Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Prisma 91,6: Έχουμε θωρακίσει τη χώρα για μία ενδεχόμενη κρίση αυτό είναι αναμφισβήτητο


Καλεσμένος στο στούντιο του Prisma 91,6 και του Χρήστου Τσούτση ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κύριος Τσακαλώτος αρχικά σημείωσε ότι “πάρα πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, έχει επιστρέψει η ανάπτυξη, πάνε πολύ καλά οι εξαγωγές, αρχίζουν και γίνονται επενδύσεις, αλλά συγχρόνως και η κυβέρνησή μας καταλαβαίνει ότι πάρα πολύς κόσμος είναι ζορισμένος ακόμα. Δηλαδή τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι ένας κόσμος είναι πολύ ζορισμένος και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν μία χώρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ δηλαδή μία κρίση που δεν έχει προηγούμενο στον δυτικό κόσμο εκτός από τον πόλεμο. Εμείς αυτά που υποσχεθήκαμε το Σεπτέμβρη του 15 στις εκλογές νομίζω ότι τα κάναμε σιγά σιγά βγήκαν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν μειώθηκαν οι συντάξεις αποκτούμε βαθμούς ελευθερίας και για αυτό μπορούμε να πούμε τώρα ότι, ό,τι ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ έγινε πράξη, δηλαδή ανακοίνωσε ένα πακέτο λίγο πάνω από 900 εκατομμύρια όλα αυτά τα μέτρα γίνανε είτε ήταν από τη μεριά της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που κάναμε αρκετά πράγματα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες είτε για να χτίσουμε το κοινωνικό κράτος αυτό που λένε οι αντίπαλοί μας παροχές και εμείς λέμε ότι Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να έχει μία ισχυρή κοινωνική πτυχή. Άρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και το μέλλον“.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που υπάρχει και θα δουν οι πολίτες τις επόμενες εβδομάδες το οποίο είναι στην κατεύθυνση να υπάρχει χαμηλότερη φορολογία ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. “Για παράδειγμα τώρα έχουμε εισάγει ένα φόρο για τα κότερα που επισκέπτονται τα νησιά μας, το λέω αυτό γιατί δεν είναι όλοι φορολογία που πρέπει να μειωθεί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δυνατότητες και δεν τις έχουμε εκμεταλλευτεί δεν έχουν όλοι το ίδιο βάρος σε αυτή την κρίση. Σε μία αριστερή κυβέρνηση έχουμε την έγνοια να μειωθεί η φορολογία αλλά και την έγνοια για την αναδιανομή του εισοδήματος και τα δύο στοιχεία είναι σημαντικά“.

