Κωνσταντίνος Δρακονταειδής στον Prisma 91,6: “Έχει ευθύνη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να διαλευκάνει τον χυδαίο χαρακτηρισμό που ακούστηκε.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, μία ημέρα μετά τη συζήτηση μέτρων στήριξης για τον COVID-19 από το δημοτικό συμβούλιο.

Αναφερόμενος στο περιστατικό που ανάγκασε την παράταξή του να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από την βωμολοχία πού ακούστηκε,  όταν κάποιος δημοτικός σύμβουλος άφησε το μικρόφωνο ανοιχτό, είπε ότι όλα τα ζητήματα όπως και το συγκεκριμένο “το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και κυρίως νηφαλιότητα, γιατί εκτός όλων των άλλων  αυτό είναι που έχει ανάγκη ο τόπος μας έχει και αυτή την στιγμή.

“Εγώ ως αιρετός συμμετέχω  στις συνεδριάσεις από το 2006 και είναι πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό, καθώς αντεγκλήσεις στα δημοτικά συμβούλια, που να έχουν ξεφύγει λίγο φυσικά και έχουν,  γίνει όλα αυτά όμως μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, έχοντας να κάνει με το χαρακτήρα του καθενός, εδώ όμως δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο.

Η παράταξή μας και εγώ  ο οποίος μιλούσα προσωπικά δεν θέλουμε ούτε να υπερεκτιμούμε, ούτε να υποτιμήσουμε το γεγονός, καθώς είναι πρωτόγνωρο για τα δημοτικά πράγματα, δεν θα πω της Ελλάδος, αλλά της Λευκάδας με βάση την εμπειρία που έχω.

Ανεξάρτητα αν ο συγκεκριμένος αιρετός, όποιος κι αν ήταν αυτός, απευθυνόταν είτε συγκεκριμένα σε εμένα και την παράταξή μας, είτε γενικώς στο σώμα, δεν αλλάζει ούτε κεραία η ουσία.”

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι μπορεί να απευθυνόταν κάπου αλλού, σε κάποιο πρόσωπο εκτός δημοτικού συμβουλίου, απάντησε  ότι “εμείς δεν έχουμε διάθεση ούτε να κάνουμε τους ντετέκτιβ, ούτε μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι τέτοιο, καθώς μεγάλη ευθύνη έχει το προεδρείο και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στο να πάρει όλα τα δεδομένα και τέτοιες δυνατότητες τεχνικά υπάρχουν και να ενημερώσει επισήμως και όχι μέσω διαρροών, ότι συνέβη ένα συγκεκριμένο περιστατικό, από το συγκεκριμένο αιρετό όποιος και να ήταν αυτός.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό το γεγονός, καθώς μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός, το πιο απλό πράγμα στον κόσμο θα ήταν εκείνος να βγει δημόσια, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και να ζητήσει συγνώμη, κάτι φυσιολογικό και πιστέψτε με ότι η δική μας αντίδραση θα ήταν η αποδοχή αυτής της συγγνώμης και δεν θα αποχωρούσαμε.

Θέλαμε όμως να στείλουμε ένα μήνυμα, για μία κατάσταση η οποία πολλές φορές ξεφεύγει, εδώ όμως δεν μιλάμε για μία άκομψη έκφραση, αλλά για έναν ακραία χυδαίο χαρακτηρισμό.”

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που ψηφίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, την τοποθέτηση τόσο του δημάρχου, ο οποίος έκανε λόγο ότι πρέπει να κινηθεί ο δήμος  στα όρια της νομιμότητας, ο κύριος Δρακονταειδής έκανε λόγο για διαφορετική φιλοσοφία.

Όπως είπε “η χώρα μας λόγω των έκτακτων συνθηκών, διοικείται μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, μέχρι ενός σημείου αυτό είναι κατανοητό. Το να βγαίνει όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η σημερινή κυβέρνηση και να καθορίζει το πως  αυτόνομοι οργανισμοί, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμοι, θα είναι κάτω από τον έλεγχο, ακόμα και στο πώς θα βοηθήσουν τους δημότες τους, αυτό πολιτικά όχι μόνο είναι απαράδεκτο, αλλά κατάπτυστο.

