Η Σχεδία ταξιδεύει στην Λευκάδα…Η Νίκη Αραμπατζή στον Prisma 91,6


Μια μεγάλη αγκαλιά άνοιξε η Λευκάδα και υποδέχτηκε τους ανθρώπους από το περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ οργανώνοντας ένα διήμερο κοινωνικής αλληλεγγύης, πολιτισμού και γνωριμίας με τον περιοδικό των αστέγων.

Το περιοδικό που έχει κρατήσει στα πόδια τους , που έχει στηρίξει την αξιοπρέπεια δεκάδων συνανθρώπων μας που βρέθηκαν στο δρόμο.

Χθες το βράδυ έγινε η πρώτη επικοινωνία των ανθρώπων της ΣΧΕΔΙΑΣ με την Λευκάδα σε μια παρουσίαση του βιβλίου που κυκλοφόρησε εν μέσω πανδημίας με τίτλο “100 λέξεις, σε 100 ώρες για την ΣΧΕΔΙΑ”…

Μια μοναδική βραδιά, γεμάτη έντονα συναισθήματα στο φιλόξενο κηποθέατρο. Μια βραδιά που οργανώθηκε από το δήμο Λευκάδας και τους ανθρώπους της ΣΧΕΔΙΑΣ.

Μια βραδιά γεμάτη έντονα συναισθήματα και μόνο ανθρώπινες εικόνες. Το βιβλίο που είναι το αποτέλεσμα ενός διαδικτυακού καλέσματος που έκαναν κάποιοι άνθρωποι  επικεφαλής των οποίων ήταν ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συγγραφέας, Σπύρος Κιοσσές, γράφτηκε από απλούς ανθρώπους αλλά και συγγραφείς έχοντας στις σελίδες του ιστορίες 100 λέξεων με απαραίτητη τη λέξη ΣΧΕΔΙΑ στον καιρό την πανδημίας, τότε που οι πωλητές της Σχεδίας δεν μπορούσαν να βγουν στο δρόμο να πουλήσουν το περιοδικό τους , τη μοναδική πηγή εσόδων τους.

Αυτές τις ιστορίες μας τις παρουσίασε ο καθηγητής Σπύρος Κιοσσές , ο μεταφραστής και συγγραφέας, Λευκαδίτης πλέον, Μιχάλης Μακρόπουλος και η Λευκαδίτισσα πρόεδρος του Αθήνα 984 αλλά και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων, Νίκη Αραμπατζή…

Ο Σπύρος Κιοσσές μίλησε για την ιδέα αυτού του καλέσματος, για την ανταπόκριση των 1200 και πλέον κειμένων για τις ιστορίες που διάβασαν και διάλεξαν για να γίνει το βιβλίο. Κάποιες από αυτές τις ιστορίες διάβασε ο Μιχάλης Μακρόπουλος.

Και στη συνέχεια η Νίκη Αραμπατζή μίλησε για την πρώτη επαφή της με τη ΣΧΕΔΙΑ, για την κοινωνική πολιτική του δήμου Αθηναίων απέναντι στην αστεγία αλλά και για τα στοιχεία που αποδεικνύουν  πόσοι συνάνθρωποί μας βρέθηκαν στο δρόμο. Και όλα αυτά αφού πρώτα παρακολουθήσαμε ένα συγκλονιστικό βίντεο που έφτιαξαν δύο πωλητές της ΣΧΕΔΙΑΣ με τη ζωή τους πριν και μετά τη ΣΧΕΔΙΑ. Και ήταν όλοι εκεί. Ο δήμαρχος , Χαρ. Καλός, που αναφέρθηκε στις δράσεις που θα ξεκινήσει ο δήμος με την ΣΧΕΔΙΑ, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ν. Κατωπόδη που μίλησε για την κοινωνική πολιτική του δήμου Λευκάδας .

Ήταν εκεί και πωλητής της ΣΧΕΔΙΑΣ ο κ. Μιχάλης Σαμόλης που συγκίνησε με την βιωματική του αφήγηση.  Τέλος ήταν εκεί οι άνθρωποι της ΣΧΕΔΙΑΣ ο Χρήστος Αλεφάντης , Διευθυντής σύνταξης του περιοδικού αλλά και η δημοσιογράφος του Αθήνα 984 , Ελεωνόρα Ορφανίδου που μαζί με το δήμο Λευκάδας οργάνωσαν το διήμερο “Σχεδία εν Λευκάδι” … Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος, Βιβιάννα Βαρδή.

Το διήμερο συνεχίζεται σήμερα στις 11 το πρωί στον κήπο της δημόσιας βιβλιοθήκης όπου οι άνθρωποι της ΣΧΕΔΙΑΣ θα υποδεχτούν μαθητές σχολείων της Λευκάδας και θα φιλοτεχνήσουν κατασκευές . Ολοκληρώνεται το απόγευμα στην πλατεία της Καρυάς με μία εξαιρετική προβολή σε εντυπωσιακή οθόνη αλλά και τον κ. Μιχάλη Σαμόλη να φορά το κόκκινο γιλέκο της ΣΧΕΔΙΑΣ και να διηγείται την ιστορία του…

Η Νίκη Αραμπατζή μίλησε για την εκδήλωση στον Prisma 91,6

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.