Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 «Ναι»


Είναι και επίσημα η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα – Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Ετσι, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι και επίσημα η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, με 261 «Ναι». Η ανώτατη δικαστικός εκλέχθηκε σήμερα Τετάρτη σε μια ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία και έγινε η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – 8η από τη Μεταπολίτευση.

Υπέρ της κυρίας Σακελλαροπούλου ψήφισαν 261 βουλευτές -πολλοί περισσότεροι από τους 200 που απαιτούνταν για την εκλογή της- από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Απόντες ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, που είχε ενημερώσει ότι θα απουσιάζει σε ταξίδι στις ΗΠΑ, και οι Αλεξιάδης και Συρμαλένιος του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι που για λόγους υγείας δεν παρευρέθηκαν στην ψηφοφορία. Ο Άγγελος Συρίγος της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε με επιστολική ψήφο.

Έκπληξη, ωστόσο, ήταν και η απουσία του Κώστα Ζουράρι από την ψηφοφορία, στην οποία ακούστηκαν και 33 «παρών». Στις 13:30, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Σώματος θα μεταβούν στο γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ για να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα. Η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, θα γίνει στις 20 Μαρτίου, μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

«Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ψηφοφορία, σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε επίσης, σε όλους τους τόνους, πως με την εκλογή τής κυρίας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει «ένα παράθυρο στο μέλλον».

Συγχαρητήρια στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έστειλε μέσω Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Συγχαρητήρια στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας που εκλέχθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Η Ελλάδα προχωρά σε μια νέα εποχή ισότητας»
Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Η μετάβαση στην νέα εποχή είναι σχήμα λόγου και μόνο.
  Με παραπομπή “:στον κοινοβουλευτισμό ώς συνθήκη του πολιτεύματος για την στήριξη της κυβέρνησης”” δεν σηματοδοτείται καμμία νέα εποχή , όποιος και να το λέει αυτό.
  Είναι άλλο θέμα “”η αληθής μορφή του συστήματος της κοινοβουλευτικής κυβερνήσεως , ώς προς την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας”” σε αντίθεση με την “”μη γνησία μορφή “” που εκπροσωπεί η καταφυγή στις συνθήκες του πολιτεύματος.
  Ούτε οι εκπρόσωποι του συνταγματικού θετικισμού , ούτε οι εκπρόσωποι του συνταγματικού κοινωνισμού , θα συναινούσαν ούτε συναινούν στην ρήση της “” νέας εποχής”” ,στο πλαίσιο ενός αναγκαίου συνταγματικού πρώτιστα, αλλά και κοινωνικούώς ψήγμα, θετικισμού
  Στην Ελλάδα δύσκολο και περίεργο είναι μαζί, γιατί δεν μπορεί να κατανοηθεί η σχέση και η διακριτότητα μεταξύ θεσμών και καταλληλοτέρων.
  Και στην περίπτωση της υπόδειξης και ψήφισης της νέας καταλληλοτέρας προέδρου της Δημοκρατίας παρεκάμφθη η θετικιστική συνταγματική θεώρηση , σύμφωνα με την οποία :”” καλοί οι καταλληλότεροι αλλά καλύτεροι οι θεσμοί””.
  Η κοινοβουλευτική συμφωνία των 261 ψήφων για την εκλογή δεν υπονοεί και την προαπαιτούμενη κοινοβουλευτική συναίνεση για τον θεσμό .Για τούτο και η πολιτική -κυβερνητική-διαχείρηση για το πρόσωπο που θα εξασφάλιζε ( ώς συνθήκη του πολιτεύματος) την κοινοβουλευτική συναίνεση ώς συνταγματική απαίτηση.
  Μόνο που απ τον πολιτικό λόγο εκπαιδεύεται ή μορφοποιείται ή και τον μιμείται καθ ομοίωσιν και η κάθε κοινωνία.
  Ευχές για Επιτυχία στον έργο της νέας προέδρου της Δημοκρατίας , και αυτό το έργο να οδεύει πρός τον συνταγματικό θετικισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.