Είναι κατάπτυστο να μην έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν οι δήμοι το περιεχόμενο των οποίων απαλλαγών, μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, ανακουφίζοντας τους δημότες τους.

Εκεί είναι  η βασική πολιτική διαφωνία και η διαφορετική πολιτική αντίληψη που εκφράζεται αυτή τη στιγμή από την παράταξη της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον κύριο Καλό και τον κύριο Λιβιτσάνο, με την απόλυτη συμπόρευση του κυρίου Σολδάτου και πού σε οποιοδήποτε μέτρο τέτοιου τύπου η λογική είναι μην ακουμπήσουμε την κυβέρνηση.

Εμείς λέμε ότι η διεκδίκηση δεν πρέπει να είναι ευχολόγιο. Δεν μπορεί να λέει ο κύριος δήμαρχος ότι το διεκδικεί η ΚΕΔΕ. Πώς το διεκδικεί, παίρνουν τηλέφωνο ο ένας με τον άλλον και ζητούν να γίνουν πράγματα; Διεκδίκησε η ΚΕΔΕ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου να μην συμπεριλαμβάνει τους δήμους σε αυτή τη διαδικασία, ούτως ώστε αυτοί με βάση την οικονομική του δυνατότητα να μπορούν να διαχειριστούν τα μέτρα ανακούφισης απέναντι στους δημότες;

Η ΚΕΔΕ ως συνδικαλιστικό όργανο εκπροσωπεί τους δήμους, οι οποίοι είναι αυτόνομοι και μπορούν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Αν λοιπόν στους 330 δήμους πήγαιναν στην ΚΕΔΕ για παράδειγμα 100 αποφάσεις τέτοιου τύπου, θα βλέπατε ότι και η στάση της θα μπορούσε να αλλάξει.

Όταν όμως έχουμε δημοτικές αρχές οι οποίες συμβιβάζονται με τις λογικές μη θίξουμε τη νομιμότητα, τότε και δεν συμβιβάζεται με τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που έχει στο μυαλό της να κάνει και που ουσιαστικά είναι να μην διεκδικήσει με αποφασιστικό τρόπο αυτό που πρέπει.

“Στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης των δήμων, οι οποίοι δήμοι και στην κρίση, αλλά και σε αυτή την Πανδημία σήκωσαν το βάρος στο να μπορέσουν να στηρίξουν όσο μπορούσαν τις κοινωνίες τους.

Ενδεχομένως η κρίση αυτή μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή από την προηγούμενη που περάσαμε, καθώς πολλοί μιλούν για ύφεση που θα αγγίξει το 10% και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι δήμοι πρέπει να στηριχτούν.

Ο δήμαρχος, όπως ακούσατε και από την συνεδρίαση στις επαφές που είχε με το υπουργείο, είπε ότι ακούγεται ότι θα πάρουμε μια ΚΑΠ, δηλαδή περίπου 300.000 ευρώ.

Αυτό το χρηματικό ποσό, όχι στις συνθήκες αυτές που ζούμε, αλλά σε αυτές που έρχονται, δεν είναι αρκετό. Το πρόβλημα των συνεπειών της κρίσης θα αρχίσει να γίνεται ορατό από το φθινόπωρο, επομένως εμείς ως δήμοι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιες πολιτικές, πρέπει να αρθρώσουμε μία συλλογική δυνατή φωνή και να πιέσει και η ΚΕΔΕ να κάνει τη διαπραγμάτευση που πρέπει με το υπουργείο και όχι να χαϊδεύονται μεταξύ τους.”

