Κωνσταντίνος Δρακονταειδής:”Στα θέματα καθημερινότητας της υδροδότησης η δημοτική αρχή έκανε σοβαρά λάθη…”


Στην πρωτολογία του ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής αφού εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην συζήτηση για το θέμα της ύδρευσης επιρρίπτοντας ευθύνες στο προεδρείο τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Όπως είπε,  “το ένα τρίτο της αρχικής ομιλίας του δημάρχου χρονικά  έχει αφιερωθεί και σε ένα άλλο ζήτημα αυτό των απορριμμάτων, όμως επειδή εγώ δεν έχω χρόνο θέλω να δώσω μία φιλική συμβουλή στον κύριο Δήμαρχο κι αν θέλει την κρατάει η την πετάει, να έχει λίγο περισσότερη αυτοσυγκράτηση στο ζήτημα αυτό, καθώς σωτήρες δεν υπάρχουν και πρέπει να το καταλάβετε κύριε δήμαρχε.

Η παράταξή μας εδώ και ένα χρόνο για πρώτη φορά έθεσε ζήτημα στην ύδρευση πριν περίπου από ένα μήνα με ερώτηση και αυτό γιατί θεωρούσαμε ότι έπρεπε να ξεδιπλώσετε την πολιτική σας έτσι όπως την αντιλαμβάνεστε για να δούμε και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, για αυτό και δεν κάναμε ούτε μία ερώτηση για το ζήτημα αυτό.

Επίσης ζητήσαμε να γίνει συζήτηση γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας στο μέτρο των δυνάμεων του ο καθένας με προτάσεις και ιδέες για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Τις τελευταίες δύο περίπου ώρες που μιλάει η δημοτική αρχή άκουσα πράγματα τα οποία είναι σωστά, άκουσα όμως και διάφορα μαργαριτάρια και αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατον να τοποθετηθώ επί των μαργαριταριών γιατί άλλο πράγμα θέλω να βγει ως απαύγασμα από την τοποθέτησή μου.

Επίσης θα παρακαλούσα τους δημοτικούς συμβούλους σε ζητήματα που δεν γνωρίζουν καλό θα ήταν να ρωτούν πριν τοποθετηθούν.

Το πλαίσιο συζήτησης έχει τρεις άξονες, ο πρώτος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του ζητήματος του νερού για τη Λευκάδα και σε αυτό το κομμάτι ο σχεδιασμός επειδή ξεφεύγει των ορίων του νησιού αφορά ένα και μοναδικό ζήτημα τον αγωγό του Λούρου.

Είναι όλα έτοιμα εδώ και καιρό απομένει το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων, η κυβέρνηση και το Υπουργείο πρέπει να πάρει την ευθύνη και η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κοιτά αλλά στο μέτρο των δυνατοτήτων της να πιέσει γιατί η λύση στο πρόβλημά των ποσοτήτων είναι εκεί.

Κρατήστε στο μυαλό σας ότι πριν 10 μέρες ο υπουργός κ Καραμανλής έκανε δηλώσεις ότι εξετάζει το θέμα και ανάμεσα σε όλα είναι και η περίπτωση η κατασκευή του δικτύου να γίνει με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

Το δεύτερο κομμάτι αφορά την τοπική διαχείριση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ένα σχεδιασμό τοπικό, το οποίο με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες να μπορούμε κάθε χρόνο να το χρηματοδοτούμε και κλείνοντας το παζλ βήμα-βήμα να μπορέσω να πάω μετά από μερικά χρόνια σε μία κατάσταση η οποία θα είναι πολύ καλύτερη.

