Καραντίνα Ελλάδα: «Το lockdown από μόνο του δεν θα μας σώσει», δήλωσε η Αθηνά Λινού


«Είμαστε σε πόλεμο και όταν είσαι σε πόλεμο δεν ξέρεις πάντα την έκβαση. Απλώς παλεύεις και πολεμάς. Η απόφαση και η ξαφνική ενημέρωση πρέπει να πω ότι και εμένα με ανησύχησε γιατί πρέπει να υπάρχουν στοιχεία που δεν ήταν γνωστά, ούτε στην επιτροπή νωρίτερα», σχολίασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, σχετικά με την απόφαση για lockdown σε όλη την χώρα από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020.

Μιλώντας στον Real fm, επισήμανε: «Δηλαδή όλη αυτή την περίοδο που βλέπαμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα σε τακτά χρονικά διαστήματα δεν υπήρξε παράλληλα μια μελέτη πληθυσμιακή, που να μας δείχνει ποια είναι η πραγματική κατάσταση, το σύνολο των ασυμπτωματικών και μη κρουσμάτων στη χώρα. Αυτό με ανησυχεί γιατί δεν ξέρω αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε έτσι με μέτριο επίπεδο πληροφορίας και δεν μπορώ να απαντήσω τι θα γίνει. Αυτή τη στιγμή, στην κατάσταση που βρισκόμαστε χρειαζόμαστε σύμπνοια, σύνεση και αλληλεγγύη», πρόσθεσε η καθηγήτρια.

«Ξέρουμε λίγα γενικώς για τον κορονοϊό, υπάρχουν όμως μελέτες από χώρες που έχουν συνολική κάλυψη με τεστ, που δείχνουν ότι τα μικρότερα παιδιά μεταδίδουν και νοσούν μέχρι 10 ετών, αλλά νοσούν κατά το ήμισυ σε ποσοστό από παιδιά που είναι άνω των 10, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος και αν καταφέρουμε να τα αραιώσουμε τα παιδιά θα είναι καλύτερα», κατέληξε.

Παράλληλα, όπως σημείωσε «η καραντίνα μόνη της δεν πρόκειται να μας σώσει». «Και οι πολίτες να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα και η πολιτεία να πάρει επιπλέον μέτρα πέραν της καραντίνας», υπογράμμισε. Όπως σημείωσε, θα πρέπει τα τεστ να είναι δωρεάν και να συνταγογραφούνται για όλους τους πολίτες, να δοθεί άμεσα λύση στην κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να «σπάσουν» τα τμήματα στα δημοτικά σχολεία τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Τέλος, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα σε οίκους ευγηρίας και χώρους εργασίας.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28415 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.