Η Μετωπική Δράση για την Επέτειο του Πολυτεχνείου…


ΜΕΤΩΠΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η φετινή επέτειος της  εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας βρίσκει σε μια οριακή συνθήκη. Έξαρση της πανδημίας, εγκλεισμός, πολεμικά παιχνίδια στην περιοχή μας, οικονομική κρίση και από την πίσω πόρτα αντεργατικοί νόμοι, προετοιμασία για πλήρη ισοπέδωση του ασφαλιστικού και καταστολή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως μια καθαρά  συντηρητική δύναμη με ακροδεξιές παραφυάδες, επιτελεί, πολύ αποτελεσματικά, τον ρόλο της φυσικής και οικονομικής εξόντωσης του λαού προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Με διαλυμένο και ανοχύρωτο ΕΣΥ, με ούτε ένα μέτρο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς,  ενώ άνοιγε χωρίς φειδώ και σχέδιο τα σύνορα στους τουρίστες, με ψήφιση πτωχευτικού κώδικα και παράδοση λαϊκής περιουσίας στις τράπεζες, άνοιγμα του δρόμου για κατάργηση του 8ωρου και απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι κάποια από τα θεάρεστα έργα της κυβέρνησης μέσα στο 2020.

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται να ανοίξει παράρτημα της αστυνομίας εντός των πανεπιστημίων όπως έκανε ακριβώς η χούντα με το σπουδαστικό της ασφάλειας. Η ενίσχυση της αστυνομίας τα λεφτά σε υπαρκτά και ανύπαρκτα ΜΜΕ και οι ζαρντινιέρες του μεγάλου περιπάτου φαίνεται αποτελούν προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και τώρα.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι γιορτή όπως δηλώνουν τα κυβερνητικά στελέχη για να απαγορεύσουν την διαδήλωση και να δυσφημίσουν τους αγώνες του λαού. Η επέτειος είναι λαϊκή κινητοποίηση για αιτήματα που έμειναν ημιτελή η άλλα αιτήματα που προστέθηκαν στην πορεία. Είναι κινητοποίηση για μια ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στην υγεία και στην μόρφωση. Για  μια ειρηνική συνύπαρξη με τους λαούς της περιοχής χωρίς την επικυριαρχία των Νατοϊκών φονιάδων και τις επιδιώξεις των ντόπιων και ξένων αστικών τάξεων. Είναι αγώνας για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα που καταπατούνται μεθοδικά μέσω απαγόρευσης διαδηλώσεων, και υπονόμευσης των δικαιωμάτων στην απεργία και στον συνδικαλισμό .

Οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο οφείλουν  να γίνουν, όχι μόνο ως ένδειξη τιμής στους αγωνιστές αλλά και ως εφαλτήριο για ένα νέο κύμα αγώνων. Δεν είναι “συνωστισμός”. Συνωστισμός είναι

 • τα γεμάτα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
 • οι επιχειρήσεις που με ευθύνη των αφεντικών δεν παίρνουν υγειονομικά μέτρα,
 • οι στοιβαγμένες τάξεις των σχολείων

και άλλα πολλά τρανταχτά παραδείγματα που αναδεικνύουν την ευθύνη και την ικανότητα κυβέρνησης και αστικής τάξης ως προς την διαχείριση της κατάστασης.

Οι διαδηλώσεις είναι υγιής αντίδραση μιας κοινωνίας που αντιστέκεται και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή.

 

Εμείς θα περιφρουρήσουμε υγειονομικά την εκδήλωσηπαίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των συμμετεχόντων.

Τιμούμε τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτό τον αγώνα.

Αγωνιζόμαστε στο σήμερα για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” και δημόσια δωρεάν και αποτελεσματικό σύστημα υγείας για όλους.

Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη ενάντια σε επεκτατισμούς και ιμπεριαλιστικές επικυριαρχίες.

