Κωνσταντίνος Δρακονταειδής στον Prisma 91,6: “Απαράδεκτη η σιωπή των περισσότερων φορέων για το Πανεπιστημιακό τμήμα, λόγω της πολιτικής σχέσης που έχουν με την κυβέρνηση.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, μίλησε ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την προσπάθεια διεκδίκησης τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε από το 2018 υπάρχει νόμος ο οποίος ορίζει ότι ενοποιείται το ΤΕΙ Ιονίων νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τα ΤΕΙ πλέον δεν υφίστανται και στα πλαίσια αυτά εμείς δώσαμε μία μάχη από το 2017,  που είχε πετυχημένο αποτέλεσμα για να έχουμε πανεπιστημιακό τμήμα στη Λευκάδα.

“Δεν ζητήσαμε όμως ένα οποιοδήποτε τμήμα, αλλά το  κριτήριο μας ήταν το τμήμα αυτό  να είναι βιώσιμο, διαφορετικά δεν αντέχει στο χρόνο και τα αμέσως επόμενα χρόνια δημιουργεί προβλήματα.

Στη φάση ενός γενικότερου σχεδιασμού που είχε ως στόχο την ανάπτυξη της γαλάζιας ανάπτυξης  στην Λευκάδα και το κομμάτι της θαλάσσιας οικονομίας, θεωρώντας ότι Λευκάδα στο κέντρο των Ιονίων μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο και να σύρει όλη την περιοχή στο κομμάτι της ανάπτυξης της θαλάσσιας οικονομίας, καθώς είναι πολύ έντονη τα τελευταία χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία πήρε θέση και ως το ποιο τμήμα πρέπει να δημιουργηθεί.

Αυτή η θέση που εκφράστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο έγινε αποδεκτή και από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από το υπουργείο καθώς τη συγκεκριμένη διάταξη την έκανε νόμο.

Επομένως έχουμε μία έτοιμη κατάσταση και κάποια ζητήματα μπαίνουν ως άλλοθι που έχουν να κάνουν με την βιωσιμότητα του Τμήματος.”

Η Υπουργός παιδείας προκειμένου να πείσει για την αναστολή των βημάτων, έθεσε κάποια κριτήρια ως προς την βιωσιμότητα τα οποία θα κρίνει μία ανεξάρτητη αρχή.

Τα κριτήρια αυτά είναι τα προγράμματα σπουδών, η ύπαρξη των καθηγητών και υποδομές που έχει.

Αναφορικά με το κτιριακό στη δική μας δημοτική περίοδο ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία, μία επίπονη διαδικασία που είχε ξεκινήσει από το 2012, επί δημαρχίας κυρίου Αραβανή και ολοκληρώθηκε με την παραχώρηση του κέντρου νεότητας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο και τη διασφάλιση χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακατασκευή του.

Εμείς ολοκληρώσαμε στη διαδικασία,  ωστόσο η δημοπράτηση του έργου γίνεται από το Ιόνιο πανεπιστήμιο και από τον Οκτώβριο είναι στα χέρια του Ιονίου πανεπιστημίου ιδιοκτησιακά και αυτό σημαίνει ότι έχει την ευθύνη δημοπράτησης του.

Άρα το κτιριακό είναι απολύτως δρομολογημένο καθώς και τα προγράμματα σπουδών και οι καθηγητές από την πλευρά του Ιονίου πανεπιστημίου, δόθηκαν όλες οι εγγυήσεις ότι μπορεί να λειτουργήσει.”

Μάλιστα θύμισε σε όσους ξεχνούν ότι μπορεί το τμήμα να λέγεται περιφερειακής ανάπτυξης, “όμως ο υπουργός είχε ανακοινώσει και ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις του Τμήματος, η μία είναι η παράκτια οικονομία και το άλλο θα ήταν στο κομμάτι της νησιωτικότητας δηλαδή δύο κατευθύνσεις που στην Ελλάδα σε ελάχιστα πανεπιστήμια υπάρχουν.

Για αυτό θέλω να πω ότι δεν πήγαμε επιπόλαια να διεκδικήσουμε ένα τμήμα,  ωστόσο αυτό που με ενοχλεί είναι ότι βγαίνουν σήμερα είτε πολιτευτές είτε και ο βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς, αλλά και πολλοί πολλοί πολιτευτές όπως ο κύριος Σολδάτος η κυρία Κατωπόδη, οι οποίοι μιλούν υπερασπιζόμενοι εμμέσως την θέση της υπουργού.

