Γεράσιμος Αραβανής στον Prisma 91,6: “Μηδαμινό το οικονομικό ώφελος της χώρας από την εξόρυξη υδρογονανθράκων.”


Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων που διοργάνωσε η “Μετωπική Δράση”, τους προβληματισμούς του για το θέμα αυτό εξέφρασε στον Prisma 91,6 ο Γεράσιμος Αραβανής.

Ο κύριος Aραβάνης έκανε λόγο για μία πολύ πετυχημένη εκδήλωση με δύο ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν εξαιρετικές ομιλίες, ο κύριος Πρωτονοτάριος για το θέμα των σεισμών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν και ο Λεωνίδας Βατικιώτης αναφερόμενος στα γεωστρατηγικά ζητήματα και τις επιπτώσεις.

Με αφορμή αυτή την εκδήλωση και μία συζήτηση που ανεβαίνει όσο περνάνε οι μέρες και σχηματοποιείται σε μερικά πράγματα, θέλεις να βγάλει δύο συμπεράσματα.

“Η πρώτη άποψη που κατατίθεται είναι ότι πρέπει να είμαστε αντιμέτωποι με οποιαδήποτε εξόρυξη και οι λόγοι που επικαλούνται είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή και η δεύτερη πώς αφού την αξιοποίησε την κάνει το κεφάλαιο είναι κατά των λαϊκών συμφερόντων και είμαστε αντίθετοι.

Η δεύτερη άποψη είναι αυτό που πρακτικά προωθεί τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση., δηλαδή έρευνα και στη συνέχεια αξιοποίηση μόνο από τις πολυεθνικές, με το οικονομικό κόστος να μην είναι μεγάλο, αλλά η λογική είναι ότι εμπλέκονταν στις πολυεθνικές που ανήκουν στην Αμερική- Γαλλία και Ιταλία και το ενδιαφέρον των αμερικανών για την περιοχή, αναβαθμίζεται η αστική τάξη της ευρύτερης περιοχής και έτσι θα έχει οφέλη και αυτή είναι η δεύτερη πλευρά.

Εμείς θεωρούμε ότι και οι δύο δεν είναι σωστές, η πρώτη διότι αν πεις καμία εξόρυξη και πότε, σημαίνει ότι θα υπάρξει μία ενεργειακή κατάρρευση. Στην ουσία θα έχεις μία κατάρρευση του πολιτισμού και θα γυρίσουμε στα σπήλαια και αυτή η άποψη είναι εντός χρόνου και τόπου.

Η δεύτερη επίσης στην ουσία εμπλέκει τη χώρα ακόμα περισσότερο με τους Αμερικανούς, το Ισραήλ, τις πολυεθνικές, πιστεύοντας πως έτσι θα αναβαθμιστεί η χώρα και η ελληνική αστική τάξη στην περιοχή, απέναντι στην Τουρκία όμως αυτό ποτέ δεν έχει αποδώσει.

Είμαστε πάρα πολλά χρόνια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΟΚ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κανείς δεν είδε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που είχε η χώρα στις Διεθνείς Σχέσεις στην περιοχή με ικανοποιητικό τρόπο. Κανείς δεν μίλησε ποτέ στην Τουρκία, η οποία δημιουργεί συνεχώς εντάσεις, εμείς εξοπλιζόμαστε, σε τέτοιο βαθμό ο οποίος συνέβαλε αρκετά στη χρεοκοπία της χώρας μας.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε να λένε δύο καλά λόγια για τις θέσεις που εκφράζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, το κογκρέσο και αμέσως μετά βγαίνει ο Τραμπ και δηλώνει φίλος του Ερντογάν. Τα Ευρωπαϊκά όργανα λένε μία καλή κουβέντα και αμέσως έχουμε αντίθετες κινήσεις με αποκορύφωμα τη διάσκεψη του Βερολίνου και τον αποκλεισμό της Ελλάδας.”

“Αναφορικά με το οικονομικό όφελος από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων θα είναι μηδαμινό καθώς θα παίρνουμε το 20% από τα κέρδη που θα καθορίζει η κάθε πολυεθνική. Το όφελος μας από την εξόρυξη του Πρίνου ισοδυναμεί περίπου με 8.000 ευρώ κάθε μήνα που έδινε η καναδική εταιρεία.”

Σύμφωνα με τον κ. Αραβανή για τις επόμενες δεκαετίες θα είμαστε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η χώρα είναι να διαμορφώσει ένα στρατηγικό σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης της χώρας από τους υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο και λιγνίτη κι αυτό θα πάρει ένα βάθος χρόνου.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να γίνεται σταδιακή αξιοποίηση άλλων πηγών ενέργειας για να απεξαρτηθείς από τα μέσα αυτά και να βάλεις όλα τα μέτρα εφαρμογής σε αυτού του σχεδίου και θα μπορούσαν να γίνουν σε περιοχές που δεν ελλοχεύουν σεισμούς ορισμένες εξορύξεις ενέργειας, πετρελαίου ή αερίου το θέμα όμως δεν είναι λύση να το κάνουν η πολυεθνικές και γύρω να υπάρχουν αεροπλανοφόρα, κορβέτες και φρεγάτες καθώς πέρα από όλα τα άλλα δινα να ελλοχεύει και ο κίνδυνος του πολέμου.

Θα μπορούσε μία εταιρεία της χώρας αναβαθμιστεί, να αποκτήσει τεχνογνωσία, να διαμορφώσει συμφωνίες με κάποιες εταιρείες πέρα από τις πολυεθνικές και να προχωρήσει σε εξόρυξη υδρογονανθράκων. Αυτή τη στιγμή επιλέγουμε μία λύση η οποία δεν θα μας αποφέρει απολύτως τίποτε, καθώς ο στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι τόσο το οικονομικό όφελος όσο η στρατηγική επέκταση της χώρας με τις πλάτες των Αμερικάνων, καθώς φτάσαμε στο σημείο να έχει γεμίσει η Ελλάδα βάσεις, καθώς υπάρχει μέχρι και ισραηλιτικό ραντάρ στην Ανατολική πλευρά της Κρήτης, μπορείτε να αντιληφθείτε τι πρόκειται να γίνει.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27596 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.