Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ (30-6-20) του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)


Τελικά μάλλον βιαστήκαμε όσοι σπεύσαμε να πανηγυρίσουμε για το ξήλωμα των κολονακίων στην παραλία της Σικελιανού! Είδαμε που σε μια μέρα ξηλώθηκαν όσα ήταν μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων και λαθεμένα υποθέσαμε πως αυτό ήταν το λογικό ξεκίνημα που θα ακολουθούνταν από το γενικότερο ξήλωμα, που επιτέλους θα απάλλασσε την πόλη απ΄την αντιαισθητική και άχρηστη αυτή έμπνευση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής!

Δυστυχώς όμως τέτοια συνέχεια δεν υπήρξε. Η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου -και μαζί της αναμφίβολα και η δημοτική Αρχή- επέλεξαν την πολιτικάντικη λύση να είναι και με τον «αστυφύλαξ» (δηλαδή με τους καταστηματάρχες και την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών), χωρίς όμως να κακοκαρδίσουν και τον «χωροφύλαξ» (δηλαδή την προηγούμενη δημοτική Αρχή και τους φίλους της) που εμπνεύστηκαν και συνεχίζουν να υπερασπίζονται την ανεκδιήγητη αυτή τοποθέτηση!

Η “μέση λύση” που επέλεξαν, ήταν χωρίς αμφιβολία η χειρότερη απόφαση που θα μπορούσαν να πάρουν, γιατί, είτε θα έπρεπε να θεωρήσουν τα κολονάκια σαν μια αχρείαστη και ακαλαίσθητη έμπνευση που μόνο προβλήματα δημιουργεί, χωρίς -όπως πολλές φορές έχουμε αποδείξει- να λύνει κανένα, οπότε θα έπρεπε να τα ξηλώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη, είτε να τα θεωρήσουν σαν καλαίσθητα και …χρήσιμα, οπότε έπρεπε να τα αφήσουν όπως ήταν, για να μην πούμε να τα …αυξήσουν κιόλας!

Τώρα πλέον, το μέλλον των κολονακίων, μάλλον θα είναι πιο προβληματικό απ΄ότι το παρόν: Γιατί είτε η κατάσταση θα μείνει ως έχει, με αποτέλεσμα όταν το Φθινόπωρο αποσυρθούν τα τραπεζοκαθίσματα το θέαμα θα θυμίζει γριά ξοδοντιασμένη, είτε θα δούμε τα συνεργεία να ξανακαρφώνουν τα κολονάκια στη θέση τους. Διαλέγετε και παίρνετε ποιο απ΄ τα δυο θεωρείτε χειρότερο…

Η άτυχη όμως απόφαση που πήραν οι αρμόδιοι, εμπεριέχει και εκπέμπει και άλλα μηνύματα ευρύτερης σημασίας: Κατά πρώτον είναι αποκαλυπτική της ελάχιστα τιμητικής νοοτροπίας συμβιβασμένου που υποδηλώνει η παροιμία (και με τον  αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ) για την ίδια την δημοτική Αρχή, που όταν υπάρχει, δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στα κολονάκια αλλά επεκτείνεται και σε πολλά άλλα πράγματα κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό…

Τώρα σε ότι αφορά τους “άρχοντες” της διαχείρισης των λιμανιών μας, εκεί, λόγω και της άμεσης αρμοδιότητας για τα κολονάκια, υπάρχουν ακόμη πιο ισχυροί προβληματισμοί που τώρα ενισχύονται γιατί: Υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν επιφυλάξεις για την καταλληλότητα -από πλευράς γνωστικής επάρκειας- για κάποιους εξ αυτών. Τώρα και μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη, αυτές οι επιφυλάξεις θα αυξηθούν και αντίστοιχα μάλλον θα πρέπει να ξεχαστούν οι όποιες ελπίδες για ρηξικέλευθες αποφάσεις που θα απογείωναν το Ταμείο και θα το καθιστούσαν πανίσχυρο οικονομικό αρωγό στην ανάπτυξη και στην ευημερία του Δήμου, όπως θα μπορούσε να είναι. Και καθόλου να μην εκπλαγείτε, αν καταλήξει η μοναδική ριζοσπαστική αλλαγή που θα δούμε στο Λιμενικό Ταμείο με την παρούσα διοίκηση, να είναι η μετεγκατάστασή του απ΄ το Διοικητήριο σε δική του ξεχωριστή, ανεξάρτητη και διακριτική στέγη!

Γιατί άραγε;

(* Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ είναι δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη “Δίαυλος”

 

About Ομάδα Σύνταξης 27600 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Να επεκτείνουν και μέσα στην θάλασσα στο κανάλι της παραλίας Σικελιανού, τον δρόμο, αλλά η επέκταση να χρησιμοποιηθεί για τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων.
    Και αυτό να μην είναι μόνιμο, αλλά ίσως χρειαστεί για 2-3 χρόνια ώς να επανέλθει η κανονικότητα και οικονομικά στα καταστήματα.
    Αν φέτος μιλάνε για ύφεση 105 στο ΑΕΠ , και του χρόνου για ανάπτυξη 7,9% , τότε θα χρειαστεί τουλάχισον 2-3 χρόνια βοήθεια η λειτουργία των καταστημάτων.
    Απλές λύσεις , αποδοχή, κοινωνική συμφωνία, τήρηση της συμφωνίας , και μια κοινωνία να αυτονομοθετεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.