Γιάννης Διγενής στον Prisma 91,6: “Κατεβαίνουμε με την “Πρωτοβουλία” στο τοπικό συμβούλιο Λυγιάς-Κατούνας”


Με αφορμή την δυνατότητα του εκλογικού νόμου για δημιουργία ανεξάρτητων συνδυασμών στα τοπικά συμβούλια, ο Γιάννης Διγενής με συνέντευξή του στον Prisma 91,6 προανήγγειλε την κάθοδο ανεξάρτητης ομάδας για την Λυγιά-Κατούνα με τίτλο :”Πρωτοβουλία”.

Όπως διευκρίνισε μέσα από τον εκλογικό νόμο μπορεί σε μέρη που έχουν πάνω από 300 κατοίκους να υπάρχει μία δεύτερη κάλπη,  η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ομάδες ανθρώπων της περιοχής που τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν με τα κοινά και αυτό είναι πρώτη φορά αυτό που συμβαίνει.

“Κάτω από αυτό το πρίσμα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση και μία ομάδα ανθρώπων, εθελοντών, που τους αρέσει, ενδιαφέρει, έχουν όραμα για το χωριό τους να βρεθούμε εκεί.”

Όπως είπε είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι οι ψήφοι που βρίσκονται σε αυτή τη δεύτερη κάλπη δεν προσμετρώνται σε καμία δύναμη κανενός συνδυασμού από αυτούς που κατεβαίνουν για να διεκδικήσουν τη δημοτική αρχή, είναι ψήφοι που αφορούν αποκλειστικά το χωριό μας και κάθε χωριό που υπάρχει.

Το ίδιο παράδειγμα ακολουθούν και άλλα χωριά, όπως ο Άγιος Πέτρος, το Μαραντοχώρι, εμείς, ομάδες ανθρώπων που προσπάθησαν να πουν ότι είμαστε εδώ, μας δίνει το δικαίωμα ο εκλογικός νόμος να κατέβουνμε υποψήφιοι και να βοηθήσουμε τον τόπο μας.”

Αναφορικά με την ανακοίνωση της παράταξης ” Όλοι για τη Λευκάδα” και την στήριξη κάποιων από αυτές, υπογράμμισε ότι βρεθήκαμε και εμείς στην δύσκολη αυτή στιγμή, διαβάζοντας και τις ανακοινώσεις από τον Άγιο Πέτρο και το Μαραντοχωρι, καθώς  δεν έχουμε παρουσιάσει ακόμα το ψηφοδέλτιό μας, θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Για παράδειγμα αν μία ομάδα οκτώ ανθρώπων που είμαστε εμείς θελήσει να ασχοληθεί με τα κοινά θα πρέπει από μόνη της να φτιάξει τα ψηφοδέλτια της, τα γραπτά της, να πείσει τον κόσμο με τα επιχειρήματα της, εκτιμώντας ότι αυτό δεν είναι κάτι εύκολο και δεν μπορείς να το κάνεις καθημερινά.

Αυτό μπορούν να το πράξουν οι άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένο όραμα θα μπορούσαν να πάρουν τις τύχες ενός τόπου επάνω τους, άρα οποιαδήποτε δημοτική παράταξη θεωρεί ότι θέλει να στηρίξει, αυτό ακούγεται λίγο παράξενο, καθώς οι ψήφοι αυτοί δεν προσμετρούνται σε κανέναν υποψήφιο, παρά μόνο για το χωριό, αν θέλουν με την ευγενική τους θέληση να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, αν όμως θέλουν να πουν ότι στηρίζουμε γιατί πιστεύουν ότι μπορούμε να επηρεάσουμε ανθρώπους για την άλλη κάλπη τότε αυτό δεν το δέχομαι καθόλου.

Η δική μας ομάδα έχει μία προεργασία πάνω από 6 μήνες, έγιναν πολλές συζητήσεις στο χωριό, καλέσαμε τους συμπολίτες μας ζητήσαμε τη γνώμη τους για ένα και μοναδικό λόγο, ότι κάθε φορά πριν από τις εκλογές ερχόταν η εκάστοτε υποψήφια δημοτική αρχή, 10 μέρες πριν τις εκλογές και υποδείκνυε τους υποψηφίους.

Μετά από ένα μήνα από τις εκλογές έμενε ένας μοναχικός πρόεδρος και προσπαθούσε να πάρει στην πλάτη του όλη αυτή την περιοχή, χωρίς να μπορεί.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα,  όπως ένα σχολείο με 160 παιδιά, ένα τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια, ένας ανενεργός βιολογικός καθαρισμός απλωμένος μέσα στον δρόμο και  μόνος του ένας Πρόεδρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Επίσης ένας άνθρωπος που δεν συμβαδίζει με αυτά που λέει το Σύνταγμα της Ελλάδος, το οποίο λέει ότι το εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχει κάθε Έλληνας Πολίτης που είναι άξιος για αυτό.

