είναι μόνιμα σε βλάβες ύδρευσης ή σε άλλες δουλειές στο δήμο.

Επομένως το ότι έπαιρνες ιδιώτη, δεν σημαίνει ότι έκανες ιδιωτικοποίηση γιατί είναι άλλο πράγμα να λες ότι εγώ έχω μία ανάγκη να φτιάξω αγροτικού δρόμους και αναθέτω σε έναν ιδιώτη ή κάνω διαγωνισμό για να τους φτιάξει και άλλο πράγμα, να λες ότι εγώ παίρνω το κομμάτι του πράσινου, ή την καθαριότητα και μεθαύριο ενδεχομένως το νερό που θα περάσει με μία καινούργια διάθεση και λες ότι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το παραχωρώ.

Ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας για παράδειγμα, έκανες την καθαριότητα αυτό το πράγμα, ωστόσο είχε τη νομιμοποίηση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, τώρα αυτό δεν υπάρχει.

Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του δήμου, όταν όμως αυτό δεν μπορείς να διασφαλίσεις, προφανώς θα πάρεις και ιδιώτη αυτός ο νόμος όμως ανοίγει νέου είδους παράθυρα, όπως εξήγησα λίγο πριν.

 

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25755 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.