Ηλίας Χατζηγεωργίου στον Prisma 91,6:- Εξάμηνο «φωτιά» για τους φορολογούμενους-


Με τον Ιούλιο ξεκίνησε και το β΄εξάμηνο, το οποίο αναμένεται να πέσει βαρύ στους φορολογούμενους, αφού τα φορολογικά έσοδα του κράτους θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 26 δισ. ευρώ προκειμένου ο προϋπολογισμός να εκτελεστεί ομαλά στο σκέλος των εσόδων.

Το ποσό αυτό είναι κατά τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε στο α’ εξάμηνο του έτους -τα στοιχεία για τα έσοδα Ιουνίου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη από το υπουργείο Οικονομικών-, κάτι που σημαίνει ότι για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν αισθητά περισσότερα σε σχέση με το α’ εξάμηνο του έτους.

Ειδικά ο Ιούλιος θα είναι μήνας-«φωτιά» καθώς έχει προϋπολογιστεί να εισπραχθούν αποκλειστικά από φόρους τουλάχιστον 5,4 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί σε κάθε άλλο μήνα της φετινής χρονιάς.

Ο Ιούλιος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για τα έσοδα για αρκετούς λόγους:

1. Θα φανούν τα πρώτα δείγματα από την εισπραξιμότητα των πρώτων μέτρων που επιβλήθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Κρισιμότερα -εισπρακτικά- από αυτά τα μέτρα είναι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του φόρου προστιθέμενης αξίας σε ακόμη περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ με τους αυξημένους συντελεστές -τόσο από τα νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία όσο και από τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες που υποβάλλουν δηλώσεις ανά τρίμηνο- θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις για το αν οι αυξημένοι συντελεστές φέρνουν και περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

2. Θα δοκιμαστεί η διάθεση των φορολογουμένων να πληρώσουν εγκαίρως την 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ. Από τη διαδικασία εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια «ευχάριστη έκπληξη» για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσον αφορά τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα.

Μέχρι και χθες, τα χρεωστικά εκκαθαριστικά είχαν φτάσει στα 2,093 εκατομμύρια, με το ύψος του βεβαιωμένου φόρου να διαμορφώνεται στα 3,054 δισ. ευρώ. Έχουν προκύψει επίσης 957 χιλιάδες πιστωτικές εκκαθαρίσεις που γεννούν για το Δημόσιο την υποχρέωση επιστροφών φόρου ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι χρεωστικές δηλώσεις είχαν φτάσει στα 2.464.613 και το συνολικό ποσό φόρου περίπου στα 3,2 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, ο φόρος που θα πρέπει να καταβληθεί μέσω των εκκαθαριστικών αναμένεται να κινηθεί για τα φυσικά πρόσωπα περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι τα φετινά εκκαθαριστικά ενσωματώνουν νέα εισπρακτικά μέτρα (σ.σ.: αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για έχοντες ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση προκαταβολής φόρου για επαγγελματίες κ.λπ.).

 

About Ομάδα Σύνταξης 27920 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.