Απαντώντας στον ισχυρισμό του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο, ότι τα μέτρα του δήμου Λευκάδας είναι πιο σημαντικά από τα μέτρα άλλων δήμων, απάντησε λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από την προηγούμενη κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια της κρίσης με τα μνημόνια μετά το 2015, η τότε κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους δήμους τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Η τότε δημοτική αρχή, εμείς και εγώ προσωπικά, ο οποίος λόγω πολιτικής καταγωγής ταυτιζόμουν με την τότε κυβέρνηση, αρνηθήκαμε, ενώ προβλέπονταν ποινές, αρνηθήκαμε να δώσουμε τα διαθέσιμα και είπαμε ότι αυτό είναι λάθος.

Εμείς στην πράξη ήρθαμε σε σύγκρουση με την κεντρική πολιτική τις προηγούμενης κυβέρνησης και αυτό το λέω ως παράδειγμα, για να δείξει πως πρέπει να αντιμετωπίζεις μερικές φορές τέτοιου είδους ενέργειες.”

Στο ερώτημα για τα μέτρα στήριξης που προτείνει η παράταξη τους κι αν είναι κοστολογημένα, με βάση τον προϋπολογισμό και του δυνατότητα του δήμου, απάντησε μέσω των στοιχείων του δημάρχου.

“Όπως είπε ο κύριος δήμαρχος εκτίμησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα προσφέρουν αντίστοιχη ανακούφιση στους δημότες περίπου 40.000 Ευρώ τον μήνα.

Εμείς προτείναμε μία σειρά από μέτρα, σε κάποια συμπίπτουν με αυτά του δημάρχου, όμως η πολύ σοβαρές διαφορές μας ήταν οι εξής:

Ο κύριος δήμαρχος ζήτησε να απαλλαγούν από τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, για όσο διάστημα κρατάει η κρίση οι επιχειρήσεις, προφανώς είναι ένα θετικό μέτρο.

Εμείς είπαμε ότι αυτή τη στιγμή από τη στιγμή που επιχειρήσεις δεν λειτουργούν και είναι κλειστές, από τη στιγμή που η απαλλαγή θα είναι για το χρονικό διάστημα που υποτίθεται ότι είναι κλειστές οι επιχειρήσεις,έτσι κι αλλιώς δεν έχουν κατανάλωση και επί της ουσίας το συγκεκριμένο μέτρο δεν τις ανακουφίζει πραγματικά.

Εμείς ζητήσαμε αυτό να το κάνουμε για τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί, καθώς για να έχει αντίκτυπο στους εργαζόμενους αυτό το μέτρο και κάποιο σημαντικό όφελος, θα πρέπει να υλοποιηθεί ο κύριος δήμαρχος λέει ότι αυτό το μέτρο είναι έξω από τη λογική της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Εμείς αρνούμαστε να υποκύπτουμε σε προεδρικά διατάγματα τα οποία δεν ωφελούν τους πολίτες.

Για τις επιχειρήσεις είπαμε να μην πληρώσουν τέλος κοινόχρηστων χώρων για όλο το έτος.

Εμείς λέμε απαλλαγή 100% και στα τέλη καθαριότητας και ύδρευσης, και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου.

Από τη στιγμή που τα καταστήματα είναι κλειστά, εμείς προτείναμε από 1η Μάρτη το μέτρο αυτό να έχει εξάμηνη ισχύ και πριν λήξει να επανεξεταστεί με βάση τις εξελίξεις και ταυτόχρονα ζητάμε οι εργαζόμενοι που θα έπιαναν δουλειά στις δουλειές που θα άνοιγαν, επίσης να απαλλαγούν και αυτό θα το αποδείκνυαν, εάν τα δύο τελευταία χρόνια δούλευαν σε αντίστοιχες τουριστικές επιχειρήσεις.

Επειδή δεν είναι εύκολη η οικονομική εκτίμηση, εμείς εκτιμούμε ότι σε ορίζοντα ετήσιας βάσης οικονομική στήριξη της τάξεως, το λιγότερο του ενός εκατομμυρίου, το οποίο θα το εξετάσουμε στην πορεία. Εμείς είπαμε για να μην χρεοκοπήσουν οι δήμοι ότι θα πρέπει να υπάρξει μία γενναία επιχορήγηση των δήμων.

