Κωνσταντίνος Δρακονταειδής: “Αναφορικά με την δημιουργία της ΜΟΠΑΚ ακούγονται αντιεπιστημονικές απόψεις. Η καλύτερη λύση αυτή την στιγμή η κοινή δημιουργία ΦΟΣΔΑ με δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.”


Κατά την συζήτηση για σύσταση συνδέσμου ΦΟΣΔΑ Δήμου Λευκάδας-Μεγανησίου με τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, ο κύριος Δρακονταειδής ανέφερε ότι δεν πρέπει να ξεχνάνε όσοι κάνουν παρατηρήσεις στα κόστη με έναν πρόχειρο τρόπο, ότι υπάρχει διάταξη νόμου η οποία ορίζει με σαφήνεια ότι όσοι μεταφέρουν τα απορρίμματα τους, πληρώνουν πλην των υπολοίπων τελών και περιβαλλοντικό τέλος και αυτό πρέπει να το κρατήσουν όσοι μιλούν για άλλες λύσεις.

Αναφορικά με το θέμα που προκύπτει όπως αναφέρουν κάποιοι για την ανάπτυξη της περιοχής με την δημιουργία της ΜΟΠΑΚ, απάντησε ότι προφανώς όταν κάνεις κάτι που ενοχλεί δημιουργείται θέμα.

“Ρωτάω όμως αυτούς που εκφράζουν την άποψη αυτή, η οποία είναι καθόλου σεβαστή γιατί, γιατί δεν αναφέρονται σαν στο ζήτημα της ανάπτυξης τα προηγούμενα 40 χρόνια για την περιοχή;  Εκεί η περιοχή δεν είναι παρθένα, δεν έχει φυτά και λουλούδια αλλά το βιολογικό και δεκάδες στρεμμάτων αποκατεστημένου; θα πω εγώ ΧΑΔΑ.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι πρόβλημα θα δημιουργήσει η μονάδα, εφόσον κατασκευαστεί με σοβαρό τρόπο όπως προβλέπεται από τη μελέτη. Προφανώς θα δημιουργήσει ενόχληση, όμως όχι περισσότερη από αυτή που δημιουργεί ο βιολογικός.

Κατά τη γνώμη μου ακούγονται αντιεπιστημονικές απόψεις με την έννοια ότι δεν είναι τεκμηριωμένες. Εγώ δεν κάνω τον επιστήμονα όλη μου η γνώση μου έχει μεταφερθεί από τους επιστήμονες και μάλιστα είναι και ατεκμηρίωτες.

Επιμένω και λέω ότι ούτε πριν τις δημοτικές εκλογές δεν κατατέθηκε διαφορετική εναλλακτική σε σχέση με την κατασκευή της ΜΟΠΑΚ από κανέναν.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη δημιουργία του εργοστασίου που επισημαίνονται, ο ίδιος κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφο 54 κινήσεων που έπρεπε να γίνουν σε ότι αφορά το ζήτημα της δημοπράτησης της.

Το αίτημα χρηματοδότησης κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 για όσους επιμένουν να λένε ότι ήταν χρηματοδοτούμενη από τον Αύγουστο του 2014 διότι υπάρχει μία σειρά από διαδικασίες μεταφοράς από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.

Η προγραμματική σύμβαση με την Βόνιτσα έγινε τον Ιούλιο του 2017 και αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να τροποποιηθούν οι οριστικές μελέτες της ΜΟΠΑΚ κάτι που έγινε, γιατί είχαμε διαφορετικές ποσότητες.

Τον Φεβρουάριο του 2018 επικαιροποιήθηκε η έγκριση της χρηματοδότησης της μονάδας. Όσοι επομένως με ευκολία κουνάνε το δάχτυλο για ενδεχόμενες καθυστερήσεις, αναγνωρίζω ότι το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο, όμως έχει να κάνει με συγκεκριμένα πράγματα.

Επανέρχεται συχνά το ζήτημα της οικονομικής αδείας της μονάδας, όσοι το επικαλούνται πρέπει να γνωρίζουν ότι σε πολλά έργα την ευθύνη της έκδοσης της άδειας την έχει ο ανάδοχος του έργου. Δεν μπορεί να ξανά ακούγεται το ίδιο ζήτημα, να απαντιέται και να παραλαμβάνεται ξανά.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Δρακονταειδής επανέλαβε για άλλη μία φορά την άποψη αναφορικά με την δημιουργία της ΜΟΠΑΚ είναι άλλο πράγμα να έχεις μία απλή τεχνική έκθεση στα έργα σου και να το κάνεις έργο, γιατί προφανώς η ιδέα ερχόταν από παλιότερα, όμως θέλω να καταλάβετε τις διαφορές μιας τεχνικής έκθεσης λίγων σελίδων, αυτό να το κάνεις μελέτες έργων και να το δημοπρατήσεις μέσα από τις συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επομένως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, εμείς θα στηρίξουμε την απόφαση καθώς αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη λύση το να φτιάξουμε κοινό φορέα με το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

About Ομάδα Σύνταξης 27934 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.