Μην πηγαίνουμε και κάνουμε πλάκα με τις ζωές των ανθρώπων, με ένα δημοτικό σχολείο, με το βιολογικό καθαρισμό.

Οποιοσδήποτε που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά το μήνυμα που χρειάζεται είναι να έχει ένα όραμα και μία αγάπη για το χωριό του, αυτό θεωρούμε εμείς, για αυτό καλέσαμε το χωριό και αυτό προτείναμε στους ανθρώπους, όποιος θέλει είναι καλοδεχούμενος αφού είναι μία ευκαιρία δεύτερης κάλπης να βοηθήσει το χωριό.

Στο ερώτημα ακροατή πώς πιστεύουν ότι μία πιθανότατα εχθρική δημοτική αρχή απέναντι στα πιστεύω τους θα μπορούσε να τους βοηθήσει, απάντησε με μία λέξη που όπως είπε χρησιμοποιήσαμε σε κάποιες ανακοινώσεις που βγάλαμε ότι αυτό είναι οξύμωρο.

“Μέχρι τώρα αυτά που είδα εγώ στο χωριό σε μία πενταετή θητεία ενός κοινοτικού συμβουλίου, ο ρόλος του προέδρου, εκτός από μοναχικός, απλά να ανοίγει η να κλείνει μία βάνα ήταν συμβουλευτικός, τίποτα παραπάνω.

Θα του τηλεφωνούσε ο εκάστοτε δήμαρχος θα τον ρωτούσε τι συμβαίνει και απλά έλεγε τη γνώμη του τίποτα παραπάνω.

Τώρα πια με τον Κλεισθένη έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, τα δικαιώματα που έχει μία κοινότητα σαν τη δική μας η οποία είναι μία Δημοτική Ενότητα, έχει πάρα πολλά δικαιώματα και πάρα πολλές υποχρεώσεις, εμείς το μόνο που λέμε είναι να γνωρίσουν κάποιοι άνθρωποι κάποια πράγματα, τα οποία για πάρα πολλά χρόνια τα κρατούσαμε μέσα στα συρτάρια και δεν τα λέγαμε πουθενά, γιατί έτσι βόλευε κάποιους.

Εμείς αυτό που ζητάμε είναι Οργάνωση και Διοίκηση, καθώς τα μικρά μέρη θα πρέπει να είναι οργανωμένα από τους ίδιους τους κατοίκους και να διοικούνται από τους ίδιους, θα πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο γραφείο, ένα τηλέφωνο, ένα φαξ τουλάχιστον, να μπορεί να περάσει ένας στρατιωτικός γιατρός και αυτά δεν είναι μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά απλά Οργάνωση και Διοίκηση ενός μικρού τόπου, εκεί στοχεύσαμε και αν θα έρθει κάποια στιγμή που θα θελήσουμε να διεκδικήσουμε κάτι εκεί έρχεται η συλλογικότητα των ανθρώπων.

Αν δηλαδή ο εκάστοτε δήμαρχος στη Λευκάδα, βλέπει έναν άνθρωπο να παρακαλάει, θα είναι εντελώς διαφορετικό αν θα δει 40 ανθρώπους και την δεύτερη φορά να μην παρακαλάνε αλλά να διεκδικούν.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Διγενή η πρωτοβουλία αυτή είναι μία φυσιολογική εξέλιξη στην δράση του συλλόγου (ΠΕΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ)  τα τελευταία έξι χρόνια, στα οποία αυτά χρόνια όπως είπε,  συζητήσαμε για την παραλία, για το δημοτικό σχολείο, για την κοπή των δέντρων, για την εγκατάλειψη που προκαλείται από τη Λευκάδα στις δικές μας περιοχές, αλλά σαν σύλλογος διεκδικήσαμε πράγματα ακόμα με χιούμορ από τις δημοτικές αρχές και αυτό το σκοπό έχουμε να κάνουμε τώρα. Δεν βγαίνουμε για να φτιάξουμε μία πολιτική καριέρα, διαφορετικά θα έμπαινε ο καθένας μας σε ένα άρμα όπως γίνεται στις μέρες μας και θα προχωρούσαμε.

“Εμείς αυτή τη φορά θεωρήσαμε ότι επειδή μπορεί να είναι και η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί στη συνέχεια το σύστημα τις τρύπες του τις κλείνει, καθώς πρόκειται για ένα βιαστικό εκλογικό νόμο με την απλή αναλογική, που δημιουργεί μία κάλπη που απευθύνεται μόνο στους ανθρώπους της περιοχής αυτής.