Για παράδειγμα οι δήμοι και όλοι οι σύνδεσμοι της χώρας πληρώνουν στην ΔΕΗ εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε ρεύμα και εμείς είπαμε η κυβέρνηση εφόσον θέλει πραγματικά να βοηθήσει, να μειώσει στο 50% την χρέωση των τιμολογίων της ΔΕΗ προς τους δήμους και τους συνδέσμους ύδρευσης και για τη διαφορά να χρηματοδοτήσει  η ίδια η πολιτεία την ΔΕΗ.

Για εμάς αυτά είναι μέτρα που χρειάζονται για να στηριχθούν οι δήμοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα στηρίξουν τους συμπολίτες μας.”

Στο ερώτημα αν τη δεδομένη χρονική στιγμή ο κάθε δήμαρχος αν μπορούσε να δώσει περισσότερα δεν θα το έκανε, απάντησε ότι είναι λάθος αυτή η εκτίμηση.

Υπάρχουν αντιλήψεις σε δημάρχους, δεν εννοώ σώνει και καλά το δικό μας Δήμαρχο, πολιτικά μιλάω, οι οποίοι θέλουν να έχουν καλή σχέση με όποια κυβέρνηση.  Τέτοιοι δήμαρχοι υπάρχουν και είναι πολλοί.

Η δική μας αντίληψη είναι πως ανεξάρτητα αν συμπαθούμε την δική μας κυβέρνηση πολιτικά ή όχι, θεωρούμε από τη θέση που μας έβαλε ο κόσμος θα πρέπει να κάνουμε έναν διαρκή αγώνα, σε όφελος του δήμου και αντίστοιχα σε όφελος προς τους πολίτες.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μπορεί και δεν το κάνει από πολιτική επιλογή, στον τομέα των ανταποδοτικών, που ισχύει ότι όσα εισπράττει ο δήμος, δεν μπορεί να βάλει ούτε ένα ευρώ, με αντίστοιχα έξοδα και αυτό να είναι ισοσκελισμένο.

Εμείς λέμε στις έκτακτες συνθήκες να μην ισχύσει η ανταποδοτικότητα και αυτό θα έκανα εγώ ως δήμαρχος, καθώς θα μπορούσα να πάρω πόρους από έργα που έχω προγραμματίσει, να τα βάλω στον τομέα της ύδρευσης και της καθαριότητας και ναι μεν θα γίνουν λιγότερα έργα, θα ισοσκελίσει η συγκεκριμένη ανταποδοτικότητα και εγώ θα πράξω οφέλη για τους δημότες μου.

Γιατί η κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό; Αυτό το ερώτημα απευθύνω προς τους συμπολίτες μου, καθώς δεν υπάρχει λογική απάντηση σε αυτό.

Η κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό γιατί κατά τη γνώμη μου θέλει τους δήμους υποχείριο του Κράτους, ωστόσο δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό, γιατί οι δήμοι έχουν αυτονομία και έτσι πρέπει να λειτουργούν.