Ο κύριος Τσακαλώτος απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μεγαλύτερα πλεονάσματα ανέφερε ότι “ήμασταν σε επιτήρηση τα μέτρα που παίρναμε για να φτάσω στο στόχους οι θεσμοί και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντα υποβάθμιζαν την απόδοση αυτών των μέτρων με αποτέλεσμα να έχουμε είπε πλεονάσματα αλλά από κει και πέρα δεν νομίζω ότι στοχεύαμε σε αυτό υπήρχαν και δομικά προβλήματα του ελληνικού κράτους υπήρχαν και προβλήματα με τις ληξιπρόθεσμες πληρωμές αλλά θέλω να σας πω ότι το ελληνικό κράτος δεν φτιάχτηκε για να είναι αποτελεσματικό όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση υπήρχε μόνο ένας υπουργός από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που είχε υπουργική εμπειρία ο κύριος Δραγασάκης και είδαμε ένα κράτος που δεν φτιάχτηκε για να είναι αποτελεσματικό. Το ελληνικό κράτος φτιάχτηκε για να έχεις ανάγκη κάποιον βουλευτή κάποιον δήμαρχο κάποιον γενικό γραμματέα να σε βοηθήσει για να μπορεί να πληρωθείς, για να μπορείς να πάρεις την επιδότηση, το ελληνικό κράτος το πελατειακό φτιάχτηκε με σκοπό Ακόμη και τα πράγματα που δικαιούσαι να χρειάζεσαι μέσον, έτσι φτιάχτηκε το ελληνικό κράτος δεν φτιάχτηκε για να είναι αποτελεσματικό. Δεν ήταν δεν ήταν στόχος να έχουμε υπερπλεονάσματα, τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου μπορούμε να σχεδιάζουμε με πολιτικές που δεν περιμένουμε το τέλος του χρόνου γιατί εμείς κάνουμε καλούς υπολογισμούς, ξέρουμε πως πάει η οικονομία και έχουμε δείξει ότι κάνουμε πολύ καλύτερους υπολογισμούς από τους υπολογισμούς που κάνουν οι θεσμοί. Αν έχει ένα καλό το υπερπλεόνασμα είναι ότι έχεις στήσει μια αξιοπιστία“.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών είναι πιο ανήσυχος για την Ευρώπη παρά για την Ελλάδα, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια συνέβαινε το αντίθετο. Είμαι λιγότερο προβληματισμένος για την Ελλάδα γιατί είμαστε σε μία καλή κατεύθυνση, όντως είμαστε θωρακισμένοι, ένα από αυτά που έλεγε αντιπολίτευση είναι ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος, εμείς όχι μόνο πήραμε για το χρέος αλλά όλοι λένε ότι έχουμε ένα καθαρό διάδρομο αν σοβαρευτεί η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα και μπορέσουμε να κάνουμε συζητήσεις για τις πραγματικές ανάγκες της ανάπτυξης, για τη γεωργία, στην ενέργεια σε όλους τους τομείς. Έχουμε 15 χρόνια που έχουμε λιγότερες πληρωμές για το χρέος από ότι έχουν Ιταλία, Ισπανία, η Πορτογαλία και επιπλέον έχουμε το ποσό πάνω από 30 δισεκατομμύρια για κάποια στιγμή αν τα πράγματα πάνε χειρότερα στην Ευρώπη δηλαδή έχουμε αυτό το απόθεμα που το έχουμε χτίσει και από τα χρήματα των δανειστών και από δικούς μας πόρους και από τις εξόδους στην αγορά που σημαίνει ότι όλες οι αγορές ξέρουν ότι μέχρι τα ’23 είναι τελείως καλυμμένο το ελληνικό χρέος δεν θα έχουμε πρόβλημα δηλαδή και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη κυβέρνηση. Τώρα οι δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης θα πουν ότι ο Τσακαλώτος προεξοφλεί ότι θα βγει η Νέα Δημοκρατία δεν λέω, λέω ότι όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, γιατί πάντα σε εκλογές υπάρχει αμφιβολία δεν μπορείς να προκαταλαμβάνεις τι θα κάνει ο πολίτης και ούτε είναι σωστό, εμείς θα πούμε τις δικές μας θέσεις ποιες νομίζουμε ότι είναι διαφορετικές από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ότι έχουμε θωρακίσει τη χώρα για μία ενδεχόμενη κρίση αυτό είναι αναμφισβήτητο. Αυτό που είναι προβληματικό είναι ότι η μεταρρύθμιση στην οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης δεν έχει προχωρήσει, έχω μία ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης. Βέβαια ότι αλλάζει η Ευρώπη ότι Ισπανία αφού ψήφισε αριστερά και όχι δεξιά που Βεβαίως με ανησύχησε που η ακροδεξιά πήρε ένα μεγάλο ποσοστό με ανησυχεί αυτό αλλά συγχρόνως βλέπω ότι όπου η αριστερά και σοσιαλδημοκρατία ριζοσπαστικοποιούνται πάνε καλύτερα πραγματικά. Είναι πέρα από την αντίληψή μου η γραμμή του ΚΙΝΑΛ δηλαδή όταν βλέπεις την άκρα δεξιά στην Ελλάδα την ακροδεξιά στην Ευρώπη, την σοσιαλδημοκρατία που πηγαίνει προς την αριστερά στην Ευρώπη και πάει καλύτερα, το να βάζεις το βασικό στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου είναι σαν να μην καταλαβαίνει την ίδια πορεία της σοσιαλδημοκρατίας“.

