Γιάννης Λιβιτσάνος στον Prisma 91,6:” Το υπουργείο αναγνωρίζει την πολύμηνη προσπάθεια του Δήμου για τα απορρίμματα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει κάποια εξαίρεση για την Λευκάδα.”.


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο  ο αντιδήμαρχος Γιάννης Λιβιτσάνος.

Σχολιάζοντας την κρίση που ακολουθεί  την πανδημία του κορωνοϊού,  απάντησε ότι η χώρα μας ότι έχει περάσει ξανά μία κρίση  το 2009  και μάλιστα πιο σκληρά από τις άλλες φορές και ακόμα δεν την έχουμε ξεπεράσει.

“Πιστεύω ότι από εκεί έχουμε μάθει, οπότε όταν τελειώσει αυτή η Πανδημία όσο το δυνατόν γρηγορότερα για όλο τον κόσμο, καθώς εμείς το ζούμε πρώτη φορά στη ζωή μας, χωρίς να θέλω να θέλω να γίνω προφήτης εκτιμώ πως πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο, να φύγει αυτό το δύσκολο καλοκαίρι να δούμε πως θα ανταπεξέλθουμε σαν πολίτες σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο και μετά τον Γενάρη θα έχουμε αποτελέσματα για το πώς θα συμπεριφερθεί η οικονομία και κατά δεύτερον πώς θα αλλάξουν πράγματα στην καθημερινότητά μας και στις δουλειές μας το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουν.

Εγώ είμαι άνθρωπος που πάντα περιμένω, ωστόσο εκτιμώ ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, εύχομαι να μη φύγει το καλοκαίρι και τον Οκτώβρη επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση.

Ωστόσο είμαστε από τις μοναδικές χώρες στον κόσμο που αποδείξαμε ότι αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε σοβαρά πράγματα και αυτό αποδεικνύεται από τον μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.”

Σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης που πήρε ο Δήμος Λευκάδας για τις  επιχειρήσεις και δημότες, είπε ότι μπορεί ο Δήμαρχος  Λευκάδας να μην το έχει αναφέρει,  “όμως θα σας πω ότι τόσο εκείνος,  όσο και εγώ ως αναπληρωτής δήμαρχος, δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα συγχαρητηρίων από δημάρχους που είδαν τα μέτρα μας, καθώς ενώ εμείς πήραμε 13 μέτρα στην γειτονική Πρέβεζα πήραν μόλις 3.

Βοηθάμε όσο μπορούμε τους συμπολίτες μας εμπράκτως, καθώς δεν κινηθήκαμε μόνο στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά βάλαμε όσα μπορούσαμε παραπάνω τουλάχιστον για τους μήνες που είμαστε σε αναστολή.

Δεν θα κάτσω να αναφερθώ όπως λένε κάποιοι στην αντιπολίτευση να τα παρατείνουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και ειδικά άνθρωποι που έχουν διατελέσει πρώην δήμαρχοι, θα πω όμως ότι αυτό που κάνουμε είναι πολύ δύσκολο όταν για το μήνα Απρίλη είμαστε 90% κάτω στα έσοδα μας.

Όπως είπε και ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο αυτά είναι αρχικά μέτρα, μόλις ξεκινήσει η επανεκκίνηση της κανονικότητας, αναλόγως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση καθώς ζούμε κάτι το πρωτοφανές,  βλέπουμε πώς πάει και μακάρι να μην χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα,  καθώς αυτό είναι καλό και για τους πολίτες, γιατί σημαίνει ότι θα δουλέψουν.

Αν όμως χρειαστεί αποδείξαμε ως δημοτική αρχή ότι μπορούμε άμεσα να πάρουμε και μέτρα, όπως για παράδειγμα κάναμε απολυμάνσεις παντού και δεν καθίσαμε σε μία καρέκλα να κοιτάμε το ταβάνι, αλλά τον τελευταίο ενάμιση μήνα τρέχαμε συνέχεια.

Η δημοτική αρχή έχει σχέδιο, ωστόσο πάνω από όλα προσπαθούμε και εμείς να ανταπεξέλθουμε ως δημοτική αρχή, όμως από την πρώτη μέρα της πανδημίας είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας και αυτό το αποδεικνύουμε με όλες τις δράσεις που έχουμε κάνει.

Αυτό το αναγνωρίζουν και οι συμπολίτες μας και για να καταλάβετε φέτος από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου μας πέρασαν 1800 συμπολίτες μας, καθώς σε κανέναν άλλο Δήμο του δικού μας πληθυσμού δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο.”

Στην επισήμανση της αντιπολίτευσης ότι η δημοτική αρχή Δεν μπορεί να λειτουργεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ο Γιάννης Λιβιτσάνος είπε ότι ο κύριος Δρακονταειδής έχει διατελέσει δήμαρχος εδώ και πέντε χρόνια και γνωρίζει πολύ καλά ότι ο δήμος διοικείται βάσει νόμων και όχι με το τι θέλει να κάνει  ο κάθε δήμαρχος και ο κάθε πολίτης.

Εγώ δεν τον κατηγορώ για την πρόταση των μέτρων που μας έδωσε να συζητήσουμε, ωστόσο δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος δήμαρχος που αν του έδινε ελευθερία ο νόμος για να κάνει κάτι για τους συμπολίτες του που δεν θα το έπραττε.

Όμως όταν η αυτοδιοίκηση λειτουργεί βάσει νόμων και κανονισμών, δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε επαναστατικές κινήσεις, καθώς για εμένα θεωρείται επαναστατική κίνηση τα 13 σημεία της δημοτικής αρχής, προκαλώντας να μου φέρετε άλλες δημοτικές αρχές που πρότειναν κάτι αντίστοιχο.

Εμείς χωρίς εντυπωσιασμούς περάσαμε ότι μπορούσαμε για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας, αυτά μπορούσαμε να δώσουμε, αυτά δώσαμε και 8 παραπάνω με ευθύνη της δημοτικής αρχής.”

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ζήτημα των απορριμμάτων και το άρθρο 93 του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, ο κύριος Λιβιτσάνος είπε πως όταν η δημοτική αρχή το έμαθε, “μας έλουσε κρύος ιδρώτας, καθώς έπειτα από μία ταλαιπωρία 8 μηνών που καταφέραμε τουλάχιστον να βάλουμε το θέμα των απορριμμάτων σε μία σειρά, πήγαινε να ανατραπεί.

  “Πολλά μπορούν να ανατραπούν μέχρι την Τρίτη που ψηφίζεται το νομοσχέδιο, καθώς οι προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί δεν ακυρώνονται με το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας για το πρώτο στάδιο των 4 μηνών, καθώς μέχρι την Τρίτη μπορεί να έχουμε και ένα θετικό αποτέλεσμα.

Πιστεύω ότι και το ψήφισμα που έχουμε αποφασίσει, οι προτάσεις που έχουμε κάνει, οι επαφές του δημάρχου με τους θεσμικούς στην Αθήνα θα φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα, ωστόσο ας περιμένουμε μέχρι την Τρίτη, καθώς εγώ πιστεύω ότι μία επτάμηνη διαδικασία τρεξίματος και άγχους που βάλαμε σε μία σειρά σε κάποια πράγματα το αναγνωρίζουν και στην Αθήνα και δεν θα το αλλάξουν.”

About Ομάδα Σύνταξης 28420 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.