 

ΛΕΥΚΑΔΑ 12/11/2020

About Ομάδα Σύνταξης 28428 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Το αντιστασιακό πολυτεχνείο 1973, τα πρίν τα μετά και τα τωρινά κορονα'ι'κά. says:

  Και η μετωπική δράση και κάθε δράσεις, να αποδεχτεί /ούν τα μέτρα του lockdown , ώς τρόπς μείωσης των κρουσμάτων και των προβλημάτων- να μην τυχαίνει σε κανέναν ώς ευχή- εκ του κορονα’ι’ού.
  Το πολυτεχνείο 1973 και η αντιστασιακή αντιδικτατορική στάση τιμούνται και θα τιμούνται απ την Ελληνική κοινωνία , μέχρι ώς γίνεται με την πάροδο της γεννεάς ή των γεννεών να μην ξέρουν οι νεώτεροι αρχικά και προοδευτικά όλοι, τι είναι. Όπως γίνεται με όλες τις ιστορικές επετείου και σημαντικά γεγονότα του νεολελληνικού κράτους, αλλά και της ιστορίας γενικά.
  Τώρα το 2020 , και το πολυτεχνείο 1973 πρέπει να τιμηθεί χωρίς εντάσεις και εσωτερικά απμ τον καθένα. Και όχι συγχρωτισμούς και αντιπαλότητες για τις μαζώξεις ή όχι.
  Και μια σημείωση εδώ, για να θυμούνται οι παλάιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
  Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1990, υπήρχε ακόμα ενεργό μνημικά που σε κάτι παρέες συνταξιούχων παλαιών κατασκευαστών και πολιτικών μηχανικών , γινόνταν θριαμβική αναφορά στην φουρνιά των αξιωματικών του στρατού ιδαίτερα του σώματος του μηχανικού οι οποίοι το 1942 μπήκαν -τους έβαλαν οι κατοχικές κυβερνήσεις – ώς φοιτητές στο πολυτεχνείο και αμέσως μςεταπολεμικά εξήλθαν ώς πολιτικοί μηχανικοί και κατασκευασές( υπέγραφαν τις άδειες αντιπαροχικής ανοικοδόμησης και έχτιζαν με συνεργεία πλέον ) και είχαν κονομίσει για τα καλά, μέσω και της πολιτικοκοινωνικής και οικογενειακής διαπλοκής που οικοπεδοποιούσαν ότι έκταση υπήρχε στα αστικά κέντρα. Αυτοί ήταν που απαίτησαν – και η πολιτεία ενέδωσε ώς χατίρι εξάρτησης και διαπλοκής- απαίτησαν οι ισόγειες πυλωτές να κλείνονται και να γίνονται καταστήματα και καταστηματάκια τα οποία ώς ιδιοκτησία κρατούσαν οι ίδιοι μέσα στην αντιπαροχή. Και το εισόδημα έτσι εξ ενοικίων ήταν εξασφαλησμένο μέσα στο πλαίσιο της μεταπολεμικής ατυφιλικής αναπτυξιακής της χώρας και αναγκαίας εγχρηματοποίησης της οικονομίας απ την αρχή περίπου της δεκαετία του 1950. Οι ομάδες αυτές μηχανικών ( τέως αξιωματικοί της ευελπίδων κύρια του σώματος του μηχανικού αλλά και του πυροβολικού ) για χρόνια έμεναν ώς αναφορές στην σημασία του κατοχκού πολυτεχνείου , κονομισμένοι στα συνταξιοδοτικά των χρόνια , και μαζί που άνοιξαν τον χορό του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού που επειδή