Επειδή πάρα πολλά άτομα μας κοιτούν με μισό μάτι, είναι μία καλή ευκαιρία να τους διδάξουμε, ότι αυτό το “Έλα μωρέ” που έλεγε η κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, θα μετατραπεί σε ” αυτή κάτι κάνανε όλα αυτά τα χρόνια”

Είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για τα παιδιά ότι μπορούν να κάνουν πράγματα, αν ήταν μία κάλπη στο χωριό δεν θα ασχολιόμουνα, οπως και η υπόλοιπη ομάδα, εμείς στην ανακοίνωσή μας γράφουμε ότι τα κοινωνικά μας βιογραφικά πρέπει να τα γράφει η κοινωνία και όχι εμείς.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Διγενή, μιλώντας πάντα για τη δική του περιοχή, η κοινότητα ήταν νεροκουβαλητής στα κόμματα και τις δημοτικές παρατάξεις, έχουμε παραδείγματα ότι οι υποψήφιοι από το 1980 έχουν πεθάνει υποψήφιοι το 2014, έχουμε υποψηφίους οι οποίοι δεν ξέρουν καν σε ποια παράταξη ανήκουν, που δεν γνωρίζουν πόσους κατοίκους έχει το χωριό, που είναι το σχολείο, παρά χρησιμοποιούσαν το όραμα και έλεγαν ότι θα φτιάξουμε Βιολογικό καθαρισμό, θα φτιάξουμε το γκρεμισμένο σχολείο της Κατούνας, θα φτιάξουμε ένα σχέδιο και έτσι πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια.

Ποτέ κανείς δεν ήταν πραγματιστής, να σκεφτεί ότι δεν έχει μισή γνώση για κανένα θέμα και να παίρνουν στο λαιμό του ζωές ανθρώπων, επαγγελματίες στις πλάτες τους και να κάνουν πλάκα.

Όσον αφορά για το τι θα κάνει η ομάδα μας, θα οργανώσει κάποια πράγματα, θα ξέρουν οι συμπολίτες μας που θα πάνε να μιλήσουν, θα ξέρουν πότε θα έχουν νερό, πότε θα έχουν λάμπα φωτισμού, πότε το ένα και πότε το άλλο και το επόμενο είναι καλοδεχούμενο να έρθει.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Γιάννης Διγενής, απαντώντας στα υπονοούμενα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα ότι ενδεχομένως να υπάρχει πολιτική υποκίνηση, είπε ότι εμείς οι ίδιοι φτιάξαμε τα ψηφοδέλτιά μας, πληρώσαμε τα παράβολα μας, εμείς δημιουργήσαμε και αν θέλουν να μας μαυρίσουν για αυτό το λόγο δεν έχω να σχολιάσω κάτι.

Δυστυχώς πάντα αυτό δημιουργείται στην κοινωνία, ότι κάτι το οποίο δεν μπορείς να ελέγχεις- βαθιά μέσα σου σου αρέσει γιατί θέλεις να συμμετέχεις- όμως από τη στιγμή που δεν μπορείς να το ελέγξεις κομματικά αρχίζεις να το μαυρίζεις λίγο-λίγο και αυτό είναι είτε το κομματικό σου παρελθόν, τι ήταν ο πατέρας σου και ο μπάρμπας σου.

Το βιογραφικό της κοινωνίας δεν μετράει πουθενά, δεν κοιτάζουν την προσπάθεια που κάνει ο καθένας, καθώς άλλα πράγματα μετρούσαν το τελευταίο διάστημα στις κοινωνίες και μέσα σε αυτό βάζω και τον εαυτό μου. Καλό όμως είναι να μην το μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές.

About Ομάδα Σύνταξης 28484 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Σέ μιά χώρα πού ή πλειονότης τών κατοίκων της πιστεύει ότι Δημοκρατία είναι νά κάνει ό καθένας ότι γουστάρει , είναι δυνατόν νά υπάρχει νοήμων άνθρωπος πού νά πιστεύει πραγματικά ότι υπάρχει δυνατότητα νά λειτουργήσουν εδώ θεσμοί όπως ή απλή αναλογική ? ΟΧΙ απλή αναλογική υπό ελλαδικές συνθήκες σημαίνει αργά ή γρήγορα ακυβερνησία ,πρόσφορο έδαφος γιά υπόγειες συναλλαγές καί μιά τελευταία ευκαιρία γιά καιροσκόπους πού θέλουν σώνει καί καλά τήν “καρέκλα” …
    Ο πρώτος καί μοναδικός πού έσπευσε νά καπελώσει τούς “άνεξάρτητους” συνδυασμούς
    ήταν ό “άνεξάρτητος” κύριος Δρακονταειδής…ΤΥΧΑΙΟ ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.