Καιρός: Καταφθάνει ψύχος – Ισχυροί βοριάδες και χιόνια στα ορεινά


Ραγδαία αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στο τέλος της εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες τα χιόνια και τους ισχυρούς βοριάδες.

Ο συνδυασμός των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου θα θυμίσουν κάτι από Μελτέμι τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη οπότε και οι βοριάδες το διάστημα Πέμπτη – Σάββατο θα ενισχυθούν φτάνοντας στο Αιγαίο ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο μετεωρολόγος, στα νότια τμήματα της Κρήτης οι βοριάδες αυτοί λειτουργούν σαν καταβάτες με αποτέλεσμα να ενισχύονται περισσότερο.

xarths-kairos-.png

Τι είναι όμως οι καταβάτες άνεμοι

Όπως μας εξηγεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης όταν ένα ρεύμα αέρα στην πορεία του συναντήσει σαν εμπόδιο έναν ορεινό όγκο (βουνό), τότε στην προσπάθειά του να περάσει από αυτό ανεβαίνει από την μία του πλευρά και από την άλλη κατεβαίνει. Καθώς όμως κατεβαίνει συναντά μεγαλύτερες βαρομετρικές πιέσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη διαφορά πίεσης (βαροβαθμίδα) και άρα να ενισχύεται σημαντικά η έντασή του ενώ ταυτόχρονα θερμαίνεται και γίνεται πολύ ξηρό. Η διαδικασία αυτή εξαρτάται από το ύψος του βουνού και την κλίση των πλαγιών του που συμμετέχουν σε αυτή διαδικασία.

xarthskairos-2.png
xarthkairos-3.png

Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι το Σάββατο

Οι υψηλές πιέσεις που θα καλύψουν μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης θα οδηγήσουν τον υδράργυρο σε άνοδο ξεπερνώντας τοπικά ακόμη και τους 20 με 22 βαθμούς κελσίου.

Προσοχή όμως γιατί όπου δεν επιδρά ο βοριάς, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα κάνει πολύ κρύο εξαιτίας της ακτινοβολίας του εδάφους.

xarthskairos-4.png

Μας τα χαλάει ο καιρός από Κυριακή

Βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη καθώς θα κινηθεί ανατολικά θα επιδεινώσει πρόσκαιρα τον καιρό στη χώρα μας από την Κυριακή και από τα βόρεια προς τα νότια με πτώση της θερμοκρασίας, ενισχυμένους ανέμους, βροχές ακόμη και χιόνια στα βουνά μας. Και αν νομίζουμε ότι ο χειμώνας τελείωσε κάνουμε μεγάλο λάθος μιας και στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου η Σιβηρία αναμένεται να «ξυπνήσει» φέρνοντάς μας πολύ κρύο και χιόνια.

Η σημερινή πρόβλεψη του καιρού

 

 

About Ομάδα Σύνταξης 28478 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.