Φορολογικές δηλώσεις: Ανακοινώθηκε νέα παράταση


Ανακοινώθηκε νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, δίνεται παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που θα έληγε κανονικά στα τέλη Ιούλιου, για ένα μήνα ακόμη.

Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως είπε για να διευκολυνθούν οι πολίτες και τα φοροτεχνικά γραφεία για την υποβολή τους. Ο ίδιος εξήγησε ότι ισχύει η καταβολή στου φόρου σε 8 δόσεις και αφού δόθηκε νέα παράταση θα γίνουν και οι αναγκαίες προσαρμογές για τις δόσεις.

Σημειώνεται πως από το πρωί της Πέμπτης υπήρχαν διαρροές για παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Η παράταση ικανοποιεί το αίτημα των λογιστών ενώ παράλληλα διευκολύνει πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενους οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τη φορολογική τους δήλωση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους τον Αύγουστο θα κληθούν να πληρώσουν διπλή δόση φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος του μήνα. Η ΑΑΔΕ έχει προσαρμόσει ήδη το δοσολόγιο των πληρωμών φόρων εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες – από τρεις διμηνιαίες- μετά τη δημοσίευση των σχετικών διατάξεων στο ΦΕΚ (από τις 17 Ιουλίου) και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης εκπνέει στις 31 Ιουλίου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Όσοι δεν υποβάλλουν μέχρι το τέλος Ιουλίου τις δηλώσεις τους, αναμένεται να κληθούν να «σηκώσουν» μέσα στον Αύγουστο και τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων σε σύνολο περίπου 6,4 εκατομμυρίων με αποτέλεσμα να μένουν σε εκκρεμότητα περίπου 1,6 εκατομμύρια δηλώσεις.

Στο μέτωπο των δόσεων και των εκπτώσεων ( 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης) ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με εγκύκλιό του, κοινοποίησε χθες τις αλλαγές οι οποίες ισχύουν.

Συγκεκριμένα οι νέες διατάξεις νόμου ορίζουν:

Συγκεκριμένα οι νέες διατάξεις νόμου ορίζουν:

