Ευτύχης Ζουριδάκης στον Prisma 91,6: “Απο τον Δεκέμβρη μέλη της τοπικής κοινότητας μας είπαν ότι το μέρος δεν ενοχλεί. Κάποιοι ξεσήκωσαν άλλους και δημιουργήθηκε το πρόβλημα.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο αντιδήμαρχος Ευτύχη Zουριδάκης, με αφορμή τις αντιδράσεις τόσο των φιλοζωικών Σωματείων, αλλά και των συλλόγων που εναντιώνονται στη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων, στην περιοχή του Αλέξανδρου.

Όπως είπε το θέμα αυτό απασχόλησε τόσο τον ίδιο όσο και τον δήμαρχο Λευκάδας με την πρόσκληση να τρέχει στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”,  από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

“Τον περασμένο Οκτώβριο έγινε μία μεγάλη κουβέντα με τις φιλοζωικές οργανώσεις, τόσο για το καταφύγιο, όσο και για τις δράσεις του δήμου, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα αδέσποτα, γιατί  μαζί με το Δήμαρχο και την ομάδα ήμασταν αμφιταλαντευόμενοι.

Όταν όμως είσαι εκτός διοίκησης, τα πράγματα τα βλέπεις διαφορετικά. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά, όχι μόνο στο δήμο Λευκάδας αλλά και σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, καθώς τώρα τελευταία ακούμε περισσότερα ραδιοφωνικά σποτ, τα οποία καλούν να ανταποκριθεί ο δήμος, διαφορετικά να καλέσουν τον Εισαγγελέα.

Προβληματιστήκαμε πολύ αν θα πρέπει να προχωρήσουμε την πρότασή του Φιλόδημου, που χρηματοδοτείται 300.000, μην ξεχνάτε ότι λόγω του επαγγέλματος του ο δήμαρχος Λευκάδας έχει μία μεγάλη εμπειρία, για το τι συμβαίνει με όλο το κομμάτι των αδέσποτων.

Όταν διοικείς έναν δήμο βλέπεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται και πρέπει να δώσεις λύσεις. Πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην υποβολή της πρότασης, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, όπως και οι άλλοι δήμοι είναι το ιδιοκτησιακό, δηλαδή να βρούμε τον κατάλληλο χώρο για να κατατεθεί η πρόταση.

Γνωρίζαμε ότι με το νέο έτος θα δινόταν μία παράταση του προγράμματο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, αναζητούσαμε έναν χώρο να είναι κοντά στη Λευκάδα, με νερό και ρεύμα.

Ψάξαμε τα περιουσιακά στοιχεία του δήμου στο Ε9, ενώ εγώ είχα προτείνει στον κύριο Δήμαρχο να τα πάμε πάνω στις αμερικανικές βάσεις, πρόταση που απορρίφθηκε γιατί είναι μακριά.

Βρήκαμε ένα χώρο στον Αλέξανδρο, 15 στρεμμάτων, μία μεγάλη έκταση που είχε τις προδιαγραφές που βάλαμε. Επισκεφτήκαμε το χώρο, ενώ οφείλω ρητά και κατηγορηματικά να δηλώσω ότι τον έχω επισκεφτεί πολλές φορές, δεν ενοχλεί κανέναν, δεν φαίνεται ούτε από τα Κολυβάτα, ούτε από τον Αλέξανδρο, βρίσκεται κοντά σε ένα ανενεργό αντλιοστάσιο νερού και εκεί που είναι το οικόπεδό του δήμου θεωρήσαμε πώς είναι το καλύτερο.

Θέλω να επαναλάβω καθαρά και ξάστερα, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και οι τρεις μεγάλες παρατάξεις που το ψήφισαν ότι δεν θέλουμε να βλάψουμε κανένα ζώο, δεν είμαστε τρελοί στη Λευκάδα ζούμε, ούτε συμφέροντα θέλουμε να εξυπηρετήσουμε, αν ήταν κοντά κάποιο ξενοδοχείο δεν θα πηγαίναμε, ήταν όμως η καλύτερη επιλογή.

Εκεί που είναι ο χώρος δεν ενοχλεί κανέναν, πολλοί από τους κατοίκους της Νικιάνας, μας κατηγόρησαν ότι τους αιφνιδιάσαμε, εμείς όμως δεν πάμε να κοροϊδέψουμε κανέναν, θα μπορούσαμε το θέμα να μην το είχαμε αγγίξει, όμως ο ρόλος μας είναι να δίνουμε να λύνουμε τα προβλήματα.

Πρόκειται για σύγχρονες εγκαταστάσεις με πιστοποίηση ISO, με περιβαλλοντικές μελέτες, είναι στεγανοί, εγκαταστάσεις που χρηματοδοτεί το κράτος.

Στους προβληματισμούς που ακούστηκαν αν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για τα αδέσποτα, ανέφερε ότι ¨”αυτές τις ημέρες είχε ηλιοφάνεια, εγώ το επισκέφτηκα 5:00 το απόγευμα και ο ήλιος το χτύπαγε, ωστόσο δεν ξέρω σε τι επίπεδα είναι υγρασία.