Ενδεικτικά παραδείγματα της λογικής που μας διακατείχε ήταν ο καινούργιος αγωγός στον Κάλαμο που τυχαία ξέχασε ο αντιδήμαρχος να πει και που λύνει οριστικά το πρόβλημα της μεταφοράς νερού από το Μύτικα στον Κάλαμο, ο σχεδιασμός μας συμπεριλάμβανε την αλλαγή του κεντρικού δικτύου στο παράδειγμα των Τσουκαλάδων και στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, ανοίξαμε στο δρόμο στο αηδονάκι και εντάξαμε πολύ συγκεκριμένο έργο για να ενισχυθεί όλο το κομμάτι του Ελλομένου το οποίο αναπτύσσεται και ίσως το πιο σημαντικό από τα έργα μας ήταν το ζήτημα της χρηματοδότησης του Master Plan, που μαζί με κάποιες μελέτες που υπάρχουν θα συνδέουν κομμάτια του παζλ και θα βοηθούν να ανεβαίνει συνεχώς η ποιότητα.

Αν νομίζετε ότι υπάρχει μαγική λύση να λυθεί το πρόβλημα υδροδότησης στην Λευκάδα μέσα σε 2 χρόνια όσοι το γνωρίζουν θα διαψευσθούν, μακάρι να διαψευσθώ εγώ αλλά αυτή είναι η γνώμη μου και τη λέω ευθαρσώς.

Το τρίτο κομμάτι αυτού του πλαισίου είναι η διαχείριση της καθημερινότητας και εκεί πρέπει να παραδεχτείτε ότι έγιναν σοβαρά λάθη.

Ένα κορυφαίο παράδειγμα είναι πως δεν πήρατε χαμπάρι για την πόλη ότι όλο το χειμώνα δούλευαν οι δύο γεωτρήσεις ενώ δεν έπρεπε να δουλεύουν διότι η ποσότητα που ερχόταν από το Λούρο ήταν ικανή να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης; Είναι ένα εύλογο ερώτημα στο οποίο δεν έχουμε πάρει απάντηση και έτσι προέκυψε το πρόβλημα με τις ποσότητες από το Λούρο το οποίο προέκυψε μέσα στον Αύγουστο ενώ θα μπορούσε να επιλυθεί βάσει μιας συμφωνίας κυριών που είχαμε κάνει καθώς η βασική συμφωνία είναι υπογεγραμμένη εδώ και πάνω από 30 χρόνια διάφορα οστών έρχονται στη Λευκάδα 21.000 κυβικά την ημέρα.

Όλα αυτά ενώ έχουμε λίγο λιγότερο από τον μισό τουρισμό άλλων ημερών, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση της ρύθμισης η Λευκάδα δεν είχε πάνω από 70.000, σε σχέση με τους 150.000-180.000 που έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια.

Η κακή διαχείριση αφορούσε και τη συνεννόηση με την Πρέβεζα και με αυτό εννοώ τον αντίστοιχο σύνδεσμο και τους δήμους, καθώς θα έπρεπε να προηγηθεί μία συνάντηση με τους δημάρχους και φυσικά με τον πρόεδρο του συνδέσμου, καθώς όλη αυτή η διαχείριση θα μπορούσε να είχε επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα και να είχαμε λιγότερα προβλήματα από αυτό που αντιμετωπίσαμε.

Ένα άλλο παράδειγμα κακής διαχείρισης είναι ότι προχθές πραγματοποιήθηκε μία βλάβη και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σε αυτό δεν φταίει η δημοτική αρχή. Όταν όμως μία βλάβη γίνεται στις 2 τα ξημερώματα και δεν βρίσκεται κάνεις που αναζητείται από τους αρμόδιους αντιδημάρχους και αιρετούς, γιατί των αιρετών τα τηλέφωνα έχουν αυτοί που εντοπίζουν τις βλάβες και αναφέρομαι στην αστυνομία και την πυροσβεστική, έκλεισε η υδροδότηση όλης της πόλης. Γιατί δεν κάνατε αυτό που πράξατε το πρωί που κλείσατε μόνο το τμήμα της Νεάπολης για να αποκαταστήσετε την βλάβη.

