Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας με Νόμο από την κυβέρνηση – Στις 5 Απριλίου “ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ”


Συναδέλφισσες  &  συνάδελφοι  εμποροϋπάλληλοι

Το άνοιγμα των καταστημάτωνόλες τις Κυριακές το χρόνο ήταν και παραμένει αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου. Γι’ αυτόη κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) νομοθέτησε το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο. Η συγκεκριμένη επιλογή αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα προς το στόχο της πλήρους απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της τόνωσης του εμπορίου και του τουρισμού στην πόλη. Η σημερινή «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση πατάει πάνω στον νόμο της προηγούμενης και συνεχίζει το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, δεν θέλει να νομοθετήσει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο γιατί είναι δεσμευμένη απέναντι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους στο κλάδο του εμπορίου.

Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο,τους ανέργους και μικρούς εμπόρους είναι καθαρό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν «τόνωσε την αγορά», δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλλίτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί.Η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική, από τις μειώσεις μισθών που ξεπερνά το 30%, την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, τη γιγάντωση της ανεργίας, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Το άνοιγμα τις Κυριακέςπροστέθηκε στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου.

Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία πουχιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου, αφού δεν άντεξαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων που εξακολουθούν να αντέχουν.

Οι μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι τα πολυκαταστήματα, που λειτουργούν, πατώντας πάνω στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού που η Ε.Ε. υπερασπίζεται, και υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ο αφανισμός των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων.

Το σωματείο  των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με την κάλυψη του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ που αποφάσισε την κήρυξη απεργίας στις 5 Απρίλη,  συνεχίζει  συνάδελφοι  τον αγώνα  που κάναμε  το καλοκαίρι του 2014 που αντιδράσαμε και με τον αγώνα μας πετύχαμε το κλείσιμο τις Κυριακές στη Λευκάδα.

            Σκέψου καλά ότι αν η Κυριακή θεσμοθετηθεί όπως θέλουν σαν κανονική εργάσιμη μέρα όπως γίνεται και στις άλλες «ανεπτυγμένες» χώρες της ΕΕ δεν θα απορρέει κανένα επιπλέον δικαίωμα από την εργασία κατά τη διάρκειά της όπως σήμερα (αυξημένο μεροκάματο κλπ.).

Καλούμε:

ü  Τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε από κοινού την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο ,τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.

ü  Τους εργαζόμενους να κάνουν στη «μπάντα» πλειοψηφίεςόπως αυτή στην ΟΙΥΕ ( ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ΜΕΤΑ) που αντί να δει την πραγματικότητα και να παρέμβει για την λύση των οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στο κλάδο,αναπαράγουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, για την κυριακάτικη αργία ότι οι 7 Κυριακές είναι νόμιμες περνώντας με αυτό το τρόπο στους εργαζομένους ότι καλλίτερα να δουλεύουν 7 Κυριακές παρά 52 το χρόνο.

ü  Τους εργαζόμενους να συσπειρωθούνστα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, και με περισσότερες δυνάμεις και πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε:

  • Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο.
  • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
  • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ.

ΛΕΥΚΑΔΑ 30/3/2015

About Ομάδα Σύνταξης 28441 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.