Στην  συνεδρίαση της ΠΕΔ πάρθηκε απόφαση ότι και για την Κεφαλονιά αλλά και τη Λευκάδα, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν αυτά τα πανεπιστημιακά τμήματα, όλα τα άλλα είναι άλλοθι και αποσκοπούν σε μία αλλαγή πολιτικής που έχει το υπουργείο απέναντι και στο ζήτημα της παιδείας.”

Μάλιστα θύμισε ότι τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε καταργήθηκαν και τα δύο τμήματα που ήταν η τεχνολογική κατεύθυνση των τμημάτων που κυρίως θα έπαιρναν απόφοιτος από ΙΕΚ, που θα είχαν εργασιακά δικαιώματα τα οποία ανεστάλησαν το Σεπτέμβρη και είχα προειδοποιήσει το δημοτικό συμβούλιο, ότι θα έρθει η σειρά του Πανεπιστημιακού τμήματος, αλλά και του Ινστιτούτου Ιστορίας Νίκου Σβορώνου.

“Μιλάμε για μία κατάσταση που ήταν έτοιμη και δρομολογημένη και ευθύνη της πολιτείας θα ήταν ακόμα και τις οποίες αδυναμίες να βρει τους τρόπους να τους πειράζει και έτσι την επόμενη χρονιά που θα έχει και το κτίριο να πάρει τους νέους φοιτητές.”

Αναφορικά με το ζήτημα της στέγασης , επεσήμανε ότι και αυτό το κριτήριο μπήκε ως άλλοθι, λέγοντας ότι προφανώς σε μία πόλη που έχει φοιτητικό τμήμα θα ήταν ιδανικό να υπάρχει φοιτητική εστία για τους οικονομικά αδύνατους φοιτητές.

“Εμείς τότε είχαμε καταθέσει πρόταση, έχοντας έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο υγείας για την παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου στο δήμο.

Είχαμε την προφορική διαβεβαίωση ότι θα παραχωρηθεί και γραπτά ζητούσαμε ένα τμήμα του παλιού νοσοκομείου, αφού κατασκευαζόταν να γινόταν φοιτητική εστία, άρα αντιμετωπίζαμε και το πρόβλημα της Εστίας.

Όλα τα άλλα που λέγονται είναι για να δοθεί επιχειρηματολογία για να έχουμε αναστολή του Τμήματος στη Λευκάδα.

Είναι τραγικό γιατί όλα αυτά λέγονται από ανθρώπους που είχαν ή έχουν θεσμικές θέσεις και που υποτίθεται ότι ο σκοπός τους είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Λευκάδας και εγώ λυπάμαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι σήμερα έρχονται για να υπερασπιστούν αυτή την απαράδεκτη θέση.”

Όταν το 2017 είχε ανοίξει συζήτηση για να μην έχει Λευκάδα πανεπιστημιακό τμήμα είχα πει από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι για εμάς αυτό αποτελεί αίτια πολέμου, με τους όρους που το είχαμε προδιαγράψει και σας εξήγησα προηγούμενα.

Υποτίθεται ότι εγώ ήμουν ένας δήμαρχος φιλικά προσκείμενα προς την προηγούμενη κυβέρνηση και εγώ σας λέω ο ίδιος,  γιατί εδώ μερικοί κρύβονται και δεν θέλουν να πουν σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν, είχα πει προσωπικά και στον κύριο Γιαβρόγλου ότι θα σας κηρύξουμε τον πόλεμο στη Λευκάδα και δεν με νοιάζει ποιος είναι στην κυβέρνηση.”

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Σολδάτου στον Prisma 91, 6, ότι το 2018 χάσαμε το 50% του τμήματος το οποίο πήγε στην Κέρκυρα και δεν άνοιξε ρουθούνι, είπε ότι ο κ. Σολδάτος μιλάει με όρους παρελθόντος.

“Στη Λευκάδα είχαμε δύο τμήματα ΤΕΙ τα οποία έληξαν όπως σε όλα τα Ιόνια, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος, επομένως ότι από τα δύο τμήματα το ένα έφυγε για εμάς δεν λέει τίποτα, μιας και στη θέση του ιδρύθηκε κάτι πολύ πιο σοβαρό, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σας περιέγραψα, άρα ο κύριος Σολδάτος δεν κάνει τίποτα περισσότερο με τον εαυτό και το παρελθόν, όμως η επιχειρηματολογία του είναι σε λάθος βάση.

