Γιώργος Χότζογλου στον Prisma 91,6: “Ο κλάδος του επισιτισμού πλήττεται. Λιποθυμούν παιδιά, γίνονται εξώσεις…”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91, 6  μίλησε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων επισιτισμού  κ. Γιώργος Χότζογλου  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  αυτή τη στιγμή ο κλάδος πλήττεται όσο κανένας άλλος,  λιποθυμούν τα παιδιά μας,  έχουμε εξώσεις και διακοπές ρεύματος.

Αναφορικά με το θέμα της μετάβασης στην κανονικότητα  είπε ότι ο κλάδος ζει στην κυριολεξία μια  καταστροφή  και αυτό προσπαθούμε να διαχειριστούμε, ώστε   να έχουμε  τις λιγότερες  απώλειες από μία καταστροφή του κλάδου.

 “Δεν είναι ότι έχουμε απέναντι μας μία κυβέρνηση και ένα υπουργείο  Εργασίας που παρουσιάστηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων,  έχουμε και τους εργοδότες οι οποίοι μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό  το μόνο που σκέφτονται είναι  πώς θα βγουν αλώβητοι χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση απέναντι στο προσωπικό.

 Δεν είναι ότι δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση απέναντι στο προσωπικό σε περίπτωση που δεν ανοίξουν ή ανοίξουν αργότερα  καθώς η αναστολή σύμβασης δεν επιβαρύνει αυτούς με τίποτα,  ωστόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες που από τώρα ζητούν οι ξενοδόχοι  να υπογράψουν οι εργαζόμενοι χαρτιά  ότι αν θέλουν  να γίνει η επαναπρόσληψη  και να πάρουν τα 534 ευρώ  να μην έχουν καμία απαίτηση για την σεζόν  το 2021.

Όλο το πρόβλημά τους είναι πως θα απαλλαγούν από την υποχρεωτική επαναπρόσληψη.  Δεν λέω ότι το κάνουν όλοι δυστυχώς όμως τείνει να γίνει πλειοψηφία.  Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μας κάνει να βλέπουμε πιο αισιόδοξα τα πράγματα  καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις.

Όσο τα κανάλια να παίζουν πλάνα από τον Προμαχώνα  ότι δήθεν έρχονται καραβιές τουριστών,  αυτοί οι τουρίστες πηγαίνουν στα  τουριστικά καταλύματα της Κατερίνης,  τους γνωρίζουμε χρόνια,  με ένα πάμφθηνο τίμημα,  με 25 ευρώ το all inclusive  και δεν προσφέρουν τίποτα στον ελληνικό τουρισμό,  καθώς δεν καταναλώνουν  βγαίνουν από το ξενοδοχείο τη στιγμή που επιστρέφουν από την πατρίδα τους.

Εμείς από αρχές Απρίλη φωνάζουμε ότι η φετινή τουριστική σεζόν δεν σώζεται φέτος  και αυτό που έπρεπε να κάνουν η πολιτεία μαζί με τους ξενοδόχους και τους εργαζόμενους  ήταν να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους συναδέλφους  μαζί με την ασφαλιστική τους κάλυψη  και να σχεδιαστεί από κοινού η σεζόν του 2021.

Αυτό το αίτημα μας δεν έχει αλλάξει,  καθώς ζητάμε να επιδοτηθούν όσοι συνάδελφοι δεν βρουν δουλειά φέτος  μέχρι τον Απρίλιο του 2021  και όσοι βρουν δουλειά οι αναπληρώσεις το μισθό τους να είναι στο επίπεδο της κλαδικής σύμβασης.    Οι συνάδελφοί μας στην Ευρώπη  επιδοτούνται με το 80% του μισθού  όσοι δεν δουλέψουν  και με 100% όσο δουλέψουν.

Στην Ελλάδα  βάφτισαν ένα πρόγραμμα συνεργασία,  καταργήσαμε εμμέσως τις κλαδικές συμβάσεις  και μειώνουμε τους μισθούς  κατά 40%  και αυτό η κυβέρνηση το λέει η στήριξη στους εργαζόμενους.

Εμείς αυτό το λέμε αφαίμαξη.

Μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος του τουρισμού τα τελευταία έξι χρόνια στην Ελλάδα έκανε κύκλο  εργασιών 120 δις.   Οι ξενοδόχοι δεν βρήκαν την κοινωνική ευαισθησία   για τον μήνα Μάιο που τον έχει πετάξει έξω κυβέρνησης από τον προγραμματισμό της,  για τους εποχικούς  να τους καλύψουν το μήνα Μάιο  βάζοντας ένα μήνα πλάτη.

