Γίωργος Παρασκευάς στον Prisma 91,6: “Δυο στους δέκα ασθενείς επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς λόγο κορονοϊού. Θα μπορούσε να γίνει καλύτερη ενημέρωση από τον ιατρικό σύλλογο.”


Ο παθολόγος, διαβητολόγος, ιδιώτης γιατρός και ανεξάρτητο μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας Γιώργος Παρασκευάς μίλησε στον Prisma 91,6.

Αναφερόμενος  στις μάσκες και το υγειονομικό υλικό που ήρθε από την Κίνα και μοιράστηκε μέσω του ιατρικού συλλόγου από τον Δήμο Λευκάδας και σε ιδιώτες γιατρούς, ευχαρίστησε το Δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό, λέγοντας πως,  “είναι ο μοναδικός που στέκεται στο πλευρό μας και μας άκουσε από την πρώτη στιγμή, βοηθώντας σε όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και στο ζήτημα της εισόδου από την γέφυρα που υπήρχαν κάποιοι προβληματισμοί.

Επειδή ο ίδιος είναι επαγγελματίας υγείας και ιδιώτης, αντιλαμβάνεται περισσότερο τα προβλήματά μας και είναι δίπλα μας και αυτό οφείλω να το πω και να το αναγνωρίσω. Μέσω του ιατρικού συλλόγου μοιράστηκαν 2000 μάσκες, για το σύνολο των ιδιωτών γιατρών που είναι 55.”

Όπως ανέφερε και γιατροί έχουν μπει στο καθεστώς της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, με αντίτιμο 600 ευρώ σε δύο δόσεις όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το οποίο αποτελείται από 100 ώρες και στη συνέχεια θα πάρουντο βοήθημα, για τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί, όπως και όλες οι άλλες επιχειρήσεις στη χώρα μας.”

Σύμφωνα με τον κύριο Παρασκευά οι ιδιώτες γιατροί είναι ουσιαστικά η πρώτη γραμμή των οποίων περιστατικών πριν προωθηθούν  στο Γενικό νοσοκομείο Λευκάδας, καθώς οι ίδιοι έρχονται πρώτα σε επαφή με τα οποία περιστατικά, καθώς πλέον είναι λίγα όσα καταλήγουν στο νοσοκομείο.

“Λόγω της πανδημίας και του φόβου των συμπολιτών μας να κυκλοφορήσουν έξω η επισκεψημότητα στους ιδιώτες γιατρούς έχει μειωθεί περίπου στο 80%, καθώς μόνο 2 στους 10 ασθενείς θα πάρουν την πρωτοβουλία να επισκεφτούν τους ιατρούς, φοβούμενοι ότι στο ιατρείο θα συναντήσουν και άλλους ασθενείς, ομολογουμένως δεν έχει υπάρξει σωστή ενημέρωση και εδώ ίσως να ευθύνεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας που δεν έβγαλαν έγκαιρα τα δελτία τύπου για να μπορέσει να ενημερωθεί ο κόσμος και ασθενείς για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν και να προσεγγίσουν τα ιατρεία τους.

Επίσης δεν εστάλη και ενημέρωση για την αϋλη συνταγογράφηση για το πώς γίνεται, γιατί είναι άλλο να το διαβάζει κάποιος και άλλο να το εξηγεί ο γιατρός, καθώς δύναται από απόσταση να μπορεί να πάρει τα φάρμακά του, καθώς ο γιατρός μπαίνει σε μία σελίδα στο υπουργείο, αποδέχεται ότι θέλει να πραγματοποιήσει άϋλη συνταγογράφηση, ο γιατρός θα επιλέξει την διαδικασία μέσω sms ή email, για να μπορέσει να πάρει ο ασθενής τα φάρμακά του από το φαρμακείο.

Σε αυτό το σημείο όμως γεννιούνται δύο σημαντικά προβλήματα, καθώς από τη στιγμή που ο ασθενής θα επισκεφθεί το φαρμακείο, με την ίδια λογική μπορεί να επισκεφτεί και το γιατρό του για να πάρει τη συνταγή του, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

Είναι όπως προτρέπουν τους συμπολίτες  μας για να πάρουν το επίδομα, να τηλεφωνήσουν στους λογιστές τους, αλλά ποτέ δεν είπαν πως θα γίνει αυτή η διαδικασία και πώς θα ολοκληρωθεί.

Σχολιάζοντας τα μέτρα προστασίας που πήρε η κυβέρνηση για την πανδημία του κορονοϊού, εκτίμησε πως έδρασε έγκαιρα και γρήγορα και κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ήταν τυχερή γιατί είχε υπάρξει το προηγούμενο της Ιταλίας και της Ισπανίας, κινητοποιήθηκε πάρα πολύ γρήγορα και αυτό ήταν σωτήριο για την μετάδοση του ιού και τα κρούσματα που είναι σε τόσο χαμηλό αριθμό.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα των μέτρων χαλάρωσης υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε το νέο κρούσμα πιθανότατα που θα έρθει το καλοκαίρι μέχρι να ησυχάσουμε μία και καλή, καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα έρθει το νέο κρούσμα και  κάνουμε μόνο υποθέσεις και εκτιμήσεις, διότι ερευνητικά δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δίνει αποτελέσματα, αλλά μόνο παρατηρήσεις.

Το θετικό όμως είναι πως η χώρα μας αποτελεί ίσως τον μοναδικό τουριστικό προορισμό για την Ευρώπη φέτος, καθώς προς τα έξω έχει περάσει η εικόνα μιας χώρας ασφαλούς με λίγα κρούσματα.

Φέτος το καλοκαίρι θα κάνουμε διακοπές έστω και με σχετική απόσταση μεταξύ μας, ακολουθώντας τα μέτρα υγιεινής, μέχρι να υπάρξει κάποιο εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει τον ιό και έτσι κάπως θα κινηθούμε όλο το καλοκαίρι.

Μιλώντας για το γενικό νοσοκομείο Λευκάδας ανέφερε ότι οι συνάδελφοι δουλεύουν σκληρά, “ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει κοινοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο προς τον Ιατρικό Σύλλογο και δεν γνωρίζουμε πώς δέχεται τους ασθενείς και εμείς δεν γνωρίζουμε ποιους πρέπει να στείλουμε ποιους όχι. Πήγε να γίνει μία συνάντηση ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και εδώ θέλω να βάλω μία τέλεια.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του και αναφερόμενος στην πρόσβαση του νησιού από την πλωτή γέφυρα, ανέφερε ότι συντάσσεται απόλυτα με τη γνώμη που έχει εκφράσει ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, καθώς ο ίδιος ο επαγγελματίας υγείας γνωρίζει την επικινδυνότητα λέγοντας ότι η γέφυρα θα έπρεπε να λειτουργεί με συγκεκριμένες συνθήκες.

“Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός τα έχει πάει περίφημα, παρόλο που δεν είχε προϋπηρεσία ως δήμαρχος και έχει κάνει αρκετά.”

About Ομάδα Σύνταξης 28383 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.