Γιάννης Σαρανταένας στον Prisma 91,6: “Αναμενόμενο το κρούσμα. Δεν χρειάζεται κοινωνικός κανιβαλισμός, ούτε να στοχοποιούνται συμπολίτες μας επειδή νόσησαν.


“Το κρούσμα κορωνοϊού στη Λευκάδα είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη”, είπε στον Prisma 91,6 ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής Γιάννης Σαρανταένας.

“Το νοσοκομείο Λευκάδας είχε ήδη ξεκινήσει βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ, τις αιματοληψίες στα ύποπτα εμπύρετα περιστατικά ερχόντουσαν στο νοσοκομείο Λευκάδας στο 15ο δείγμα είχαμε το πρώτο θετικό, αναμενόμενη εξέλιξη και όχι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Εξάλλου μπορεί ήδη να υπήρχαν συμπτώματα κορωνοϊού και στη Λευκάδα, με πολύ ήπια συμπτώματα, τα οποία ακολούθησαν τις οδηγίες και έμειναν σε κατ’ οίκον  εγκλεισμό, βάσει οδηγιών και ξεπέρασαν το θέμα με μεγάλη ευκολία, ωστόσο αυτό είναι μία υπόθεση.

Εμείς πλέον έχουμε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, μία αναμενόμενη εξέλιξη.”

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το αν θα πρέπει η γέφυρα να είναι ανοιχτή και αν το συγκεκριμένο κρούσμα είχε έρθει από κάπου αλλού, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας σε κάποιους περιορισμούς μετακινήσεων.

“Δεν έχουμε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν έχουμε δικτατορία, ούτε στρατιωτικό νόμο, απλώς περιορισμό στις άσκοπες μετακινήσεις και φυσικά ζητείται η συνδρομή του κάθε πολίτη ο οποίος τα αναφέρει τον χωρισμό που πρέπει να πάει.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται μία προσπάθεια να περιοριστούν οι άσκοπες μαζικές μετακινήσεις στην εξοχή, στην παραλία, άσχετους περιπάτους σε άλση, καθώς γίνεται μία προσπάθεια χωρίς να περιοριστεί η σημαντική δραστηριότητα να σπάσει η αλυσίδα διάδοσης της ίωσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Το νοσοκομείο Λευκάδας εδώ και μέρες είχε εκπονήσει σχέδιο επιχειρησιακό, βάση εντολών και τις περιφέρειας, το οποίο επικαιροποιεί σχεδόν κάθε μέρα ανάλογα με τις εξελίξεις.

Όλα αυτά τα ύποπτα περιστατικά, νοσηλεύονται σε ειδική Πτέρυγα του νοσοκομείου που έχει διαμορφωθεί προκειμένου να τα νοσηλεύει και γίνεται συνεχής και καθημερινή προσπάθεια ώστε αυτή η διαδικασία να είναι ασφαλής και για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς.”

Σχετικά με την αναφορά του κυρίου Τσιόδρα, ότι ένα σύμπτωμα είναι όταν κάποιος χάνει την αίσθηση της όσφρησης και τις γεύσεις είπε ότι έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ιώσεις, καθώς είναι από τα συμπτώματα είναι η ανοσμία και αυτό δεν είναι κάτι πρωτοφανές, όπως επίσης και το ένα πέμπτο των ασθενών εκδηλώνουν
γαστρεντερίτιδα εμετούς και διάρροιες.

Στην αγωνία των κατοίκων που ψάχνουν να δουν που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες το κρούσμα, είπε ότι “δεν χρειάζεται κοινωνικός κανιβαλισμός, ούτε να στοχοποιούνται συμπολίτες μας, καθώς με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι το όνομα του έγινε γνωστό μέσα σε μισή ώρα και αυτό δεν είναι καλό, ο άνθρωπος δεν έκανε κάποια αμαρτία, απλώς έφυγε για δουλειά στην Αθήνα και έτυχε να κολλήσει αυτή την ίωση. Δεν χρειάζεται πανικός, έχουν παρθεί σε κεντρικό επίπεδο πάρα πολλά μέτρα περιορισμού, αρκετά έγκαιρα σε σχέση με άλλες χώρες και επίσης ήρθε η ώρα της ατομικής ευθύνης, και  για να σπάσει η αλυσίδα της διάδοσης της ίωσης, οι συμπολίτες μας πρέπει να ακολουθήσουν τους περιορισμούς και να προβαίνουν στα μέτρα τοπικής καθαριότητας.”

Απαντώντας στο ερώτημα ότι μέρος του  εξοπλισμού της μονάδας εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς στην Πάτρα και στις φωνές που ζητούν να είναι ενισχυμένη η δική μας μονάδα εντατικής θεραπείας, είπε ότι αυτή τη στιγμή  μονάδα εντατικής θεραπείας δεν διαθέτει  το γενικό νοσοκομείο Λευκάδας.

“Τώρα ξεκινάει η διαδικασία του νέου οργανισμού του νοσοκομείου, ο οποίος θα προβλέπει τις θέσεις γιατρών και νοσηλευτών για την ΜΕΘ, προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να ανοίξει κανονικά για όλα τα περιστατικά.

Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο ενίσχυση των κέντρων αναφοράς, συγκεκριμένα του νοσοκομείου του Ρίου, που δέχεται μεγάλη πίεση και όλα αυτά θα επιστρέψουν μόλις λήξει η ιστορία με τον κορωναϊό.

Ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου έχει πλέον σχηματοποιηθεί και είναι προς έγκριση από το υπουργείο, με το νέο οργανισμό θα ανοίξει και μονάδα εντατικής θεραπείας.”

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κύριος Σαρανταένας επανέλαβε πως δεν χρειάζεται πανικός αλλά αυστηρή πειθαρχία των μέτρων υγιεινής και καθαριότητας προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά της ίωσης.

“Η Ίωση θα διαδοθεί και άλλο, θα αυξηθούν τα κρούσματα και πιθανότητα και στη Λευκάδα το επόμενο διάστημα, η όλη προσπάθεια γίνεται ώστε αυτή η αύξηση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, να μειωθεί η διασπορά.”

About Ομάδα Σύνταξης 28493 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.