Πραγματικά που πήγαν όλα αυτά τα 120 δις κύκλος εργασιών,  προσέξτε δεν λέω κέρδη  είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός.  Καλώς ο επιχειρηματίας να καρπωθεί  τα κέρδη του γιατί έχει κάνει επενδύσεις  δεν  δικαιούνται όμως πιο συγκεκριμένοι να μιλάμε για κρίση και ότι έχουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα.   Δεν θα πεινάσει κανένας ξενοδόχος αν μείνει το ξενοδοχείο κλειστό φέτος,  δεν θα λιποθυμήσει κανένα παιδί,  δεν θα του κόψουν το ρεύμα,  δεν θα το πετάξουν έξω από το σπίτι οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει να τα βλέπουν αυτά.

Δεν είναι ταξική πάλη όπως κάποιοι  συνδικαλιστές θέλουν να λένε αλλά η πραγματικότητα.  Όταν ένας εργαζόμενος το 2012 και 2013  δούλευε για 586 ευρώ  σε ένα ξενοδοχείο  κι αν ήσουν κάτω από 25 ετών ήταν 511  μικτά.

 Πώς εμένα θα με πείσει  ένας μικρός ή μεγάλος ξενοδόχος ότι έχει πρόβλημα;  Τι πάει να πει δυσκολία;  Πέρυσι στα ρεκόρ  επισκεψιμότητας και εισπράξεων δόθηκε κανένα μπόνους το προσωπικό του. Γιατί να βάλει για άλλη μία φορά πλάτη ο εργαζόμενος για κάτι που δεν φταίει;

Και επειδή δεν είμαι δογματικός δεν ζητάω από ένα κλειστό ξενοδοχείο να με πληρώνει,  ζητάω όμως από ένα ανοιχτό ξενοδοχείο να τηρήσει έστω αυτά που ψηφίστηκαν,  έστω αυτή την κοινή υπουργική απόφαση που έλεγε ότι η επαναπροσλήψεις  έπρεπε να γίνονται από 15 Ιουνίου  και φτάσαμε τέλη Ιουνίου και δεν τις έχουν κάνει ακόμα  προφασιζόμενοι  κενά στην κοινή υπουργική απόφαση.

Συμφωνώ ότι υπήρχαν κενά ,  υπήρχαν όμως και άρθρα σαφέστατα και χιλιάδες εργαζόμενοι μπορούσαν να καλυφθούν από τις 15 Ιουνίου,  δεν το έκαναν όμως,  είχαν στυλώσει τα πόδια και περίμεναν την ερμηνευτική,  ξαφνικά αποφάσισαν να γίνουν  νομοταγείς,  όταν ήμασταν επί χρόνια  ο πρώτος κλάδος σε μαύρη και ανασφάλιστη εργασία,  όταν ακόμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε  από ελέγχους στην Επιθεώρηση Εργασίας μπαίνουν και βρίσκουν  εργαζομένους με αναστολή σύμβασης να δουλεύουν, ώρα ξαφνικά θυμήθηκαν τη νομιμότητα.

About Ομάδα Σύνταξης 27593 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Mε το πολύ 30% τουρισμό του αντίστοιχο του 2019, θα παρουσιαστούν διαβιωτικά προβλήματα στους εργαζόμενους εργάτες και εργάτριες του τουρισμού- επισητισμού.
    Θέλει τεράστια προσοχή το θέμα, απ όλους γιατί και τα όρια παροχών και βοήθειας κυβερνητικά πρός τους εργαζόμενους του κλάδου δεν είναι απεριόριστα, όσο καλή διάθεση νάχει μια κυβέρνηση. Και δή στην Ελλάδα που ήταν- και είναι- σε φάσμα επιτροπείας και μεταχρεωκοπίας.
    Να μην συγκρίνετε η Ελλάδα με την Ευρώπη, γιατί στα κρατικά θέματα μέσα στην Ευρωπαική ένωση ισχύει ότι όποιος μπορεί να κάνει το καλύτερο για την χώρα του έστω και σε βάρος των άλλων χωρών, και δη σε περιπτώσεις και εποχές κρίσης όπως η κοροναική πανδημία φέτος.
    Ο Ντομπρόφσκυς, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο κάθε Βαν Χούτεν ( ή όπως λέγεται ) Ολλανδός και κάθε Ισπανός αξιωματούχος κλπ , πρώτα κυτάνε την χώρα τους ( ότι μπορούνε να αποσπάσουν για την χώρα τους) και μετά τις άλλες , στην διαβάθμιση ισχύος μέσα στα θεσμικά και οικονομικά όργανα της Ευρώπης.
    Εκτός που η Γερμανία και οι δορυφόροι της ( Μεσευρώπη ), έχουν και κύριο υποστηρικτή τον πρόεδρο του Γερμανικού Κοινοβουλίου Δρ, Σόιμπλε , ο οποίος απ την θεσμική κοινβουλευτική θέση του θα υπεραμύνεται υπερ της τήρησης δήθεν των Ευρωπαικών πολιτειακών συνταγματικοτήτων , προστατεύοντας έτσι την χώρα του και τους δορυφόρους της της Μεσευρώπης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.