Καιρός: Καταφθάνει ο σιβηρικός αντικυκλώνας – «Σύμμαχος» του κοροναϊού


Έντονα σκαμπανεβάσματα μας επιφυλάσσει ο καιρός το υπόλοιπο του Μάρτη. Οι έως τώρα ενδείξεις μάλιστα να θέλουν στο τελευταίο δεκαήμερό του να ενεργοποιείται ο σιβηρικός αντικυκλώνας ο οποίος θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση του χειμώνα τόσο στη χώρα μας όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου.

Τι είναι ο Σιβηρικός αντικυκλώνας

Όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο Μετεωρολόγος του τηλεοπτικού σταθμού Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο Σιβηρικός αντικυκλώνας είναι ένα εποχικό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που εμφανίζεται κατά κανόνα μεταξύ των μηνών Σεπτέμβρη – Απρίλη.

Το βασικότερο αίτιο δημιουργίας του είναι η έντονη ψύξη από ακτινοβολία των επιφανειακών στρωμάτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λιμνάζουσες ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες εξαιτίας της μεγαλύτερης πυκνότητάς τους σε σχέση με γειτονικότερες αέριες μάζες, βυθίζονται προς την επιφάνεια του εδάφους αφήνοντας την υψηλή πίεση στην επιφάνεια. Ο Σιβηρικός αντικυκλώνας εμφανίζεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ευρασίας.

Καιρός: Πολικές αέριες μάζες από την Ρωσία θα φέρουν ξανά τον χειμώνα

 

Σημαντική μείωση της εμφάνισής του τα τελευταία χρόνια

Όπως τονίζει ο Μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου αντικυκλώνα έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από τους οποίους άλλους μπορεί να γνωρίζουμε και άλλους όχι. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν στην εμφάνιση αυτού του αντικυκλώνα όπως επίσης και η ηλιακή δραστηριότητα η οποία εμφανίζει μια φυσική διακύμανση.

Πιθανή ενεργοποίηση του Σιβηρικού αντικυκλώνα τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με το παγκόσμιο προγνωστικό σύστημα «Ηρακλής» που επιμελείται και τρέχει ο Μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, είναι πολύ πιθανό τις αμέσως επόμενες ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία να ευνοήσει τον σχηματισμό του

Σιβηρικού αντικυκλώνα. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά για την εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας κι όχι μόνο.

xarths-kairos-1.png

Όπως αναλύει ο Μετεωρολόγος του ανοιχτού καναλιού, τις αμέσως επόμενες ημέρες τα πλανητικά κύματα στην Ευρώπη θα οδηγήσουν σε μια επικράτηση ζωνικής κυκλοφορίας που με τη σειρά της θα οδηγήσει τον υδράργυρο σε σημαντική άνοδο ξεπερνώντας ακόμη και τους 20 με 22 βαθμούς κελσίου σε αρκετές περιοχές. Δεν θα πρέπει να μας ξεγελάσει όμως αυτή η εξέλιξη μιας και το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα φαίνεται να οδηγούμαστε σε ολική ανατροπή με πολικές αέριες μάζες να βρίσκουν τον δρόμο τους για μικρότερα γεωγραφικά πλάτη και κατά συνέπεια και προς τη χώρα μας.

xarths-kairos-2.png

Αυτό το απότομο «σκαμπανέβασμα» του υδραργύρου θα ευνοήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο τον κορωναϊό αλλά και τη γρίπη και τις ιώσεις γενικότερα. Αν μάλιστα επαληθευτούν τα Μετεωρολογικά προγνωστικά στοιχεία που θέλουν να έχουμε και σχηματισμό βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο, τότε οι συνθήκες αυξημένης υγρασίας θα αποτελέσουν έναν ακόμη παράγοντα προς όφελος του κορωναϊού. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών μιας και όπως όλα δείχνουν ίσως είμαστε ακόμη στην αρχή του κεφαλαίου κορωναϊός.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28390 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Σιγά τον αντικυκλώνα λαπά και κεφτέ χωρίς κιμά, δηλσδή κολοκυθοκεφτέ.
    Μποτσόνια κτεμσσμένα από χιόνι παγωμένο , και ποδοβάγιες ( πλήν μία στν Μάντρα Αττικής πριν 2 χρόνια) δεν έχουμε δεί πολλά χρόνια τώρα.
    Κάτι ψιλόβροχα για επικοινωνιακό τηλεοπτικό τζερτζελέ δτο γυαλί, και επειδή δεν υπάρχει θέρνανση λόγω χρεωκοπίας , όλοι μιλάνε για κρύο αφού χρόνια καταναλώνανε κσθε χρόνο πρτρέλαιο θέρμανσης περισσότερο από ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο , ή περισοτερο από όλα τα αντιτοροιλικά της Ελλάδος μαζί.
    Σιγά τον χειμώνα, σιγά την χειμωνιστικη ψιλοδροσούλα , και κάτι σταγόνες υγρασίας το πολύ ψιλοβροχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.