Καταγγελία εργαζομένων σε καθαριότητα σχολείων και Νοσοκομείου


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!

 

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων και του Νοσοκομείου Λευκάδας που εργάζονται σε δύο ευαίσθητους χώρους αυτών της παιδείας και της υγείας και ενώ είναι εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και σε περίοδο πανδημίας χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας!

Ενώ κυριαρχεί παντού το σύνθημα «μένουμε σπίτι», κανείς δεν αναφέρεται στους εργαζόμενους που καθημερινά βρίσκονται στο πόστο τους, χωρίς μέτρα προστασίας, εκτεθειμένοι σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους.

Ο Σύλλογός μας χρόνια αναδεικνύει το πρόβλημα τόσο του λιγοστού προσωπικού που καλείται να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν στα σχολεία και το Νοσοκομείο, όσο και των απαράδεκτων ελαστικών σχέσεων που κυριαρχούν όπως είναι οι συμβάσεις έργου.

Οι καθαρίστριες στα σχολεία που δουλεύουν με το άθλιο καθεστώς των «συμβάσεων έργου» δεν δικαιούνται ούτε ειδικού, ούτε γενικού σκοπού άδειες. Οι εργαζόμενες δεν μπορούν να λείψουν ούτε μια μέρα από το πόστο τους, ενώ πολλές φορές αναγκάζονται να δουλεύουν άρρωστες, αφού δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια  ενώ στην περίπτωση που είναι αδύνατον να δουλέψουν πρέπει να εξασφαλίσουν(!) την αντικαταστάτριά τους. Ακόμα και τώρα που τα σχολεία έχουν κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης, οι καθαρίστριες των σχολείων πραγματοποιούν εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης χωρίς προστασία και εκτεθειμένες, και μάλιστα υπάρχει η επιδίωξη να τις πηγαινοφέρνουν στα δημόσια κτίρια για απολυμάνσεις και καθαρισμούς.

            Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, καθαρίζουν χωρίς καν μάσκα ενώ είναι εκτεθειμένες σε πλήθος μολυσματικών παραγόντων. Τα όποια μέσα ατομικής προστασίας, η διοίκηση τους αναγκάζει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Η αθλιότητα των «συμβάσεων έργου» και των συμβάσεων «ομηρίας» δηλαδή των συμβάσεων «ορισμένου χρόνου», που διατηρείται εδώ και χρόνια αναλλοίωτη, δημιουργεί ,στις συνθήκες εξάπλωσης του κορονοϊού, μεγάλα αδιέξοδα για τις εργαζόμενες και επικίνδυνες καταστάσεις. Τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα φέρνουν στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις στα σχολεία, τόσο στον εξοπλισμό (υλικά υγιεινής και καθαριότητας) όσο και στο  απαραίτητο και μόνιμο προσωπικό που απουσιάζει. Οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και τη σημερινή.

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Καλούμε τους Δημάρχους Λευκάδας και Ακτίου- Βόνιτσας, τον Διοικητή του Νοσοκομείου να πάρουν ΤΩΡΑ μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων στην καθαριότητα!

Με την υγεία μας δεν παίζουμε!

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη κάλυψη όλων των κενών – όλων των αναγκών που υπάρχουν στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς και στο Νοσοκομείο (καθαριστριών, νοσηλευτών, τραπεζοκόμων).
  • Να σταματήσει το αίσχος των προσλήψεων με συμβάσεις έργου. Να δοθεί άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές σε όποια συναδέλφισσα, συνάδελφο νοσήσει ή απαιτείται να λείψει από την εργασία του λόγω της φροντίδας παιδιών.
  • Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
  • Με ευθύνη του κράτους και να υπάρχει μέσων ατομικής προστασίας όπως γάντια μιας χρήσης, μάσκες, κατάλληλος ρουχισμός, προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών.
  • Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Επίσης, διεκδικούμε από το κράτος να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα συνολικά για την κοινωνία και την επάνδρωση όλων των φορέων υγείας με μόνιμο, επαρκές προσωπικό για την κάλυψη των πάγιων αλλά και των αυξημένων αναγκών.

Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις.

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους.

About Ομάδα Σύνταξης 28493 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.