Ο υπουργός οικονομικός μιλώντας για τη μεσαία τάξη σημείωσε “όταν μας κατηγορούν ότι έχουμε καταστρέψει τη μεσαία τάξη, κοιτάξτε όλα τα στατιστικά στην Αμερική, στη Γαλλία, τη Βρετανία ότι με νεοφιλελεύθερες πολιτικές περιθωριοποιείται η μεσαία τάξη δεν είναι ότι όλα πήγαιναν καλά για τη μεσαία τάξη και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέστρεψε τη μεσαία τάξη. Αν δείτε το κίνημα των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία δεν είναι ούτε άνεργοι, ούτε μετανάστες, ούτε κοινωνικά αποκλεισμένοι, είναι άνθρωποι της μεσαίας τάξης που έχουν τις δουλειές τους, που νιώθουν περιθωριοποιημένοι και νιώθουν ότι μπορεί να κατέβουν κοινωνικά και νιώθουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν χειρότερες συντάξεις, χειρότερους μισθούς, χειρότερα εργασιακά δικαιώματα, από αυτά που είχαν ίδια αυτό το πράγμα είναι το έδαφος της ακροδεξιάς. Αν δεν αντιμετωπίσεις αυτή την κοινωνική ρίζα και για τους ανέργους και για τους φτωχούς και για τους κοινωνικά αποκλεισμένους αλλά και για τη μεσαία τάξη που δεν μπορείς να το κάνεις μόνο με μείωση φόρων, να το κάνεις και αυτό, αλλά η μεσαία τάξη έχει και παιδιά που θέλουν να έχουν καλά σχολεία, ένα περιβάλλον που να παίζουν με ασφάλεια, έχει και γονείς που μπορεί να είναι στο νοσοκομείο- τώρα μόλις πήγα στο νοσοκομείο της Πρέβεζας και μου εξήγησαν και τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια…”

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στα θέματα της Πρέβεζας μιλώντας μάλιστα για τη δημοτική παράταξη του Eυκλείδη Φονταρά σημειώνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κατεξοχήν το πεδίο για συνεργασίες αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές η τοπική αυτοδιοίκηση Επειδή είναι με την απλή αναλογική ποτέ δεν κατάλαβα πως μπορούσες με τον πρώτο γύρο να πάρεις 25% και στο δεύτερο γύρο να έχω πάνω από τους μισούς δημοτικούς συμβούλους” καμιά φορά μου λένε είσαι Υπουργός Οικονομικών από την Πρέβεζα αλλά δεν έχεις κάνει τίποτα για την πόλη η απάντησή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχουν και οι αιτήσεις, πρέπει να υπάρχει σχέδιο για την πόλη, το δημόσιο δεν δουλεύει απλώς μία μέρα ξυπνώντας και λέγοντας ας δώσουμε κάτι και στην καημένη Πρέβεζα. Η Πρέβεζα πρέπει να έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο που θέλει να δώσει έμφαση και να έχει ένα σχεδιασμό που να περιέχει και τη χρηματοδότηση αλλά με αίτηση στο Ελληνικό Δημόσιο, στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στα προγράμματα ΕΣΠΑ σε ευρωπαϊκούς Πόρους δηλαδή. Αλλά αυτό θέλει έναν σχεδιασμό νομίζω ότι ο συνδυασμός του Ευκλείδη Φονταρά έχει δύο πλεονεκτήματα το ένα πλεονέκτημα είναι ο ίδιος Ευκλείδης που είναι συναινετικός άνθρωπος είναι άνθρωπος που φτιάχνει συναινέσεις που ακούει αυτό το στυλ που έχει Ευκλείδης βοηθάει να προσεγγίσει και ανθρώπους από όλους τους χώρους αλλά και ανθρώπους που έχουν εμπειρίες και γνώσεις είτε αυτοί είναι μηχανικοί είτε από τον πολιτιστικό χώρο είτε άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την οικολογία και το περιβάλλον και αυτό θα μετρήσει πολύ και στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ή ακούστε εδώ:

