Η αγωνιστική συσπείρωση εργαζομένων Νοσοκομείου για το νέο οργανισμό του Νοσοκομείου


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΝΕΟ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ  ΤΟΥ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Συναδέλφισσες-οι

      Την Τετάρτη 17 Απρίλη πραγματοποιήθηκε  έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο  του νοσοκομείου όπου ομόφωνα αποφάσισε  να εγκρίνει και να εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας την «Αναμόρφωση-Τροποποίηση του νέου οργανισμού για το νέο νοσοκομείο».  

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια , αργά το βράδυ 800 μμ  και ως  αιρετά τακτικά μέλη του ΔΣ και εκπρόσωποι των εργαζομένων, δεν μπορέσαμε για σοβαρούς λόγους να  συμμετάσχουμε.

Προφανώς οι σχεδιασμοί του Υπουργείου  και της Διοίκησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, επέβαλλαν όλα να γίνουν πολύ γρήγορα….  ώστε ο νέος οργανισμός να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά μπροστά και στα  εγκαίνια του νέου νοσοκομείου….

      Μελετώντας με προσοχή τις 40 σελίδες της εισήγησης για το νέο οργανισμό οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για να γνωρίζετε τα εξής:

  • Στο νέο οργανισμό ανακατανέμονται οργανικές θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, εντάσσονται και    «τακτοποιούνται» δίκαιες  μετατάξεις εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα που μεσολάβησε  από  την αναμόρφωση του οργανισμού του 2012  μέχρι  σήμερα. Δυστυχώς όμως…. «ξεχάστηκαν»   συνάδελφοι από τη Διοίκηση  που, ζητούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα  ανάλογη και ισότιμη  αντιμετώπιση σε σχέση με τους  συναδέλφους τους που είχαν τα ίδια αιτήματα και ικανοποιήθηκαν. Για μια ακόμη φορά λοιπόν  ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΝΤΑΙ  τα παραμύθια της κυβέρνησης περί «ηθικοποίησης του συστήματος υγείας και ισότιμης αντιμετώπισης των εργαζομένων»!

 

  • Ο νέος οργανισμός αποτυπώνει την   αντιλαϊκή κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημόσια νοσοκομεία που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις και που είναι η διαχρονική μείωση των οργανικών θέσεων από τότε που φτιάχτηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

     

      Συγκεκριμένα:

 

      O οργανισμός του 2005 για 80 κλίνες, προέβλεπε 307 οργανικές θέσεις.

 

      Το 2012 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, υλοποιώντας τα μνημόνια πετσόκοψαν 10.000  οργανικές θέσεις, έβαλαν λουκέτο σε 10 νοσοκομεία και στο νοσοκομείο Λευκάδας ψήφισαν ένα νέο οργανισμό 120 κλινών, που προέβλεπε   260 οργανικές θέσεις.  ΣΥΝΟΛΙΚΑ  τσεκούρεψαν    47 οργανικές  θέσεις σε σχέση με τον οργανισμό του  2005.

 

      Σήμερα, τη «μεταμνημονιακή» περίοδο, όταν η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη από το 2017, που μόνο «δίκαιη» δεν είναι, το ΔΣ του νοσοκομείου υλοποιώντας τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης που καμιά σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες, ΕΝΕΚΡΙΝΕ  για το νέο νοσοκομείο έναν οργανισμό που προβλέπει  για 123 κλίνες, 364 οργανικές θέσεις.

       

      Το νέο νοσοκομείο όμως είναι τριπλάσιο σε σχέση με το παλιό και με πολύ περισσότερα τμήματα και κλινικές και ενδεικτικά περιλαμβάνει : Ξεχωριστά επείγοντα και τακτικά ιατρεία, επιπλέον κρεβάτια βραχείας νοσηλείας, καρδιολογική κλινική και μονάδα εμφραγμάτων, μονάδα εντατικής θεραπείας, μονάδα μεσογειακής αναιμίας, επιπλέον κρεβάτια μονάδας τεχνητού νεφρού, ανεπτυγμένη  μαιευτική και παιδιατρική κλινική, χειρουργεία  και χειρουργικό και παθολογικό  τομέα, ψυχιατρικό τομέα και πολλά υποστηρικτικά τμήματα….