στην Ελλάδα ήταν πολυτεχνικά δεδομένες οι θέσεις εκπαίδευσης , για τούτο μεθόδευσαν και σκαρφίστηκαν και τις σπουδές στην Ιταλία και για την Βόρεια Ελλάδα στο Βερολίνο – Δυτικό μετά το 1948- τότε που επεδίωκε η Δυτική Γερμανία για να αποφύγει την ερήμωση του Δυτικού Βερολίνου που ήταν μέσα στην επικράτεια της Ανατολικής Γερμανίας. Οι συνταξιούχοι στα νεώτερα χρόνια πλέον, καθηγητές του πολυτεχνείου της δεκαετίας του 1950, αφηγούνταν τις πιέσεις που δέχονταν απ το υπουργείο παιδείας να αυξήσουν τις θέσεις των εισαγομένων δοιτητών στο πολυτεχνείο- και απαντούσαν ότι ακόμα και τα κτήρια δεν φτάνουν μια και τα χρόνια εκείνα υπήρχε μόνο το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων. Και δεδομένου ότι το 1952 με πρύτανη του ΕΜΠ τον Κορωναίο εγκαινιάσθηκε παρουσία του βασιλικού ζεύγους η πολυτεχνειόπουλη τα πρώτα κτήρια στου Ζωγράφου, που άργησαν εκεί ώς κατασκευαστικό χρόνο να μεταφερθούν οι σχολές, δεδομένων και των νομικών εξαρτήσεων των διαθηκών εκ των κληροδοτημάτων των δωρητών των εκτάσεων απ τον 19ο αιώνα για την δημιουργία του κτιρίου του Πολυτεχνείου, επί του οποίου έλαβε χώρα η αντιστασιακή των φοιτητών εξέγερση το 1973. Οι αφηγήσεις αυτής της συντεχνίας των κατοχικών ευέλπιδων ή αξιωματικών του στρατού , που βγήκαν μηχανικοί- πολλοί παρέμειναν και στρατιωτικοί μαζί – ήταν διαφωτιστικές για χρόνια, και μαζί εξηγούσαν γιατί και η στρατιωτική έκταση στο τέως Γουδή , έγινε οικοδομικός συνεταιρισμός Δήμος Παπάγου, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος την έδωσε ώς οικόπεδα στους στρατιωτικούς.
  Στις μέρες μας καλά είναι η αντιστασιακή αντιδικτατορική ιστορία του πολυτεχνείου 1973 να τιμάται , φέτος να αποφευχθούν οι φασαρίες και οι τσακωμοί για τις συγκεντρώσεις ή όχι , γιατί μας την έπεσε σε όλους ο κορονα’ι’ός ο κουφάλος ( ή η κουφάλα) που δεν πρέπει να περάσει. Όπως και οι φοιτητές και νέότεροι ή παλιότεροι τότε στο Πολυτεχνείο – πλή εξαιρέσεων- δεν επέτρεψαν το 1973 να περάσει παραπέρα το αντιδικτορικό καθεστώς.
  Τα κλεισμένα σκονισμένα λερά σκοτεινά σήμερα χρεωκοπημένα ώς πρώην καταστηματάκια στα ισόγεια τω πολυκατοικιών στις μεγαλουπόλεις , δεν είναθ παρά η συμβολική κατάληξη της χρεωκοπημένης εν Ελλάδι ευκαιριακής δόμησης ( οι αντιπαροχικές πολυκατοικίες με τις πυλωτές που γίνανε χώροι μαγαζιών υπερ των εργολάβων και δαπλεκομένων οικοπεδούχων απ το πουθενά ) – που η πολιτικόκοινωνική και κατασκευαστική μετακατοχική και μεταεμφυλιοπολεμική εποχή έδωσαν, ώς ίδιο της Ελληνικής χρεωκοπίας.

