Η ευλόγηση της νέας σχολικής χρονιάς από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Θεόφιλο


Με την επίκληση της Χάριτος του Θεού και του Άνωθεν φωτισμού ξεκίνησε και στην εκκλησιαστική μας επαρχία η νέα σχολική χρονιά.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σε όλα τα σχολεία της Λευκάδας, της Ιθάκης, του Μεγανησίου και του Καλάμου προσευχήθηκαν μαζί με τους ιερείς μας στην αφετηρία του φετινού τους αγώνα για την ουσιαστική Μόρφωση.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος τέλεσε αρχικά τον Αγιασμό «επί τη ενάρξει μαθημάτων εν τοις σχολείοις» στο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και στο Γυμνάσιο – Λύκειου Νυδριού.

 

Στη συνέχεια διαπεραιώθηκε στο Σπαρτοχώρι του Μεγανησίου, για να βρεθεί κοντά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Μεγανησίου που επιμένουν να δίνουν στο νησί τους το διπλό αγώνα για τη γνώση και την αρετή.

Με λόγο μεστό και πατρικό απηύθυνε σε όλους ευχές και σκέψεις για ένα καρποφόρο σχολικό έτος, προσκαλώντας παράλληλα τους νέους μας και τις οικογένειές τους στις ευκαιρίες που ετοιμάζει η τοπική μας Εκκλησία για τα παιδιά Της.

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2019

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)


 

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί γονείς, Αγαπητά μου παιδιά,
Αρχίζουν και φέτος τα σχολεία και όλοι μαζί ζητάμε από τον Άγιο Θεό μας να ευλογήσει κι αυτό το καινούριο ξεκίνημα. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά κι εμείς, οι πνευματικοί σας πατέρες συναντιόμαστε στην αυλή του Σχολείου σας γι’ αυτή τη σύντομη προσευχή, την ακολουθία του Αγιασμού.
Σας αρέσει, αγαπητά μου παιδιά, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Το παίζετε στο σχολείο, αλλά το γνωρίζετε και από την κατασκήνωση όσοι έχετε έρθει –και είστε πολλοί. Έχετε ζήσει, φαντάζομαι, την αγωνία μέχρι να τον βρείτε και τη μεγάλη χαρά, όσοι ευτυχήσατε να τον ανακαλύψετε.
Ένας εργατικός πατέρας είχε κάποτε έναν γιο οκνηρό, τεμπέλη. Για να τον παρακινήσει να δουλέψει το αμπέλι τους, που με τόσο κόπο ο ίδιος είχε δουλέψει, του είπε –με ένα καλοπροαίρετο ψέμα- πως έκρυβε έναν μεγάλο θησαυρό. Του εμπιστεύθηκε, λοιπόν, το αμπέλι και το άφησε στην ευθύνη του. Άρεσε στο γιο η ξεκούραση και το ραχάτι το πολύ. Ο θησαυρός ήταν όμως πολύ καλό κίνητρο, για να τον παρατήσει ανεκμετάλλευτο. Άρχισε να σκάβει μέρες και μήνες, μα πουθενά ο θησαυρός! Μέχρι που δυνάμωσε το αμπέλι από το καλό και βαθύ σκάψιμο και έδωσε τους καρπούς του. Σταφύλια πολλά, που μπόρεσε να τα πουλήσει ο γιος στην αγορά και να κερδίσει όσα χρειαζόταν, για να ζήσει άνετα όλη την επόμενη χρονιά.
Αγαπητά μου παιδιά,
Τον θησαυρό της γνώσης αναζητάτε κι εσείς στο Σχολείο σας. Κουράζεστε, καλλιεργώντας το χωράφι της ψυχής σας με τη βοήθεια των γονέων και των δασκάλων σας. Είστε όμως σίγουροι πως όποιος καταφέρει και ανακαλύψει τον θησαυρό, τον περιμένει κέρδος ουσιαστικό στη ζωή του.
Δεν είναι μονάχα τα γράμματα. Ο μορφωμένος άνθρωπος απολαμβάνει πραγματικά τη ζωή. Μπορεί να μην έχει πάντα στην τσέπη του χρήματα πολλά, έχει όμως χρυσάφι στην ψυχή του: αγάπη για όλους, καλοσύνη, ταπεινοφροσύνη, διάκριση, ομορφιά στη σκέψη και στους τρόπους.
Σε όλους εύχομαι, παιδιά μου, να ανακαλύψετε και φέτος της μόρφωσης το θησαυρό. Θέλει προσπάθεια. Εξάλλου, «τ’ αγαθά κόποις κτώνται» που έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Θα έχετε όμως τον Χριστό βοηθό στον αγώνα σας και την Παναγία μας, Μητέρα στοργική στο πλευρό σας.
Αγαπητά μου παιδιά,
Ολόψυχα σας το ευχόμαστε!
Κι ακόμη, περιμένουμε να σας συναντήσουμε και στις «Παιδικές Συντροφιές» της Ενορίας ή της περιοχής σας, τα κατηχητικά σχολεία, όπως τα ήξεραν οι παλιότεροι. Με όμορφες δραστηριότητες και παιχνίδι πολύ αναζητούμε κι εκεί της αληθινής Μόρφωσης τον κρυμμένο θησαυρό. Ξεκινάμε φέτος την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2019 και θα χαρούμε πολύ κι εκεί να σας συναντήσουμε!
Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2019
Με πατρικές ευχές και αγάπη Χριστού
Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς

 


Αρ. Πρωτ.:

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί γονείς, Αγαπητά μου παιδιά,
Η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε και να επικοινωνήσουμε ξανά, να προσευχηθούμε όλοι μαζί για το καινούριο σας ξεκίνημα, να εκφράσουμε σε όλους -μαθητές, καθηγητές και γονείς- την ανυπόκριτη αγάπη και το φιλόστοργο ενδιαφέρον σύνολης της τοπικής μας Εκκλησίας για την πρόοδό σας.
Αγαπητά μου παιδιά,
Είδαμε πρόσφατα γραμμένο σε μπλούζες νεανικές και σε τοίχους ένα μήνυμα επαναστατικό και συνάμα τόσο διδακτικό: “Be the change” – «Γίνε η αλλαγή».
Με τη γνησιότητα και την ειλικρίνεια που σας χαρακτηρίζει, αποστρέφεστε τον κόσμο που παραλαμβάνετε από τους μεγαλυτέρους. Σας αηδιάζουν η υποκρισία, ο καθωσπρεπισμός, η ιδιοτέλεια, η αλαζονεία, η κουτοπονηριά, το βόλεμα, η αναξιοκρατία, η αναλγησία που βλέπετε να βασιλεύουν στον κόσμο των ενηλίκων. Το ορμητικό, καθαρό νερό της νιότης σας αρνείται να λερωθεί απ’ όσα ρυπαίνουν το ποτάμι της ζωής και της κοινωνίας μας.
Κι όμως, αγαπητά μου παιδιά, μπορείτε να κρατήσετε εσείς το ποτάμι καθαρό! Οι μεγάλοι φαίνεται να απέτυχαν στον αγώνα τους -κι ας ξεκίνησαν οι περισσότεροι με οράματα και στόχους το ίδιο ευγενή με τα δικά σας.
Πολλοί, παρά ταύτα, κράτησαν τις νησίδες που τους αναλογούσαν καθαρές. Αναζητήστε τες και στηριχθείτε πάνω τους. Η πρόταση ζωής της Εκκλησίας μας και όσες αγιασμένες μορφές διαχρονικά αναδεικνύει (Παΐσιος, Πορφύριος και άλλοι του 20ού αι.) αστραποβολούν από την καθαρότητα και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.
Μην απογοητεύστε και μην θεωρείτε μάταιο τον αγώνα για αυτή την ευλογημένη αλλαγή, για την «καλή αλλοίωση», τη μεταμόρφωση του κόσμου και της κοινωνίας μας. Μόνο που «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» (Γ. Ρίτσος) και ο μόχθος για την αλλαγή αρχίζει από τον εσωτερικό μας κόσμο.
«Ένδον σκάπτε» -μας παρότρυναν οι πατέρες μας. «Σκάψε βαθιά μέσα σου» και καλλιέργησε το χωράφι της ψυχής σου, για να λάμψει από ομορφιά ο θησαυρός που κρύβεται εκεί. «Η Βασιλεία του Θεού βρίσκεται μέσα σας», μας λέει ο Χριστός μας κι όταν έρθει στο φως, φανερώνει στον κόσμο όλους τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος: αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότητα, καλοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια. Όλα όσα χρειάζεται ο κόσμος και σίγουρα αναγνωρίζει την αξία τους.
Αγωνιστείτε, λοιπόν, παιδιά μου, και μοχθείστε για να γίνετε εσείς η αλλαγή που οραματίζεστε, το κάτι διαφορετικό που μας λείπει! Αλλάξτε εσείς, αν θέλετε να αλλάξει ο κόσμος. Ή, καλύτερα, μείνετε όπως είστε: αναλλοίωτοι από το κακό, χωρίς να χάσετε την παιδική σας αθωότητα και γνησιότητα.
Μην ακούτε τα εύκολα λόγια. Η αλλαγή στον κόσμο δεν έρχεται με τη βία, αλλά με τη σπουδή και τη μελέτη, με τη σφαιρική μόρφωση και τη συνολική καλλιέργεια, με τον αγώνα πρωτίστως ενάντια στους εξωτερικούς πειρασμούς και τον κακό μας εαυτό.
Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά, λοιπόν, σας ευχόμαστε με τις σκέψεις αυτές και σας προσκαλούμε ξανά μαζί με τους φίλους σας στις «Νεανικές Συντροφιές» που θα λειτουργούν και φέτος στην Ενορία ή την περιοχή σας από την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2019.
Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2019
Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς

 

About Ομάδα Σύνταξης 27555 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.