Κωνσταντίνος Δρακονταειδής: “Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, θα διαφοροποιηθούμε ανάλογα με την πορεία της δημοτικής αρχής…”


Στην τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής είπε  ότι από όποια θέση και αν βρίσκεσαι, όταν πρέπει να τοποθετηθείς για τον προϋπολογισμό, είτε από την θέση της Δημοτικής Αρχής, ή της μειοψηφίας θα πρέπει τα κριτήρια να είναι ίδια  και όχι κατά περίπτωση, σε αυτή τη λογική θα πούμε κάποιες παρατηρήσεις και τη γνώμη μας αναφορικά με τον προϋπολογισμό.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε ποιος είναι ο χαρακτήρας ενός προϋπολογισμού, αν πρόκειται για έναν προϋπολογισμό με στοιχεία αναπτυξιακά και αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε.

Στη συνέχεια πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αν έχει κοινωνικά στοιχεία, λέγοντας πως είναι προφανές πώς μέσα στα αναπτυξιακά εντάσσω και το πολύ δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητας.

Ο προϋπολογισμός με βάση τα δεδομένα έτσι όπως είναι, έχει  αναπτυξιακά στοιχεία, καθώς όπως ανέφερε ο δήμαρχος το 50% αφορά έργα κατά κύριο λόγο.

Είναι προφανές ότι το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι αυτό των επενδύσεων και της αναπτυξιακής λογικής έρχεται από έργα από την προηγούμενη περίοδο.

Επομένως σε αυτό το κομμάτι βάζουμε ένα συν σε αυτό τον προϋπολογισμό, καθώς η νέα δημοτική αρχή προσθέτει την δική της πινελιά και σφραγίδα, όμως στο επίπεδο των εκατομμυρίων, προφανώς είναι αρκετά νωρίς για να κριθεί η δημοτική αρχή.

Μιλάμε για μία νέα δημοτική αρχή που σε 5 μήνες είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εντάξει καινούργια έργα.

Το κοινωνικό κομμάτι ως πρώτη προσέγγιση αναφορικά με τα νούμερα που ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας, το 2015 τόσο η ΔΕΠΟΚΑΛ, όσο και το πνευματικό κέντρο έπαιρναν από 120.000 ευρώ, σε σχέση με τις 220.000 και εμείς το κρίνουμε θετικά.

Ωστόσο ειπώθηκαν κάποια άτυχη πράγματα, καθώς στην αναφορά του δημάρχου ότι μέσα στο 2019 είχαμε μείωση   εσόδων 150.000 ευρώ και  προφανώς αναφερόμαστε στα έσοδα που εισπράττει ο δήμος και όχι από χρηματοδοτήσεις.

Θέλω να να ξεκαθαρίσω ότι τα έσοδα του 2014 από ίδιους πόρους με τα έσοδα του 2018 αν δείτε τα νούμερα η αύξηση είναι πάνω από 40 με 45% και κατά τη γνώμη μου είναι “αστείο”, να λέμε ότι φέτος είχαμε μείωση.

Ο προϋπολογισμός πέρυσι ήταν 70 εκατομμύρια ευρώ, αν αφαιρέσουμε γύρω στα 15 εκατομμύρια πού είναι τα έργα που δεν πληρώνονται από το δήμο χονδρικά πάμε περίπου στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Τα τελικά βεβαιωθέντα 31-12-2019 είναι γύρω στα 35 εκατομμύρια ευρώ, άρα η εικόνα δεν είναι αυτή που φαίνεται.

Εμείς με βάση το σκεπτικό που στην αρχή ανέπτυξα, όπως είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά για ένα ακόμα λόγο, ότι μία νέα δημοτική αρχή οφείλει να της δώσεις το περιθώριο τον πρώτο προϋπολογισμό να τον κάνει όπως η ίδια θεωρεί, βάζοντας τη δική της σφραγίδα, εμείς παρότι έχουμε αρκετές επιφυλάξεις θα ψηφίσουμε  θετικά όπως είχα δεσμευτεί πριν αναλάβει η καινούργια δημοτική αρχή.

Ωστόσο θέλω να ξεκαθαρίσω με απόλυτη σαφήνεια, ότι στην πορεία η στάση μας αυτή θα διαφοροποιείται ανάλογα με την πορεία της δημοτικής αρχής και θέλω να το ξεκαθαρίσω για να είμαστε απολύτως καθαροί.

About Ομάδα Σύνταξης 28448 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.