 2. Με τον όρο πολυτεχνείο υπάρχουν ποικίλες πέραν της μία αναγνώσεις.
  Α) Το τέως τεχνικό εκπαιδευτήριο του 19ου αιώνα.
  Β) Η μετέπειτα σχολή κακών και βάρβαρων τεχνών.
  Γ) Το Κτίριο του Λύσανδρου Καυτατζόγλου στην οδό τότε Πατησίων.
  Δ) Η εκπαιδευτική διαδικασία για την γνώση και τεχνολογία ανοικοδόμησης της χώρας και καταπάτησης εδαφών μέχρι και κλοπής εδαφών ποταμιών λαγκαδιών χειμάρων νταμαριών βράχων ακτών παραλιών αέρα ήλιου υπογείων υδάτων.
  Ε). Το συμπληρωματικό κτίριο πίσω απ το παραδοσιακό κτίριο για τον χαρακτήρα και τις διαστάσεις του οποίου γίνανε τσακωμοί επιστημόνων.
  Ζ).Τα κτίρια της πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου με την μουτζούρα γκράφιτι και χρώματα χύμα και το χορτάριασμα ζούγκλα που θα βγούν οχιές και δεντρογαλιές.
  Η).Την αντιστασιακή δράση των φοιτητών του 1941 και την εισαγωγή ώς φοιτητών αξιωματικών του στρατού ( του σώματος μηχανικού και πυροβολικού) το 1942 απ τις κατοχικές κυβερνήσεις για νσ δημιουργήσουν το εθνικοφρονικό φοιτητικό μέτωπο κόντρα στην αντίσταση των φοιτητών.Και οι αξιωματικοί του στρατού να πάρουν πτυχία πολιτικού μηχανικού για να υπογράφουν άδειες αντιπαροχικής ανοικοδόμησης μεταπολεμικά για να καταπατηθούν τα πάντα στα υπό διαμόρφωση αστικά τοπία και να τα παντελονιάζουν όλοι κατασκευαστές μηχανικοί πολιτικοί.
  Θ) .Την αντιστασιακή αντιδικτατορική δράση των φοιτητών το 1973 απέναντι στην δικτατορία και συμβολικά την είσοδο του τάνκ με το γκρέμισμα του πορτονιού και τους νεκρούς της βραδυάς και τον στρατιωτικό Ντερτιλή με το πιστόλι κραδαινοντας στο χέρι σαν καου μπόυς μανιασμένος μπιστολάς μαζί με το αποφασίζωμεν και διατσσωμεν του Ζαγοριανάκου . Μαζί και τις μαύρες πλερέζες που είχαν φορέσει οι χουντικοί μην τυχόν και πέσει απ την εξουσία η χούντα. Και ένας απ αυτούς ήθελε να διορίσει τον υιό του την ίδια εποχή στην ΔΕΗ και άλλος στον ΟΤΕ όπως και έγινε γιατί δεν έπεσε η χούντα ,
  Ι) .Τις από το 1973 απόψεις που απασχόλησαν από τότε για το ότι: αν υπήρχε οργανωμένη ηγεσία της αριστεράς τις μέρες του Πολυτεχνείου το 1973 θα κσταλάμβανε την εξουσία και η χώρα θα είχε λαοκρατία. Εκεί που είχε μείνει από το 1944 τον Οκτώβρη μετά την φυγή των Γερμανών όταν ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου διεκήρυτε λαοκρατία απ το απελευθερωτικό μπαλκόνι ( εσοχή είναι) του κτιρίου του μεγάρου Πάλλη στην πλατεία Συντάγματος , που σήμερα στο κτίριο στεγάζεται το κατάστημα Pubkic με ηλεκτρονικά.
  Κ).Τις απόψεις του κόνσολα της αριστεράς Κύρκου που έφυγε απ την ζωή θεωρώντας και διστυμπανίζοντας και πιστεύοντας ότι οι συμμετέχοντες στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν αναρχικοί αλήτες.
  Λ)Τις απόψεις Νοσταλγών της δικτατορίας ότι : “” τα γεγονότα του πολυτεχνείου το 1973 μεθοδεύτηκαν απ την Αμερικανική πρεσβεία και την cia ( Σταθμάρχης της cia στην Αθήνα ο Αβρακωτός Λάσκαρης ) γοα να φύγει ο Παπαδόπουλος και να αναλάβει ο Ιωαννίδης για να μεθοδεύσουν τον διαμελισμό της Κύπρου.
  Λ). Την ονομαζόμενη γεννιά του πολυτεχνείου που μεταπολιτευτηκά διαχειρίστηκε την χώρα και κατ άλλους πέτυχε κατ άλλους ( τον Αχιλλέα Καραμανλή ) απέτυχε γιατί δεν μπόρεσε να συνεχίσει το έργο του αδελφού του Κων/νου Καραμανλή που έφερε τον κοινοβουλευτισμό το 1974, αλλά και γιατί δεν μπόρεσε η γεννιά αυτή να βρεί άλλα βράχια νταμάρια στην Φιλοθέη ή στα Τουρκοβούνια ή στον Υμμητό για μα καταπατήσει ,οπως έκανε την δεκαετία του 1955-1963 η οικογένεια Καραμανλή και καταπάτησε τα νταμάρια της Φιλοθέης και φκιάξανε το ομώνυμο ίδρυμα.
  Μ.) Τις εκδηλώσεις του 1980 με τους νεκρούς Κουμή και Κανελλοπούλου απ την βιαιότητα των αστυνομικών οργάνων.
  Ν). Τις εκδηλώσεις του 1995 ή τότε όταν στο πολυτεχνείο στη Πατησίων γίναμε φθορές και καψίματα και κάποιοι στην ειδησεογραφία της εποχής φώναζαν επισταμένως ότι το κάψιμο το έκαναν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
  Ξ). Την επέτειο που εορτάζετε κάθε χρόνο.
  Ο) Φέτος η ένδειξη είναι ότι στην επέτειο του πολυτεχνείου πλάκωσε και ο κορονο’ι’ός.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.