Πλέον έχουμε μία νέα κατάσταση δεν μιλάμε για ΤΕΙ , εκτός και αν θέλει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση θα τα ξαναφτιάξει.

Εμείς σε  αυτή την προοπτική λέμε όχι υπάρχει το Ιόνιο πανεπιστήμιο και έχει θεσμοθετηθεί ένα νέο τμήμα στη Λευκάδα, άρα δεν καταλαβαίνω γιατί μιλάει με όρους παρελθόντος.”

Στην επισήμανσή του κ. Σολδάτου ότι ο λόγος του κύριου Δρακονταειδή είναι καταγγελτικός,  απάντησε ότι η παράταξή μας ότι λέει, προσπαθεί να το τεκμηριώσει και να καταθέσει πρόταση.

“Ο καταγγελτικός λόγος ανήκει αλλού και όχι σε μας, καθώς εμείς κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση με θέσεις και προτάσεις για αυτό το γεγονός έγινε αποδεκτή και η πρόταση που κατέθεσα και όλοι ομονόησαν σε αυτή τη θέση ότι για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο το να πάρουν πίσω το συγκεκριμένο τμήμα.

Εμείς το το Πανεπιστημιακό τμήμα το θέλουμε πάνω από όλα με όρους Παιδείας, αν  όμως εξαιτίας της ύπαρξης του,  παράγονται και θετικά οικονομικά αποτελέσματα στην κοινωνία για εμάς αυτό είναι απόρροια του πρώτου, γιατί όπως έχει αναφέρει χαριτολογόντας ένας συνάδελφος μου στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Περδικάρης δεν θα έπρεπε να ζητάμε πανεπιστημιακό τμήμα αλλά ένα Σύνταγμα στρατού.

Με αυτόν τον ακραίο τρόπο που το εκφράζω καταλαβαίνετε τι θέλω να πω, ότι εμάς μας ενδιαφέρει η παιδεία ο πολιτισμός και κουλτούρα των Ιονίων Νήσων, τα υπόλοιπα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται στο θετικό πεδίο είναι καλοδεχούμενα αλλά δεύτερα για μας.”

Αναφορικά με την ένταση που προέκυψε μεταξύ του δημάρχου Λευκάδας κυρίου Καλού και του Θανάση Περδικάρης υπογράμμισε  ότι υπάρχει μία παρανόηση,  καθώς ο κύριος Περδικάρης ήταν σαφής και είπε ότι σε ένα σημείο της ανακοίνωσης, θέτει υπό αμφισβήτηση το κομμάτι της βιωσιμότητας του Τμήματος, σε αυτό τοποθετήθηκε ο κ. Περδικάρης και δεν κατάλαβα και την ένταση του Δημάρχου.

Όταν κάποιος σου λέει ότι σύρθηκεςσε μία απόφαση, είναι πολιτικό σχόλιο και όχι υβριστικό και μπορείς να του αντιπαρατεθείς.

Δεν μπορώ να κατανοήσω την ένταση,  ωστόσο άνθρωποι είμαστε κάποια στιγμή ξεφεύγουμε όπως και ο κύριος δήμαρχος που σήκωσε πάρα πολύ τους τόνους και δεν κατάλαβα το γιατί.

Τους τόνους ο κ. Καλός θα πρέπει να τους σηκώνει και σε άλλες περιπτώσεις στο δημοτικό συμβούλιο, που προσβάλλονται δημοτικοί σύμβουλοι και της δικής μας παράταξης από τα λεγόμενα άλλων δημοτικών συμβούλων, που πραγματικά είναι προσβλητικά γιατί δεν έχουμε πολιτική κριτική που είναι θετική αλλά υβριστικά σχόλια.

Θα ήθελα την ευαισθησία του ο κύριος δήμαρχος να μην εξαντλεί και τότε όταν λέγονται άλλα πράγματα για άλλους συναδέλφους και όχι για τον ίδιο.

Κακώς σηκώθηκε αυτό το ζήτημα καθώς η τοποθέτηση του κυρίου Περδικάρη ήταν πολιτικός σχολιασμός.”

Για το συγκεκριμένο θέμα επίσης σχολίασε, ότι δεν μπορεί όλοι να βγαίνουν τιμητές και αμνησία σε αυτό τον τόπο δεν θα πάθουμε όλοι όσο και αν το επιθυμούν κάποιοι.

Μάλιστα ανέφερε πως όταν συζητιόταν το σχέδιο Αθηνά, επί δημαρχίας Κώστα Αραβανή, “εγώ μαζί με τον τότε Δήμαρχο, καταθέσαμε ένα κοινό κείμενο για να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο εναντίον αυτού του νόμου και της παραμονής των ΤΕΙ τότε στη Λευκάδα.

