«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός: Από μέρα σε μέρα η ανακοίνωση του νέου σχήματος – Τα σενάρια και τα ονόματα


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει καταλήξει στις αλλαγές που θα κάνει στο κυβερνητικό σχήμα και πλέον είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μάλιστα, πλέον συζητείται ότι αυτό θα γίνει έως την Παρασκευή οπότε συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να έχουν ολοκληρωθεί οι  όποιες αλλαγές.

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον ανασχηματισμό να ανακοινώνεται εντός της ημέρας, αλλά αυτό φαίνεται μάλλον ανεδαφικό καθώς βάει του σημερινού προγράμματος του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη στις 11:00 για το Smart Covid Management Group. Στις 13:00 θα κάνει παρέμβαση στη Βουλή στη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στις 18:00 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νέο κτίριο που στεγάζει τη δομή της Πολιτικής Προστασίας.

Τα ονόματα και τα σενάρια

Αλλαγή από ότι φαίνεται θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ως αντικαταστάτης του Γιάννη Βρούτση φέρεται ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία του να μην παραμείνει κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προς αντικατάσταση βαίνει ο κ. Χάρης Θεοχάρης από το υπουργείο Τουρισμού, με τον κ. Θοδωρή Ρουσόπουλο να θεωρείται ο επικρατέστερος και πιθανώς σε έναν πιο διευρυμένο ρόλο αν υπάρξει ένα είδος συνθέσης αρμοδιοτήτων με αυτές του υπουργείου πολιτισμού.

Δύσκολα θα γίνουν αλλαγές σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας (επιτυχημένοι οι κ.κ Παναγιωτόπουλος και Στεφανής για διαφορετικούς λόγους ο καθένας)  και Εξωτερικών μεσούσης της κρίσης.

Πολύ πιθανόν είναι να μετακινηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης ο κ. Μάκης Βορίδης και τη θέση του να αναλάβει ο βουλευτής Ευβοίας και πρώην υπουργός κ. Σίμος Κεδίκογλου. Το που θα μετακομίσει ο κ. Βορίδης είναι σημαντικό πολιτικά αλλά και για τους συσχετισμούς.

Ο επιτυχημένος Βασίλης Κικίλιας, που βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς δημοφιλίας υπουργών θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθεί και αν αυτό γίνει θα συνδυαστεί με ουσιαστική αναβάθμιση. Χθες δε κέρδισε πόντους σε αρκετούς κύκλους με την παρουσία του στη Μητρόπολη αντί του Προεδρικού Μεγάρου.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού για όσους γνωρίζουν τη σύνθετη λειτουργία του η κ. Λίνα Μενδώνη κρίνεται επιτυχημένη σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων μολονότι χρεώθηκε (αν και δεν ήταν αποκλειστικά δικό της ζήτημα) το μέτωπο με τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση έχουν ακουστεί τα ονόματα των κ.κ του Άκη Σκέρτσου, Σπήλιου Λιβανού, Αριστοτελίας Πελώνη (αναβάθμιση) χωρίς αν αποκλείεται άσος από το μανίκι Μητσοτάκη.

Ο κ. Σκέρτσος

Αίνιγμα αποτελεί το τι θα συμβεί με την κ. Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας αν και όσοι γνωρίζουν καλά τους συσχετισμούς του χώρου τη θεωρούν αμετακίνητη.

Κρίσιμες αλλαγές στο Ανάπτυξης

Οι δύο υπουργοί Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Άδωνις Γεωργιάδης (ακούγεται για το Υπουργείο Υγείας αν και εφόσον μετακινηθεί ο Βασίλης Κικλίλιας σενάριο όμως με μικρές πιθανότητες) και Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται ότι πιθανότατα θα διατηρήσουν τα πόστα τους αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των αρμοδιοτήτων οι οποίες θα γίνουν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην δημιουργηθούν πολιτικοί τριγμοί.