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25701 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

4 Comments

 1. Με τους λούμπεν επιδοματούχους και κοινωνικούς μερισματούχους έχει θωρακίσει την χώρα και ο ίδιος??
  Ή με τα ταμειακά πλεονάσματα απ την διπλή αντισυνταγματική φορολόγηση ??
  Μήπως με τον εισπρατόμενο κάθε χρόνο όσο του λείπει ενφια υον οποίον χρεώνει στους πολίτες για μα τον εξαγοράσουν εν είδη κατοχικών υποχρεώσεων ??
  Ή με τις εξαγορές στον χρόνο σε 10 χρόνια ( 120 δόσεις) των φόρων που καταλογίζει, όπως του καπνίσει ,στους πολίτες ??
  Ή με τους αναγκαίους κατά τον ίδιπ πλειστηριασμούς ακινήτων αφού όμως πρώτα ο ίδιος νομοθέτησε τους φόρους ηια να μην μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες τα δάνεια ??
  Ή θωράκισε την χώρα ιδεολογικά με την κουλτούρα του θανάτου των δυνταξιούχων για μα λυθεί το ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό??
  Και καλά αυτός τούτος μπορεί να λέει ότι θέλει ώς στομο για να ξαναβγεί βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου στην συγκυρία.
  Καί όσοι του δίνουν βήμα στο όνομα του πλουραλισμού ( αλήθεια ο πλουραλισμός απόψεων σημαίνει ότι στο κοινοβουλευτικό σύστημα μπορεί ο καθένας να τσαμπουνάει ότι θέλει) δεν σκέφτονται ότι η χώρα πλήρωσε για χρόνια για την κατάκτηση του κοινοβουλευτισμού!
  Και τώρα τεέυταία προεκλογικά θυμήθηκε συτός ώς υπουργός οικονομικών το έκνομο υου πετσοκώμστος των συντάξεων και θέλει να δώσει αναδρομικά ?? 4 χρόνια οι περικοπές των συντάξεων ήταν νόμιμες παρά την αντίθετη εκάστπτε άποψη της δικαιοσύνης.??
  Δηλαδή το ηλεκτρονικό τούτο φύλλο κσι δη ραδιόφωνο των ερτζιανών , θεωρει ότι μπορεί να δίνει βήμα σε κάθε άποψη χωρίς πραγματικό ή δυνάμει προβολικό υπόβαθρο?? Κσι όχι μόνο αυτό αλλά και να είναι άποψη τύπων της κοινωνικής ζωής που άλλα πράττουν και άλλα λένε ότι πράτουν??

 2. Οι απονομή των συντάξεων κσθυστερεί πλέον των 3ον χρόνων μέσο όρο με κυβερνητικό στόχο την κατασταλτική εξάντληση των πολιτών με την χρήση της φορολογίας, ώστε την αδυναμία εξαγοράς των δανειακών οικιστικών υποχρεωσεών των , με παραπέρα στόχο την απ το κράτος δήμευση της περιουσίας των πολιτών, μέσω της δανειακής δήθεν στήριξης των τραπεζών σπ το δημόσιο κρατικό χρέος??

 3. Ελληνικά δεν ξέρει να μιλήσει .
  Οικονομικά είναι άσχετος γιατί αν δεν ήταν θα έκανε και θα έλεγε άλλα.
  Πολιτικά δεν έχει καμμία σχέση ηλικιακά με την προσπάθεια της γεννεσς του στην χώρα για τον κοινοβουλευτισμό τα τελευταία 40 χρόνια.
  Του δώσανε μια σφραγίδα κρατική και σφραγίζει τα έγγραφα των μπακάληδων που φκιάχνουν βερεσέδια για τους πολίτες.
  Ούτε τους προδδιοριστικούς παράγοντες της ζήτησης και της προσφοράς δεν γνωρίζει.

