Γιώργος Κέντας στον Prisma 91,6:O Ερντογάν θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.


Το δημοψήφισμα στην Τουρκία και το κατά πόσο επηρεάζει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολίασε με παρέμβαση του στο απογευματινό μαγκαζίνο ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας Γιώργος Κέντας.

«Τα νέα δεδομένα στην Τουρκία θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, διότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το δημοψήφισμα στην ουσία είναι μια επιβεβαίωση της κατάστασης των πραγμάτων που υπάρχει στην χώρα από το 2014 που ο Ταγίπ Ερντογάν αναρριχήθηκε στην προεδρία του κράτους και άρχισε από τότε μια διαδικασία για να φτάσουμε μέχρι και το δημοψήφισμα, που τυπικά σφράγισε τις εξουσίες και την ισχύ την οποία ήδη έχει.

Ωστόσο κανείς δεν περίμενε μια άνετη επικράτηση του διότι στην ιστορία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής απολυταρχικού καθεστώτος, δεν μπορεί να έχει καθολική αποδοχή από τον κόσμο.

Επομένως οι αντιδράσεις στο εσωτερικό-Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο κάποια στιγμή θα κοπάσουν και κανείς δεν θα λαμβάνει τόσο σοβαρά υπόψη το αν ήταν κάλπικο, αλλά να επικεντρωθούμε στο τι σημαίνει για την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.»

Όσον αφορά την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την πολιτική του Ελσίνκι και την θεωρεία ότι αν δίνονταν κίνητρα στην Τουρκία αυτή θα Εξευρωπαϊζόταν και μαζί θα άλλαζε και η εξωτερική πολιτική, με την Ελλάδα να αίρει το βέτο της ενταξιακής προοπτικής, αφήνοντας  κατά κάποιο τρόπο την ευθύνη στην Ευρώπη, λέγοντας ότι αυτή δεν απέδωσε.

«Η Τουρκία ανέκαθεν θεωρούσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα πρέπει να προσαρμόζονται στα στρατηγικά συμφέροντα της Άγκυρας και αυτή παραμένει πάγια Τουρκική πολιτική.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζεται για μια εντονότερη επιθετική και προκλητική πολιτική από την Άγκυρα, διότι αυτή την στιγμή αρχίζει μια μακρά προεκλογική περίοδος μέχρι το 2019 για τον Ερντογάν, με στόχο να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με εκτελεστικές αρμοδιότητες, καθώς δεν άπλωσε το κόκκινο χαλί για να το διαβεί κάποιος άλλος.

Η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να αναγνώσει καλά και να προβλέψει την ενίοτε προβοκατόρικη στάση της Τουρκίας και της προετοιμασίας για την επόμενη κρίση, η οποία έρχεται τον Ιούλιο, όπου η Κυπριακή δημοκρατία θα διενεργήσει γεωτρήσεις στα οικόπεδα της Κυπριακής δημοκρατίας και από τώρα η Τουρκία διακηρύττει ότι θα αντιδράσει έντονα.

Η Τουρκία σχεδιάζει μια σειρά προκλητικών κινήσεων, το καλό με τον Ερντογάν είναι ότι μας λέει εκ των προτέρων τι προτίθεται να κάνει, θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να τα λάβουν σοβαρά υπόψη και να σχηματίσουν μια ασπίδα συμμαχιών με Ευρωπαϊκά και άλλα κράτη που επιδιώκουν την σταθερότητα και σε μια περιοχή που φλέγεται.»

About Ομάδα Σύνταξης 26797 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.