Εκπλήξεις Μητσοτάκη και άρωμα ΠΑΣΟΚ και αυτοδιοίκησης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά που απολαμβάνουν της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενδεχομένως να βρεθούν στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα μια γκάμα προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ακούγονται τα ονόματα του κ. Γιάννη Μανιάτη που γνωρίζει καλά και την υπόθεση των εξορύξεων ορυκτών αλλά και άλλων. Δύσκολο πάντως να φτάσουμε σε επίπεδο Ευάγγελου Βενιζέλου ή ακόμα και Ανδρέα Λοβέρδου που θεωρούνται περιπτώσεις η αξιοποίηση των οποίων θα έχει σοβαρές και διαφόρων ειδών παρενέργειες.

Προτάσεις έχουν γίνει και σε επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς, κυρίως νεαρούς και προβεβλημένους Δημάρχους αν και δεν υπήρξε πολύ μεγάλη προθυμία από την πλευρά τους.

Ενδιαφέρουσες θα είναι οι εξελίξεις στο Προστασίας του Πολίτη, αν και πιθανότατα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συνεχίζει και όχι φυσικά μόνο επειδή ο ανασχηματισμός πιθανώς θα γίνει μεσούσης της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θεωρείται αμετακίνητος και επιτυχημένος ο κ. Κώστας Καραμανλής ενώ το ίδιο ισχύει και για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για το κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το ίδιο ισχύει και για υπουργείο Εσωτερικών  με τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο που αν προκύψει ζήτημα πρόωρων εκλογών έχει την εμπειρία και την κεκτημένη να προετοιμάσει το έδαφος.

Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα και Το πιθανότερο είναι να αναβαθμιστούν οι αρμοδιότητες σε ότι έχει να κάνει με τον τίτλο του ιδίου (από υφυπουργός, υπουργός) ή και το ΦΕΚ που θα προκύψει με το νέο σχήμα

Προβληματική θεωρείται η παρουσία του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη και στο συγκεκριμένο υπουργείο αναζητείται μία “φόρμουλα αναβάθμισης”  που ενδεχομένως θα μπορούσε να συνδυαστεί με την είσοδο στην κυβέρνηση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος έχει διατελέσει και επίτροπος της ευρωπαϊκής ένωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δύσκολο βέβαια αλλά υπαρκτό ως σενάριο.

Περισσότερες γυναίκες και νέα πρόσωπα

Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό γυναικών ζήτημα για το οποίο είχε ασκηθεί έντονη κριτική. Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr τουλάχιστον τρεις κυρίες κοινοβουλευτικά πρόσωπα και μη, αναμένεται να εισέλθουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της βουλευτού Βόρειου τομέα της Αθήνας κας. Ζωής Ράπτη που έχει διανύσει μία μακρά και αξιοπρεπή πορεία μολονότι νέα σε ηλικία.

Παίζουν επίσης τα ονόματα της κ. Λοϊζου αλλά και νέων προσώπων όπως των κκ. Αλέξη Πατέλη, του καθηγητή κ. Ταραντίλη, του Κώστα Κυρανάκη.

«Σφαγή υφυπουργών»

Αν κάποιος ρίξει μία ματιά στη λίστα της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχουν τουλάχιστον 6-7 ονόματα υφυπουργών που είναι παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό και όχι μόνο λόγω επικοινωνιακής απραξίας. Πέραν αυτού θεωρείται δεδομένο πως και λόγω της λειτουργίας του επιτελικού Κράτους αρκετοί υφυπουργοί αναμένεται να πάρουν την… άγουσα. Από τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη μέχρι την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Οι αλλαγές στον πρώτο ανασχηματισμό Μητσοτάκη κυρίως θα αφορούν θέσεις υφυπουργών και δεν είναι τυχαίο πως το κλισέ από το παρελθόν περί «σφαγής υφυπουργών» ακούγεται εδώ και πολύ καιρό στα δημοσιογραφικά και όχι μόνο γραφεία.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27485 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.