Καύσωνας Ελλάδα: «Καμίνι» από την Πέμπτη η χώρα – Οδηγίες προστασίας [vid & pics]


Σε κλοιό καύσωνα θα βρίσκεται η χώρα από την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην Αττική και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου. Με την πιο ζεστή, μέχρι τώρα, εβδομάδα του καλοκαιριού μας αποχαιρετά ο μήνας Ιούλιος, με τον υδράργυρο να επιμένει για αρκετές ημέρες στους 40 βαθμούς σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ την Πέμπτη προβλέπεται η κορύφωση του καύσωνα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην ανατολική, κυρίως, Ελλάδα. Ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, καθώς και των περισσότερων χωρών της Δυτικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης τουλάχιστον έως και το Σάββατο 1η Αυγούστου 2020.

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 – Σάββατο 1η Αυγούστου 2020, οπότε συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι δύσκολες ημέρες θα είναι και οι τρεις τελευταίες του μήνα, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην ανατολική, κυρίως, Ελλάδα, καθώς ο υδράργυρος θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς.

Με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές αέριες μάζες. Οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών που τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 κυμαίνονται σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, θα βρεθούν 2 με 3 βαθμούς πάνω από αυτά έως και το Σάββατο 1η Αυγούστου 2020.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις τάσεις καιρού για τις πιο θερμές ημέρες.

Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει σειρά οδηγιών για τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν.

Ειδικότερα, προτρέπει να:

 • Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
 • Αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
 • Αποφεύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
 • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
 • Φροντίσετε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
 • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
 • Κάνετε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
 • Μεριμνήσετε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
 • Αποφεύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συμβουλές για γονείς

Σχετικά με γονείς με βρέφη ή μικρά παιδιά, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τους συμβουλεύει να:

 • Ντύνετε όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
 • Φροντίσετε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
 • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
 • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Οδηγίες για ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι πολίτες πρέπει, επίσης, να επιδείξουν μεγάλη προσοχή τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίας. Ειδικότερα, η Πολιτική Προστασία τους προτρέπει να:

 • Μετακινούνται τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
 • Ανοίγουν το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
 • Οι συγγενείς των ηλικιωμένων καλούνται να μην τους αφήνουν μόνους για πολλές ημέρες και εάν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, να αναλαμβάνει την φροντίδα τους κάποιος τρίτος.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27539 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Υπάρχουν air condition turbo που κατεβάζουν την θερμοκρασία.
  Χρειάζονται σε κάθε σπίτι απανταχού έστω και 5-10 ώρες το χρόνο το καλοκαίρι ακόμα και σε μεγάλα υψόμετρα ώρες που ο ήλιος βαράει συγκεκριμένα κάποια ώρα ή κατευθυνση ανά περιοχή.
  Για το Λεκανοπέδιο της Αττικής το βουνό της Πάρνηθας υπερβαίνει κάθε άλλη εκδοχή δροσιάς συνολικά ακόμα και του θαλάσσιου μπάνιου.
  Είναι άλλο η δροσιά του θαλάσσιου μπάνιου -περιορισμένη σε διάρκεια μές το νερό κύρια- γιατί έξω απ το νερό η δροσιά μειώνεται σε κάθε εκδοχή ( ομπρέλας ή σκιάς δένδρου ) και άλλο η πτώση της θερμοκρασίας λόγω υψομέτρου 10-15 βαθμούς μέσα στο οποίο σε φυσικό χώρο στο βουνό που εντάσσεται το ανθρώπινο σώμα και οι λειτουργίες του.
  Στις πολύ ζεστές μέρες μπορεί και για ώρες η δροσιά να αναζητηθεί και στο βουνό. Και σαν πικ νίκ.
  Και στην Λευκάδα ψηλά -καίτοι δεν είναι μεγάλο ύψος- βγαίνει ικανό θερμοκρασιακό αποτέλεσμα σε ωρισμένα σημεία στο τοπίο ψηλά στις πολύ ζέστες μέρες.
  Εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 1965 -1970 η ροπή κυριάρχησε πρός την θάλασσα το καλοκαίρι. Και αργότερα πρός τα χιονισμένα και κρύα βουνά το χειμώνα.
  Για τούτο πλυθήνθηκαν και τα οικιακά aircondition και τα SUV οχήματα.
  Κοινή παράμετρος τα decibel θορύβου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.