Κωνσταντίνος Δρακονταειδής: “Η υπουργός παιδείας μας κοροϊδεύει, τα κριτήρια βιωσιμότητας τα αποφασίζει το Πανεπιστήμιο και όχι η ανεξάρτητη αρχή.”


Στην τοποθέτησή του στην συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,  ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής υπογράμμισε την καθυστέρηση συζήτησης του θέματος για το πανεπιστημιακό τμήμα στο δημοτικό συμβούλιο.

“Τα κριτήρια του καθενός σε σχέση με το έκτακτο του θέματος μπορεί να είναι διαφορετικά και αυτό θα το σεβαστώ,  θα πω μόνο ότι για το τμήμα στο Ληξούρι το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης της υπουργού. Αυτό το θέτω όχι για να γκρινιάξω, αλλά γιατί είναι ένα πραγματικό γεγονός.”

 

“Άσχετα με την ιστορία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα, φτάσαμε στο 2017 ότι τα δύο ιδρύματα Ιόνιο πανεπιστήμιο και ΤΕΙ ιονίων νήσων με αποφάσεις τους και σε συνεννόηση με το Υπουργείο ενοποιήθηκαν με νόμο που υπάρχει από το καλοκαίρι του 2018. Όλα τα νησιά του Ιονίου άρα και Λευκάδα απέκτησαν Πανεπιστημιακό τμήμα.

Εμείς ως δημοτικό συμβούλιο μέσα από την απόφαση που είχαμε πάρει ζητούσαμε το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα γιατί ως δημοτικό συμβούλιο είχαμε σχεδιασμό.

Είπαμε ότι δεν θέλουμε ένα ό,τι να ναι πανεπιστημιακό τμήμα, αλλά να είναι συνδεδεμένο με την τοπική οικονομία.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη Λευκάδα ήταν η θαλάσσια οικονομία, γιατί έχει υποδομές Μαρίνων, είναι στο κέντρο των Ιονίων νησιών, γιατί είχαμε θέσει ως στρατηγικό στόχο Στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού και γαλάζιας οικονομίας Λευκάδα να παίξει στρατηγικό ρόλο, γιατί έχει χίλια πλεονεκτήματα.

Αφού δώσαμε μάχη με τον Υπουργό Παιδείας, ονοματίζει συγκεκριμένα και τις κατευθύνσεις που θα είχε το νέο τμήμα, όπως παράκτιας ανάπτυξης και οικονομίας και περιφερειακής διακυβέρνησης και νησιωτικότητας.

Μάλιστα όλα αυτά τα είχαμε συνδέσει και με την λειτουργία των διετών τμημάτων, άρα ως προς την πρότασή μας υπήρχε βιωσιμότητα.”

Τις παλιές λογικές που πριν τις εκλογές σε κάθε πόλη έσπερναν και ένα ΤΕΙ για να παίρνουν ψήφους, εγώ τότε είχα βγει δημόσια και είχα πει ότι με αυτούς τους όρους δεν θα πετύχουν μιλώντας πάντα στο όνομα της βιωσιμότητας, των ακαδημαϊκών κριτηρίων και της σύνδεσης με τις τοπικές οικονομίες.

Όλα αυτά που ζητήσαμε υλοποιούνται και τώρα πάμε σε αναστολή με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας.

Εκτιμώ ότι η υπουργός μας κοροϊδεύει, καθώς τα κριτήρια βιωσιμότητας είναι το κτιριακό, προσωπικό, ήδη το Ιόνιο πανεπιστήμιο έχει πάρει χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είχε ζητήσει γιατί είχε πραγματικές ανάγκες, προγράμματα σπουδών και καθηγητές.

Αναφορικά με το κτιριακό, το κτίριο έχει παραχωρηθεί με ΦΕΚ, από τον Οκτώβρη του 2018 και με 2 εκατομμύρια ευρώ διασφαλισμένα.

Αυτά τα κριτήρια της βιωσιμότητας είναι άλλοθι, γιατί ακριβώς αυτά δεν κρίνονται από καμία Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά μόνο από το πανεπιστήμιο, το οποίο φτιάχνει πρόγραμμα σπουδών διαθέτει και τους καθηγητές.

Κατά τη γνώμη μας η κυρία υπουργός βρήκε μία πολύ ωραία ευκαιρία να κάνει μία περικοπή οριζόντια και τα περί εξέτασης, όταν το θέμα του κτιριακού έχει δρομολογηθεί, γιατί για να μπορέσει να συμβεί αυτό κάποιοι αρρώστησαν.

Όταν λέει το πανεπιστήμιο ότι έχει και καθηγητές και προγράμματα σπουδών, δεν καταλαβαίνω ποια είναι τα νέα κριτήρια βιωσιμότητας που θέλει να εφεύρει η κυρία υπουργός.

Κατά τη γνώμη μου όλα αυτά γίνονται τεχνηέντως και περνάνε πολλά από το μυαλό μου που δεν θέλω να τα αναφέρω.

Σχετικά  για το 2013, αναφερόμενος στην παράταξη του κ Σολδάτου είπε ότι υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με κοινή πρόταση που είχε κάνει ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Αραβανής, με τον ομιλούντα από κοινού και την καταθέσαμε, πάρθηκε μία απόφαση με τους όρους του 2013 θα παραμείνουν τα τμήματα στη Λευκάδα.

“Τέσσερις σύμβουλοι της παράταξης σας προεξάρχοντος του κυρίου βουλευτή, βγήκαν έξω από την αίθουσα για να μην καταψηφίσουν αυτό που έλεγε ο υπουργός Αρβανιτόπουλος.

Οι ίδιοι όμως πάλι προεξάρχοντος του κυρίου βουλευτή μάζεψαν 49 φορές, πρέπει να ψάξεις πολύ για να τους βρεις, για να στηρίξει το 2017 την ύπαρξη των υπαρχόντων τμημάτων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Όταν γίνεται η ενοποίηση έχοντας πάρει και το Πανεπιστημιακό τμήμα, ξαφνικά όλοι οι φορείς το βλέπουν θετικά και Εγώ αναρωτιέμαι πού είναι οι 49 φορείς σήμερα πού γίνεται αναστολή και αυτό δεν αποτελεί μομφή προς τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς.

Πού είναι ο κύριος βουλευτής να πάει να την μαζέψει ξανα;”

 

About Ομάδα Σύνταξης 27557 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.