Αυτό είναι κακή διαχείριση και πρέπει να το πούμε. Ούτε εμείς τα κάναμε όλα καλά λάθη γίνονται το ζήτημα είναι να διδασκόμαστε.

Επειδή άκουσα πάρα πολλά για θέματα διαφάνειας, κ. Λιβιτσάνε καλά κάνατε και θα προσλάβετε ηλεκτρολόγο μηχανικό π.ε., όμως εδώ υπάρχει μία τεράστια αντίφαση, καθώς ενώ εκεί παίρνετε ηλεκτρολόγο μηχανικό π.ε, δεν μπορεί για την ψηφιακή πολιτική να παίρνετε δ.ε, καθώς εδώ έχουμε μία άλλη αντίφαση εκτός κι αν εδώ δεν τη βλέπετε.

Για το ζήτημα των εισπράξεων θέλω να κρατήσετε δύο νούμερα. Το 2014 εισπράξεις για το νερό ήταν 1.675.000 ευρώ. 2018 2.578.000 ευρώ με την είσπραξη να αυξάνεται επάνω από το 50% και όλα αυτά σε περίοδο μνημονίων και φυσικά πήγε τάξη στην περίοδο της καταμέτρησης που και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε προβλήματα.

Για τους κακοπληρωτές τέλος Ιουνίου του 2016, στους 10 κατά σειρά χρέους πήγαμε και κόψαμε το νερό, επομένως μην μας μιλάτε για πολιτικό κόστος. Το κάναμε τέλος Ιουνίου, αυτό μπορεί να το πληρώσαμε στις εκλογές, όμως δεν κολλήσαμε σε αυτό γιατί τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα και έμειναν χωρίς νερό μέχρι να έρθουν να κάνουν τις ρυθμίσεις των οφειλών τους.

Για τις παράνομες συνδέσεις όπως είπε επειδή το νούμερο δεν το γνωρίζει κανείς, προέτρεψε τον κύριο Λιβιτσάνου να μιλάει νούμερα και με βάση το τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης που υπάρχει στο δήμο το οποίο βιώνεται και θα βιώσετε και στην πορεία, μόνο στη Νικιάνα καταγράφτηκαν 400 υδρόμετρα τα οποία δεν είχαν καταχωρηθεί. Το πραγματικό νούμερο το οποίο μπορεί να είναι και δυο και τρεις και τέσσερις χιλιάδες ουδείς το γνωρίζει.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το πολιτικό κόστος, γιατί σας έφερα συγκεκριμένο παράδειγμα στη Νικιάνα, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι απαιτεί προσωπικό και έχεις έναν δήμο ο οποίος με τον τρόπο που είναι είναι απλωμένος σε όλα τα κορφοβούνια.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του σχολίασε το γεγονός πως σήμερα είδε δύο δημοσιεύματα τα οποία κατά τύχη δημοσιεύθηκαν και τα δύο σήμερα, σε δύο τοπικά site, τα οποία δημοσιεύθηκαν την ημέρα την οποία συζητάμε το συγκεκριμένο ζήτημα.

“Τα δύο δημοσιεύματα έθεταν το ζήτημα της ΕΥΔΑΠ και εγώ σας προκαλώ να κάνουμε μία συζήτηση και για αυτό, για να δούμε τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό και να εξηγήσουμε και για ποιους λόγους κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να γίνει αυτό.

Σας μιλάει ένας άνθρωπος που συνεργάστηκε και ο δήμος μας και προσωπικά εγώ και πιο πολύ ο κύριος Σέρβος με την ΕΥΔΑΠ σε ζητήματα τεχνογνωσίας.

Εγώ δεν αναφέρομαι σε αυτό, εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε συνεργασία και αύριο το πρωί, εγώ όμως αναφέρομαι στα ζητήματα του να δοθούν τα δίκτυα σε μία εταιρεία που έχει προ πολλού πάψει να είναι δημόσιου χαρακτήρα.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27526 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.