Εμείς θέλουμε να κάνουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις, να δημιουργήσουμε ένα μεταβατικό στάδιο, που το σκυλάκι θα μείνει περίπου ένα μήνα και στη συνέχεια θα δίνεται για υιοθεσία.”

Αναφορικά με το δημοτικό κτηνιατρείο, ο κύριος Ζουριδάκης μας προσκάλεσε να το επισκεφτούμε, λέγοντας ότι δημιουργήθηκε το 2011, πρόκειται για ένα container με δύο δωμάτια. Η μελέτη προβλέπει ένα σύγχρονο δημοτικό κτηνιατρείο.

“Αυτή τη στιγμή το δημοτικό κτηνιατρείο λειτουργεί στους σταθμούς μεταφόρτωσης, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν πριν λίγους μήνες, πλέον λειτουργούν και πρέπει να μεταφερθεί, καθώς οι συνθήκες είδη υγιεινής δεν είναι ιδανικές.

Εμείς δεν εξαπατήσαμε κανέναν, από τον Δεκέμβρη είχαμε κουβεντιάσει με κάποια μέλη της τοπικής κοινότητας και μας είπαν ότι εκεί που είναι δεν ενοχλεί κανέναν, το ίδιο μας είχε πει και ο πρώην πρόεδρος κύριος Μπακογιώργος, ένα καταπληκτικό παιδί που είχαμε μία άριστη συνεργασία.

Όταν του επιτέθηκαν πριν το συμβούλιο της Νικιάνας, ορισμένοι του έλεγαν ότι τώρα θα μας φέρουν το σκυλάκια, αύριο τα σκουπίδια και μεθαύριο την Μοπακ.

Αυτοί οι ορισμένοι ξεσήκωσαν και κάποιους άλλους και δημιουργήθηκε το πρόβλημα και εγώ αμφιβάλλω αν έχουν πάει να δει που θα το στήσουμε.

Μάλιστα προβλέπονται εγκαταστάσεις για επικίνδυνα σκυλιά, για άρρωστα σκυλιά, καθώς υπάρχει ένα σκυλί για πέντε μήνες στα σφαγεία γιατί τον επιθετικό.

Εγώ σας λέω να μην το κάνουμε το καταφύγιο, παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον πώς θα τις αντιμετωπίσουμε; Θα πάει ο αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι;

Εμείς δεν θέλουμε να εξαπατήσουν με κανέναν το επαναλαμβάνω και σας λέω ότι στο σημείο που θα δημιουργηθεί δεν φαίνεται, από τον Αλέξανδρο είναι δύο χιλιόμετρα και άλλα δύο από τα Κολυβάτα.”

Αν το πηγαίναμε στον ιστό της πόλης, θα ενοχλούσε, αν το πηγαίναμε σε τουριστικές περιοχές, θα ενοχλούσε και πάλι τις βίλες, κάπως τόσο έπρεπε να το πάμε και το μέρος εκεί έχει κάποιες προδιαγραφές που μπορεί να πάει χωρίς να ενοχληθεί κανείς.

Διάβαζα στην ανακοίνωση ότι κατηγορούν τον κύριο Δήμαρχο πώς τους αιφνιδίασε και συνεδρίασε η πενταμελής επιτροπή 1:00 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ωστόσο είχα δώσει εντολή στην κυρία Δρακάτου και μπορείτε να το διαπιστώσετε να συνεδριάσουμε την προηγούμενη Πέμπτη, ωστόσο ήταν άρρωστη έλειπα από το δούμε μία εβδομάδα κι αναγκαστήκαμε να πάμε Τετάρτη μεσημέρι.

Εμείς έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τις φιλοζωικές, όμως η δημοτική αρχή κλήθηκε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, να διοικήσει το δήμο και να δώσει λύσεις.

Οι σύλλογοι βοηθούν εθελοντικά, όμως ο καθένας μας έχει και από έναν συγκεκριμένο ρόλο και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής είναι συγκεκριμένος, γιατί αύριο και μεθαύριο εγώ και ο κύριος δήμαρχος θα πάμε στον εισαγγελέα και θα μας ρωτήσει τι κάναμε για τα αδέσποτα σκυλάκια;

Υπεύθυνος για την διασφάλιση των εγκαταστάσεων είναι η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο μπορεί να ελέγξει την καλή λειτουργία.

Βεβαίως και υπάρχει κόστος λειτουργίας, θα χρειαστεί και προσωπικό και εμείς εκτιμούμε ότι θα λειτουργήσει άριστα, με όσα άτομα προβλέπεται να λειτουργήσει.

Διαφορετικά αν δεν λειτουργήσει θα μας “κρεμάσουν” μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, εδώ μας κρεμάνε σε άλλα πράγματα που δεν έχει τόσο σημασία, φανταστείτε να μην λειτουργούν σωστά οι καταστάσεις θα μας κρεμάσουν ζωντανούς οι φιλοζωικές οργανώσεις.

Ο καλύτερος έλεγχος που μπορεί να γίνει είναι από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο. Εμείς θέλουμε και τις φιλοζωικές κοντά μας, τους εθελοντές, κάτι που υπάρχει μέχρι σήμερα.

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.