Καιρός: Τι είναι τα φαινόμενα τύπου «Π» που έρχονται – Ψυχρή εισβολή την άλλη βδομάδα


Αλλάζει ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να βιώσουμε συνθήκες χειμώνα.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για τη μεταβολή των φαινομένων τις επόμενες ημέρες και περιγράφει τον καιρό τύπου «Π», με τον οποίον θα κλείσει η τρέχουσα εβδομάδα.

Τονίζει, δε, πως η επόμενη θα ξεκινήσει με την εισβολή ενός κύματος ψύχους, που θα ρίξει κατακόρυφα τη θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει σε δημοσίευσή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook:

«ΜΕ ΚΑΙΡΟ ΤΥΠΟΥ ‘’Π’’ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ…ΜΕ ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΝΕΑ

Βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας καθώς μετατοπίζεται ανατολικά βορειοανατολικά θα επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές και τοπικές καταιγίδες δίνοντας αυτό που λέμε στην Μετεωρολογία καιρό τύπου “Π”, δηλαδή τα φαινόμενα (βροχές ή καταιγίδες) θα εκδηλώνονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο σχηματίζοντας το γράμμα “Π” της ελληνικής αλφαβήτου και γι αυτό έχει καθιερωθεί σαν τύπος καιρού “Π”.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΥΠΟΥ ‘’Π’’

Όταν βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά της χώρας μας ακολουθούν βορειοανατολική τροχιά, οι νεφικές μάζες που συνοδεύουν αυτά τα σύστηματα κακοκαιρίας πηδαλιουχούμενες από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ‘’δυσκολεύονται’’ να περάσουν την οροσειρά της Πίνδου. Αυτό συμβαίνει διότι το δυναμικό αίτιο που τροφοδοτεί αυτές, βρίσκεται αρκετά πιο δυτικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δύναμη να ‘’νικήσουν’’ αυτό το φυσικό εμπόδιο και από την άλλη ο στροβιλισμός τους γύρω από το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού τις αναγκάζει να κινηθούν σε βορειοανατολική τροχιά. Μετά τη δυτική χώρα επηρεάζονται τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά τμήματα και στην ολοκλήρωση αυτής της τροχιάς το ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο. Καιρός τύπου ‘’Π’’ προκύπτει και σε περιπτώσεις όπου βαρομετρικά χαμηλά κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και όταν συναντούν την οροσειρά της Πίνδου αποδιοργανώνονται και στη συνέχεια οργανώνονται εκνέου καθώς συναντούν τη θάλασσα του Αιγαίου.

ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία θα απομακρυνθεί προς τα βόρεια Βαλκάνια, θα ‘’ανοίξει’’ ο δρόμος ώστε ψυχρές αέριες μάζες από την κεντρική Ευρώπη να κινηθούν νοτιότερα. Αυτές καθώς θα περάσουν από την θάλασσα της Αδριατικής, θα σχηματίσουν βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο το οποίο θα κινηθεί γρήγορα προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα την επικράτηση καιρού βορείου ρεύματος θυμίζοντας Χειμώνα…Έτσι λοιπόν μέτριας έντασης βροχές θα επηρεάσουν τα ανατολικά και νότια συνοδεία βοριάδων και πτώση θερμοκρασίας με το κρύο έντονο πλέον ιδίως τη νύχτα και το πρωί.

Όλα τα παραπάνω που αναλύθηκαν, αποτυπώνονται στους επισυναπτόμενους μετεωρολογικούς χάρτες».

 

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.