 

Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς να αυξάνονται οι οργανικές  θέσεις στην ιατρική, νοσηλευτική, τεχνική και  διοικητική υπηρεσία, στην πραγματικότητα όμως, οι οργανικές θέσεις ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ  σε σχέση με τον οργανισμό του 2005 γιατί την ίδια ώρα αυξάνονται κατά 50% περίπου και οι κλίνες. (Οι υπηρεσίες όμως   καθαριότητας, μαγειρείων, ιματισμού, φύλαξης κτλ οδηγούνται στην πλήρη ιδιωτικοποίηση τους,  μιας και δεν προβλέπεται καμιά αύξηση των οργανικών θέσεων).

 

      Κάνοντας λοιπόν την αναγωγή, ο οργανισμός για το νέο νοσοκομείο σε σχέση με τον οργανισμό του 2005, πριν τα μνημόνια,  θα έπρεπε να προβλέπει 472 θέσεις (δηλαδή είναι λιγότερες κατά 108 θέσεις).

 

      Συνεπώς  και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Τοπική Διοίκηση και  σε συνέχεια των προηγουμένων κυβερνήσεων,  υλοποιεί με συνέπεια την αντιδραστική κατεύθυνση της ΕΕ για την Δημόσια Υγεία που μέρος της αποτελεί και η προτεινόμενη  αναμόρφωση του οργανισμού  για το νέο νοσοκομείο.

 

Βέβαια δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος   να έχει αυταπάτες ότι ακόμη και με έναν οργανισμό που θα προέβλεπε  περισσότερες οργανικές θέσεις θα βελτιωνόταν η κατάσταση  που επικρατεί στο νοσοκομείο. Γιατί άλλο πράγμα ο οργανισμός και άλλο η στελέχωση του νοσοκομείου.  Από την σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ποτέ δεν στελεχώθηκαν τα νοσοκομεία  όπως προέβλεπαν  οι οργανισμοί τους  παρότι οι δημοσιονομικές συνθήκες στο παρελθόν  ήταν ευνοϊκότερες. Απεναντίας, οι διαδοχικές αναμορφώσεις των οργανισμών οδηγούσαν στη σταδιακή  συρρίκνωση τους, γεγονός που  αποδεικνύει   και την διαχρονική πολιτική κατεύθυνση υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από τις κενές θέσεις του νοσοκομείου που σύμφωνα με τον  μνημονιακό οργανισμό του 2012 φτάνουν τις 99 σε σύνολο 260 οργανικών θέσεων.

 

      Εμπόδιο στη στελέχωση των νοσοκομείων αποτελεί η πολιτική «κόστους- οφέλους» της ΕΕ, η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης  της  δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και τη μεταμνημονική περίοδο ισχύει ο κανόνας 1 πρόσληψη  για κάθε 1 αποχώρηση. Ισχύει η κατεύθυνση της ΕΕ για  επέκταση από το 20% στο 30% το επόμενο διάστημα των  προσωρινών ελαστικά απασχολούμενων στο δημόσιο, σε όλες τις χώρες  της  ΕΕ.

 

Μόνο στο νοσοκομείο Λευκάδας,  η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ αύξησε επί των ημερών της τους ελαστικά απασχολούμενους (επικουρικούς, ΟΑΕΔίτες, ατομικές συμβάσεις σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και έπεται και συνέχεια…) που σήμερα φτάνουν αισίως τους 50 και οι οποίοι δεν πληρώνονται από το κράτος αλλά ανταποδοτικά από τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και όσους έχουν την τύχη να εργάζονται.

 

Συνάδελφοι,

      ΜΟΝΟ με τη μαζική συμμετοχή μας στον οργανωμένο αγώνα για την   υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων μας ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε την άσχημη κατάσταση που μας έχουν οδηγήσει και θα επιδεινωθεί αν παραμένουμε θεατές! Απαιτείται ενίσχυση των δυνάμεων που αμφισβητούν και συγκρούονται με  το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ  που  υλοποιούν, τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παλιότερα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό της άρχουσας τάξης.

 

      Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Θα συνεχίσουμε ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ να αποκαλύπτουμε και θα  είμαστε η πραγματική αγωνιστική φωνή όλων των εργαζομένων, των ασθενών και των λαϊκών οικογενειών και μέσα στο όργανο αυτό.

 

 

About Ομάδα Σύνταξης 28512 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.