Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας κα.Νικολέττα Πανδή με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση έλαβε σήμερα το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ,με το οποίο κηρύσσεται το 2017 ως «Έτος Σπύρου Σαμάρα»


Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας κα.Νικολέττα Πανδή με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση έλαβε σήμερα το υπ αριθμ. 138648/3601/1233/233 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ,με το οποίο κηρύσσεται το 2017 ως «Έτος Σπύρου Σαμάρα» και τίθενται υπό την αιγίδα του όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του αφιερωματικού αυτού έτους.

Στις 29 Νοεμβρίου 1861 γεννήθηκε στην Κέρκυρα ο Σπύρος Σαμάρας , ο διαπρεπέστερος Επτανήσιος συνθέτης και σίγουρα ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συνθέτες της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Με ανώτατες σπουδές μουσικής στην Κέρκυρα , την Αθήνα και το Παρίσι ευτύχησε να δει έργα του να ανεβαίνουν στη σκάλα του Μιλάνο και σε όπερες της Ρώμης , της Φλωρεντίας , της Νάπολης , του Βερολίνου , της Αθήνας και της γενέτειράς του Κέρκυρας. Η μεγάλη επιτυχία στη συνθετική του καριέρα ήταν όταν το
1895 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή , με αφορμή τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα τον Απρίλη του 1896 , του ανέθεσε τη σύνθεση του Ολυμπιακού Ύμνου. Ο ύμνος αυτός , μια μελοποίηση ποιήματος του Κωστή Παλαμά , καθιερώθηκε ως επίσημος Ολυμπιακός Ύμνος το 1958 στο Τόκυο , εξήντα δύο χρόνια μετά την παγκόσμια “πρώτη” του και σαράντα ένα χρόνια μετά το θάνατο του συνθέτη.

Στις 7 Απριλίου 2017 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το θάνατο του Σπύρου Σαμάρα . Με αφορμή αυτή τη σημαντική επέτειο, οι Φιλαρμονικές Εταιρείες και τα πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας προετοιμάζουν μια σειρά από εκδηλώσεις , μερικές από τις οποίες θα έχουν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα πολιτισμού και έχει υπάρξει αρωγός πλήθους εκδηλώσεων. Τιμώντας την κληρονομιά του νησιού σε θέματα τέχνης, με όποια μορφή και αν αυτή εκφράζεται ,δε θα μπορούσε να μη δραστηριοποιηθεί ζητώντας να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τιμηθεί ο σπουδαίος αυτός συνθέτης. Πολύτιμος συνεργάτης σε αυτήν της την προσπάθεια στάθηκε ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ.Κώστας Νικολούζος που με επιστολή του στήριξε την κίνηση αυτή και βοήθησε στην ευόδωση του αιτήματος από το Υπουργείο Πολιτισμού για Ανακήρυξη του 2017 ως έτος Σαμάρα επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το θάνατο του.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΑΝΔΗ

About Ομάδα Σύνταξης 28528 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.