Καλός: Προσπάθεια να στηθεί δικαστήριο με αφορμή την παραίτηση Ορέστη Τζανίνη. Αιχμές από Δρακονταειδή-Βεροιώτη-Π. Ζαβιτσάνο”


Την επιστολή παραίτησης από την θέση του τοπικού σύμβουλου Ορέστη Τζανίνη διάβασε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Στέλιος Ρόκκος.

Στην ενημέρωση του δημάρχου για τρέχοντα ζητήματα, δεν έγινε καμία αναφορά στο περιστατικό αυτό κάτι που σχολιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Δρακονταειδή.

“Εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι διαβάστηκε μία ανακοίνωση παραίτησης από τον κύριο πρόεδρο και δεν έγινε καμία τοποθέτηση από την πλευρά του κυρίου δημάρχου. Φυσικά είναι δικαίωμά του, όμως είναι και δικό μας δικαίωμα να πούμε δυο κουβέντες για το ζήτημα.

Είναι προφανές ότι αυτό που έγινε, παρότι έγινε μία προσπάθεια να περάσει στο “ντούκου” είναι σοβαρό, διότι όταν ένας δήμαρχος απευθύνεται σε εκλεγμένο συλλογικό όργανο, το οποίο έχει και τη δική του αυτονομία στα πλαίσια του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απευθύνεται με την φράση, ” καλά μη νομίζετε ότι λαμβάνουμε υπόψιν μας στείλετε, διότι αυτό προσβάλλει το ίδιο το σώμα στο οποίο απευθύνεται.

Είπα και στην αρχή της τοποθέτησης μου ότι εξεπλάγην από το γεγονός ότι δεν βρήκε να πει μία λέξη, υποθέτω ότι κάτι θα πει, όμως όταν κάνουμε κάποιο λάθος δεν είναι κακό να ζητάμε συγγνώμη.

Επίσης θα ήθελα να πω κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα, ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι παραιτήθηκε ένας από τους πιο ενεργούς τοπικούς συμβούλους, αλλά ένα κλίμα και μία απογοήτευση που διοχετεύεται έμμεσα ή άμεσα στην κοινωνία και λένε τι κάνουμε εκεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Επειδή να υπολογίσουμε αυτό το φαινόμενο στο δημοτικό συμβούλιο εξελίξεις για να μπορέσουμε να προστατέψουμε που παρουσιάστηκε δεν είναι το μοναδικό καθώς έχουμε παρόμοια φαινόμενα, το λιγότερο που μπορώ να χαρακτηρίσω είναι ότι αυτό που συνέβη είναι επιεικώς απαράδεκτο.

 

Στην τοποθέτηση του ο Βαγγέλης Βεροιώτης ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η αντίληψη που εξέφρασε ο δήμαρχος.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτού του είδους η αντίληψη τροφοδοτείται από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που πραγματικά έχει περιορίσει το ρόλο του τοπικού συμβουλίου στα βασικά θέματα ως γνωμοδοτικό και δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους που δεν θέλουν να λάβουν υπόψιν τις γνώμες του τοπικού συμβουλίου να μην τους λαμβάνουν καθόλου υπόψιν.

Εμείς θεωρούμε ότι η άποψη που εξέφρασε ο δήμαρχος είναι στην απέναντι όχθη από αυτό που θα έπρεπε να κάνει ένας δήμαρχος που λαμβάνει υπόψιν του την τοπική κοινωνία. Δηλαδή να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν του τη γνώμη του εκάστοτε τοπικού συμβουλίου καθώς βρίσκεται πιο κοντά στους δημότες.

Ο Πέτρος Ζαβιτσάνος εξέφρασε την λύπη του για την παραίτηση του κυρίου Τζανίνη, καταδικάζοντας το περιστατικό ως απαράδεκτο.

Διευκρίνισε ωστόσο πως αν έγινε εκ παραδρομής η αναφορά αυτή,  θα μπορούσε ο δήμαρχος να ζητήσει συγνώμη και μπορεί να το πράξει και τώρα για να τελειώσει το θέμα. Αν δεν έγινε εκ παραδρομής τότε δυστυχώς μας έχω κακά νέα με ότι αυτό συνεπάγεται και για το Δήμαρχο και για όλους μας.

Προτού βγάλουμε όμως κάποια συμπεράσματα θα έπρεπε να έχουμε ακούσει και την άποψή του κυρίου Δημάρχου που θεωρώ αυτονόητο πως θα έπρεπε να είχε πάρει θέση.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, έκανε λόγο αρκετά καλά συντονισμένη προσπάθεια να στηθεί ένα δικαστήριο σχετικά με το ότι ο δήμαρχος πρέπει να πέσει στην πυρά και να ζητήσει συγνώμη με αφορμή την παραίτηση ενός συμβουλίου του τοπικού συμβουλίου.

Χαίρομαι που στην σύσκεψη αυτή υπήρχαν και άλλοι παράγοντες και μάλιστα βλέπω στην σημερινή τηλεδιάσκεψη ότι εκτός από τον αντιδήμαρχο κύριο Λύγδα είναι και ο κύριος Λάμπρος Κοσμάς,  που από όσο γνωρίζω δεν τα άκουσε αυτά.

Εκείνο που θα πω είναι ότι ο δήμαρχος Λευκάδας δεν έχει μάθει να μιλάει έτσι, άσχετα αν κάποιοι προσπαθούν εντέχνως και δεν αναφέρομαι στον Ορέστη Τζανίνη, να δημιουργήσουν γκρίζες σκηνές και δικαστήρια.

Απευθύνομαι σε αυτούς λέγοντας τους ότι η λάσπη επιστρέφει. Όσον αφορά το κατά πόσον λαμβάνει υπόψιν ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή τους προέδρους και τα κοινοτικά συμβούλια, ας τα ρωτήσουν αν η πόρτα του δημάρχου είναι πάντα ανοιχτή ανεξαρτήτως αν υπάρχει απόλυτη σύμπνοια η συμφωνία, καθώς εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συμβεί αυτό, αν ο δήμαρχος έχει αρνηθεί ποτέ συνάντηση με οποιονδήποτε κι αν δεν έχει εξετάσει διεξοδικά το οποιοδήποτε αίτημα τους.”

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 449 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.