Η στάση του κυρίου Καββαδά και των δημοτικών συμβούλων τότε ήταν να αποχωρήσουν”, κάνοντας λόγο για μεγάλο πολιτικό ολίσθημα από την τότε στάση τους.

“Δεν βγήκε κανείς να απολογηθεί γιατί δεν δέχομαι ότι βγήκαν κατά λάθος από την αίθουσα,  όταν γινόταν συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και σε εκείνο το συμβούλιο υπήρχε μεγάλη μερίδα κόσμου και φοιτητές.

Έρχεται τώρα η Νέα Δημοκρατία και κάνει τον τιμητή νέας προσπάθειας, ενώ έχουμε την ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού τμήματος ενώ  με την στάση της τότε,  χτυπούσε και έκοβε τα πόδια των τριτοβάθμιων τμημάτων στη Λευκάδα γιατί ήθελε να τα καταργήσει, η στάση του σημερινού βουλευτή ήταν αυτή που σας περιέγραψα, απείχε από την ψηφοφορία όταν όλες οι παρατάξεις ήταν ενωμένες.”

Κλείνοντας την τοποθέτηση του κ .Δρακονταειδής είπε ότι η απόφαση που πήραμε στο δημοτικό συμβούλιο είναι θετική αλλά δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά, αν χρειαστεί θα πρέπει να βγούμε και στους δρόμους.

“Εμείς πάμε με την πρόθεση να πείσουμε την ηγεσία του Υπουργείου ότι έχουμε δίκιο, έχουμε ένα νόμο του Κράτους δεν πρέπει να νομοθετήσει τίποτα απλά θα πρέπει να τον κάνει πράξη, με αυτή τη διάθεση πάμε εμείς από τη δική μας την πλευρά.

Και αν απέναντί μας συναντήσουμε ένα τείχος και μία εμμονή του τύπου, σαν αυτό που είπε η υπουργός στο Δήμαρχο ότι θα το αξιολογήσει Ανεξάρτητη Αρχή, από την άνοιξη και μετά σημαίνει ότι αυτό το πράγμα που παραπέμπει στις καλένδες, γιατί αν αρχίσει την αξιολόγηση η επιτροπή αυτή μετά την άνοιξη, σημαίνει ότι και το έτος 2020-2021 δεν θα έχουμε φοιτητές στη Λευκάδα.

Για αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να πάρει τώρα την απόφαση αυτή η  υπουργός πίσω,  όχι γιατί θέλουμε να νιώσει ηττημένη αλλά γιατί θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο και όταν υπάρχει ένα λάθος θα πρέπει να διορθώνεται.

Ο κύριος Δρακονταειδής εξέφρασε και την ενόχληση του για την απουσία των φορέων, από την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θυμίζοντας ότι όταν γινόταν η αντίστοιχη ιστορία το 2017, οι φορείς  της Λευκάδας ήταν παρόντες και καλά έκαναν και δώσαμε όλοι μαζί την μάχη και την κερδίσαμε.

“Με ενόχλησε η απουσία των φορέων και η αιτία κατά τη γνώμη μου που πολλοί από αυτούς τους φορείς τηρούν σιγή ιχθύος καθώς δεν είδαμε καμία ανακοίνωση κανενός φορέα για αυτό το ζήτημα, γιατί δυστυχώς η πολιτική καταγωγή του διοικητικού Συμβουλίου του κάθε φορέα δυστυχώς παίζει ρόλο.”

Υπάρχουν φορείς  που ποίησαν την νήσσαν σε αυτό το θέμα και ο λόγος που το έκαναν ήταν η πολιτική σχέση που έχουν με την σημερινή κυβέρνηση.

Εμένα αυτό δεν με αφορά εγώ τότε ως δήμαρχος Λευκάδας από όποια θέση κι αν ήμουν ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση ήταν φιλικά προσκείμενη ή όχι, ή εγώ ήμουν φιλικά προσκείμενος προς αυτήν, επαναλαμβάνω ότι αποτελούσε αίτια πολέμου τον αρνούνται κάτι για τον τόπο μου για το οποίο έχω επιχειρήματα να πείσω.

Η στάση λοιπόν αυτών των φορέων, όχι όλων,  ήταν απαράδεκτη και η απουσία τους από το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως η σιωπή τους.

 

About Ομάδα Σύνταξης 28452 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.