 4. Θωρακίσανε την χώρα ,το τι είδους όμως θώρακα βάλανε στους πολίτες και στην χώρα δεν λέει.
  Πρώτα στο μυαλό του υπάρχει η σίσθηση του θώρακα ( δηλαδή του εγκλωβισμού των πολιτών μέσα στο πλαίσιο .. τον θώρακα ) που φκιάξανε αυτοί.Γιατί αυτό είχαν στο νού τους να εγκλωβίσουν τους πολίτες φορώντας τους θώρακα.
  Τώρα τι είδους θώρακα και από τι υλικό
  φκιάχτηκε , αυτό το είχαν προετοιμάσει απ τις καφενοβειακές τσιπουράτες χρόνια επεξεργασίες πσρατηρώντας την κίνηση των πολιτών και σε πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής καραμέλσς σε αντίθεση μάλιστα με τηννκιδεολογία τους χρόνια για την ηλεκτρονική καραμέλα των σύγχρονων τεχνολογιών που ήταν το πολιτικό τους κατά Αλτουσέρ μετερίζι.
  Το μίγμα κινέζικης αποτελεσματικότητας ( αρκεί η γάτα να ποιάνει ποντίκια) κυρωμένο από απ το αντίθετο της ευρωκομμουνιστικής ιδεολογίας ( η ηλεκτρονική αποτελεσματικότητα) απετέλεσε το κυβερνητικό δόγμα των Ελλήνων ευρωκομμουνιστών .Να η ιδεολογία του θώρακα και του θωρακισμού των πολιτών και της χώρας.
  Και λογικό είναι ότι αφού εγκαινιάστηκε ο θώρακας η προοπτική του είναι οι αψιμαχίες των πολιτών, μια και τούτο υπονοεί η κάθε θωράκιση ώς προοπτική. Πρός την κατυθυνση αυτή των αψιμαχιών μέχρι και συγκρούσεων των θωρακισμένων πολιτών , ασφαλώς και η μεθόδευση είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός -αυτόν καλλιεργούν- της επιδοματικής και μερισματικής πρακτικής να εισπράτουν απ τους φορολογούμενους όσα τους λείπουν ,για να τα διαθέσουν επιδοματικά για την δημιουργία της μερίδας των επιδοματούχων , για να επέλθει η κοινωνική αντιπαράθεση.Ο όρος μέρισμα συτό ερμηνεύει ως “”κοινωνικό μέρισμα
  “”.
  Από που ειναι κοινωνικό ένα διανεμόμενο ποσό ώς μέρισμα όταν το 10% των φορολογουμένων πληρώνει το 90% τω αμέσων φόρων ?? Αυτό το εξέτασε οικονομολογικά ο μπερδεμένος κσι θολωμένος μούφα νεοκενσυανός μέχρι άσχετος Μαρξιστής ( κατά τον ίδιο) υπουργός οικονομικών.?? Ή η ιδεολογικές ρεκλαμίστικες αναφορές απ τον ίδιο προορίζονται για κατανάλωση από τους θωρακισμένους κάφρους , όπως ο ίδιος φαίνεται να θεωρεί τους εγκλωβισμένους πολίτες.??
  Μήπως πρέπει ο νεοκενσυανός μαρξιστής Ευρωκομμουνιστής νεοκαπιταλιστής υου ορθολογισμού Αλτουσεριανός υπουργός να μην ξεχνάσει να αναφέρεται και στον Μακιαβέλι μαζί με την πρακτική του Καίσαρα Βοργία ( θωρακισμένος με θώρακα και περικνημίδες μαχητής κοντά στο τέλος του Μεσαίωνα) για να εξηγεί ποιό πειστικά τις βαριές ασήκωτες πολλά καντάρια θωρακισμένες απόψεις του??

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.