About Ομάδα Σύνταξης 28415 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. Θα ξαναγίνει.. γιατί τα κριτήρια συμμετοχής του καθενός στα κοινά, προηγούνται της έκφρασης των δημόσια.
  Και μαζί θα εκτίθεται και η παράταξη στους κόλπους της οποίας εντάσσεται ως συμμετοχή και ο /η υβρίζων/ υβρίζουσα κατά τον αφανή σε πρώτο επίπεδο τρόπο.
  Μια και το θέμα πάντα , με τον ηλεκτρονικό τρόπο υβρισμού, θα βάζει μπροστά όχι τον υβρισμό αλλά την τεχνική του διερεύνηση, ως προκάλυμμα κάθε φορά του/της υβριστή/ υβρίζουσας. Για να μεταφέρει ως ουσία και απασχόληση την διερεύνηση και όχι τον υβρισμό .
  Ο ηλεκτρονισμός της επικοινωνίας, θέλει και άλλα κριτήρια κοινωνικής κωδικοποιησής του, γιατί παρεμβάλεται το μέσον επικοινωνισμού.
  Ήδη το δημοτικό συμβούλιο ως σύνολο πρέπει να ασχοληθεί με το τεχνικό μέρος της αποφώνησης της συνεδρίας για την ανίχνευση του φορέα της ύβρεως.
  Ο κάθε στόχος κωλυσιεργείας στην λήψη πλήρους δημοτικής συνολικά απόφασης με βάση τις τεχνικές παραμέτρους του επικοινωνισμού θα επιτυγχάνεται.
  Να μην μεταβληθούν οι συλλογικές συνεδριάσεις, μέσω ηλεκτρονικού επικοινωνισμού ως συλλογικές λειτουργίες που ασχολούνται με την λειτουργία του επικοινωνισμού. Γιατί τότε το μέσον θα είναι το μήνυμα. Και ουσιαστικός διάλογος και αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων δεν θα υπάρξει.
  Η μη αυτοαποκάλυψη κάθε κρυψίνοα θορυβούντα στα συλλογικά προφανή και διαφανή, με όποιο τρόπο και να γίνεται τείνει να εμπεριέχει ή να ταυτίζεται με σκοπιμότητες.

 2. ”Μέσα απ το δημοτικό συμβούλιο, και εδα σε αυτό”:.
  Εδώ φαίνεται καθαρά η θρασυδειλία ώς κοινωνική κουλτούρα και προυπόθεση συγκρότησης κοινωνικών συλλογικών χώρων.
  Έπρεπε να υβριστεί ο πρώην Δήμαρχος ώς αρχή , στο πρόσωπο του οποίου να βρίζεται η εκάστοτε Δημοτική αρχή.
  Για τούτο και η στόχευση είναι φανερή ώς συνωμοτική για τούτο και η ηλεκτρονική κουκούλα.
  Συμφέρον να βγεί η κουκούλα έχουν όσοι δεν μετέχουν στην Χάλκευση. Όσοι δεν επιθυμούν να βγεί η κουκούλα , να πάνε στον πνευματικό τους να εξομολογηθούν γιατί το ξέρουν ή το ήξεραν .
  Σήμερα ο πρώην, αύριο ο νυν, μεθαύριο ο επόμενος.

 3. Είναι γνωστό σε ΌΛΟΥΣ ότι τα μαργαριτάρια που ακούστηκαν στο Συμβούλιο είναι απο τον στόμα του Δημάρχου!Όποιος τον γνωρίζει μια επανάληψη στο βιντεάκι αρκεί να πιστεί.Το θέμα δεν είναι τι είπε ο δήμαρχος που θα μπορουσε για δευτερόλεπτα να κάνει μια γρήγορη κουβέντα με τον διπλανό του για άσχετο λόγο και να ξέχασε ότι ακουν κι αλλοι και μάλιστα την ώρα που μιλούσε ο Δράκος.ΤΥΧΑΙΟ;Ολοι έχουμε μια άτυχη στιγμή,αλλά η ενοχή του τον συμβούλεψε να κάνει την πάπια όπως την κάνει και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που θα έπρεπε να ψάχνει όπως είναι υποχρεωμένος και οχι να κάνει την πάπια και να ρωτάει τον έναν και τον άλλον.Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε:Ένα δημοτικό συμβούλιο που οι μισοί καλύπτουν(διότι κάποιοι θα ήταν δίπλα τού η και απέναντι του)άρα οσο περνάει ο καιρός τόσο επιβεβαιώνονται οτι ο δήμος διοικείται από λογικές ομερτά και συμφερόντων.”Δημοσιογράφοι” Η αυτοί που παριστάνουν τους δημοσιογράφους κάνουν…τι άλλο την πάπια,Και έναν υβριστή δήμαρχο που δεν έχει τον ανδρισμό να βρει και να το πει.Γιατι;Γιατί κλάνει το γατί….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.