 1. Νομικά πρόσωπα: Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8  ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των 7  επόμενων μηνών. Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε με την υπ. αριθμ. Α.1156/2020 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7  επόμενων μηνών.
 2. Φυσικά πρόσωπα: Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2019 πραγματοποιείται σε 8  ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Ιουλίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7  επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.
 3. Έκπτωση 2%: Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στη προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%. Τα παραπάνω  ισχύουν και για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019 που έχουν υποβληθεί πριν από την 17/7/2020 (ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των νέων διατάξεων).
 4. Και αναδρομικά: Οι πιο πάνω διατάξεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και για την έκπτωση του 2% σύμφωνα με τα ως άνω οριζόμενα καταλαμβάνουν και τις περιπτώσεις φορολογουμένων για τους οποίους ο φόρος βεβαιώθηκε μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της δημοσίευσης των διατάξεων του νόμου αυτού (17/7/2020). Επίσης, αν πριν τη δημοσίευση των ως άνω διατάξεων ο φορολογούμενος – φυσικό πρόσωπο έχει ήδη καταβάλει το συνολικό ποσό της οφειλής του, τότε για τις περιπτώσεις αυτές το ποσό της έκπτωσης θα συμψηφίζεται ή θα επιστρέφεται κατά περίπτωση.
 5. ΕΝΦΙΑ: Για το έτος 2020 οι δόσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, αυξάνονται από 5 σε 6 εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του έτους 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου του έτους 2021.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27514 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Η κυβέρνηση που θα βάλει έστω και την ελάχιστη τάξη.!!!
  Το φορολογικό έτος έληξε 31/12/2019. Σωστά λόγο κορονοιού να δινόνταν μια παράταση 15 ημερών , μετά την 30/06/2020 . Πρός τούτο δόθηκε παράταση ώς 31/07/2020. Τα γνωστά υποζύγια ζώα οι τακτικοί φορολογούμενοι υπέβαλαν τις δηλωσεις τους ώς την 30/06/2020.
  Οι χρόνιοι έξυπνοι και έξυπνες 2 εκατομμύρια τον αριθμό φορολογουμένων, μέχρι την 23/07/2020 δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, χωρίς κανένας ηλεκτρονικός ιός έχει ενοχλήσει το σύστημα taxis , ούτε ο κορονο’ι’ός. Και η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στα 2 εκατομμύρια φορολογουμένων – αδιαφορεί για τα 4-5 εκατομμύρια που ώς τώρα υπέβαλαν δηλώσεις- και δίνει παράταση ώς 31/08/2020 , λέγοντας ότι η δόση φόρου της 31/07/2020 θα ισχύσει και στην νέα παράταση της 31/08/2020.
  Τα γνωστά ζώα υποζύγια – αθτοί που υπέβαλαν εμπρόθεσμα την φορολογική δηλωσή των- σκέφτηκαν και την λειτουργική τακτότητα του κράτους , και τον προγραμματισμό των πληρωμών του φόρου που αντιστοιχεί.
  Τα 2 εκατομμύρια φορολογουμένων της 23/07/2020 που δεν υπέβαλαν δήλωση ( αυτοί που δεν υπέβαλαν ώς την 30/06/2020 είναι περισσότεροι ) είναι οι έξυπνοι και έξυπνες της μεταφυσικής προσσδιοριστικής της καθημερινότητας, του ότι θέλει προκύψει, που τους χρωστάει το κράτος να τους τροφοδοτεί χωρίς αυτοί να θέλουν να πληρώνουν, και να πληρώνουν άλλοι για αυτούς. Γιατί όποιος και όποια καταβάλει την δόση φόρου την 31 Ιουλίου 2020 ( αφού έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση ) ουσιαστικά χρηματοδοτεί αυτούς που δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ώς την 31/07/2020. Και ταυτόχρονα αυτοί που θα υποβάλλουν δήλωση μετά τις 31/07/2020 ή και μετά την 30/06/2020 , βαρύνουν λειτουργικά και την αλγοριθμική κανονικότητα του κρατικού συστήματος taxis και την ταμειακή ροή του προυπολογισμού, με αποτέλεσμα πρόσθετα λειτουργικά και χρηματοοικονομικά κόστη για το κράτος και όσους υπέβαλαν τακτικά την δήλωση , οι οποίοι και είναι τα ζώα που θα πληρώσουν.
  Αυτοί οι εκπρόθεσμοι και οι εκπρόθεσμες θα γεμίσουν με φανφάρες τις καλοκαιρινές πλατείες και παραλίες και τα κλαρινιάσματα, επιτρεπομένης της δικής των ταμειακής ρευστότητας, αφού άλλοι πληρώνουν για αυτούς. Όπως πλήρωναν χρόνια για να παίρνουν επιδόματα οι κάθε λογής εκπρόθεσμοι και κακοπληρωτές.
  Και σε αυτούς κλείνει το μάτι η κυβέρνηση δίνοντας παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως την 31/08/2020.
  Καλά είναι να κατανοούν κάποιοι τους όρους κοινωνικοί συγχρωτισμοί και να είναι επιφυλακτικοί με αυτούς τους συγχροτισμούς και τις κοινωνικές ομαδοποιήσεις.
  Και καλά είναι και το κράτος- και κάθε κυβέρνηση- να λογαριάζει πρώτα αυτούς και όσους είναι εμπρόθεσμοι στις καταβολές και υποχρεώσεις των , και κατόπιν να διευκολύνει τους και τές επαγγελματίες εκπρόθεσμους και ληξιπρόθεσμους/ες.
  Και η επίκληση της αδυναμίας να είναι κάποιος εμπρόθεσμος δεν ισχύει, γιατί το ίδιο το κράτος ( αυτό που δεν λογαριάζει τους τακτικούς πολίτες ) έχει τις ρυθμίσεις σε περίπτωση εμπρόθεσμης αδυναμίας.
  Πολύς κοινωνικός συγχρωτισμός έχει πέσει στην Ελλάδα, και πολύ ίσοι γίνανε όλοι και όλες. Και καλά είναι η κυβέρνηση ώς κράτος κάθε φορά να βλέπει και τον δημοκρατικό κοινοβουλευτισμό και όχι τις εκλογικές ωφελιμότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.