Ευχαριστήριο του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)


Ευχαριστήριο
του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημοσίως τους τοπικούς μας άρχοντες και ιδιαίτερα όσους είναι επιφορτισμένοι να μεριμνούν για να έχουμε τρεχούμενο νερό στα σπίτια μας.

Και να γιατί:
Αγανακτισμένος κι εγώ συμπατριώτες μου -όπως κι εσείς φαντάζομαι- απ΄ τις συχνές διακοπές υδροδότησης, αναγκάστηκα να ψάξω και να προμηθευτώ το τσίγκινο βρυσάκι που βλέπετε στην φωτογραφία, το οποίο χωράει δώδεκα ολόκληρα λίτρα νερό παρακαλώ, τα οποία λίτρα, τα έχω πια τρεχούμενα στο μπάνιο μου για όποτε τα χρειαστώ κι όχι όποτε το αποφασίσουν οι άρχοντες!

Η άφατη αγαλλίαση που πλέον νιώθω οφείλεται σε δυο λόγους:

Ο ένας -ο μικρότερος- είναι πως δεν ξεμένω πλέον από νερό γιατί, 12 λίτρα στο βρυσάκι συν άλλα 12 σαν ρεζέρβα (από 8 μπουκάλια νερού που έχω φροντίσει να υπάρχουν γεμάτα), μας κάνουν 24 λίτρα νερού σύνολο, δηλαδή πλούσια τα ελέη του Θεού και αφήστε τους αρμοδίους να κουρεύονται…

Ο δεύτερος λόγος της ευτυχίας μου όμως -και ο σημαντικότερος- είναι πως η παρουσία κι η χρήση της παραδοσιακής αυτής βρυσούλας, μου φέρνει μνήμες και ξαναζώ όμορφες στιγμές της πολύ νιότης μου, εκεί στην δεκαετία του ’60 στο χωριό!

Γι αυτό κι ευχαριστώ μέσα απ΄ την καρδιά μου τους άρχοντες, στους οποίους υπόσχομαι πως δεν θα ξαναγκρινιάξω, ακόμα κι αν δεν μου ξανανοίξουν ποτέ το νερό κι αναγκαστώ να γεμίζω το βρυσάκι μου από πηγάδι!

Την ίδια ψυχοθεραπευτική λύση συνιστώ και σ΄ όλους τους συμπατριώτες μου, ιδιαίτερα σ΄ αυτούς που νιώθουν τα νεύρα τους τσαντάλια από τις διακοπές του νερού, που τους χαλάνε τις άλλες διακοπές, του καλοκαιριού!.

Οι μεν μεγαλύτεροι στην ηλικία λοιπόν που προέρχονται από χωριό κι έχουν παρόμοιες μνήμες, πιστεύω πως με το βρυσάκι στον νιπτήρα τους θα νιώσουν κάτι αντίστοιχο με μένα. Και οι νεότεροι όμως μπορούν να ωφεληθούν ψυχολογικά επαρκώς, αρκεί να δουν πριν μερικές παλιές ελληνικές ταινίες, για ν΄ αποκτήσουν τα σχετικά βιώματα έστω και εξ αποστάσεως…

 

(*) Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ είναι δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας με την παράταξη “Δίαυλος”

About Ομάδα Σύνταξης 27582 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Με ένα κατσαρόλι 2-3 λίτρα καυτό νερό απ την κουζίνα και 9-10 λίτρα νερό βρύσης μέσα στο παραδοσιακό τσθγκινο βρυσάκι , τον Χειμώνα κάνεις μπάνιο με χλιαρλο εξαίσιο νερό, αν το βρυσάκι το κρεμάσεις πάνω απ την μπανιέρα ή την ντουζιέρα μόνιμα με τσιγκέλι με ούπα στο ταβάνι.Συνίσταται αυτό και να το εφαρμόζουν οι πολίτες .
  Τότε θα καταλάβουν και οι νεότεροι την σημασια της οικονομικής του μπάνιου.
  Παλαιότερα το βρυσάκι το κρεμάγανε απ τα σκόρτσα μαδέρια του ξύλινου πατώματος και με σκοινάκι καθόριζαν το ύψος. Και αντί για μπανιέρα ληταν ο μαστέλος.

 2. Σ ευχαριστουμε Νικο.
  Μας ανοιξες τα ματαια να δουμε πως ζουσαμ
  Ισως για να τηρουμε την παραδοση ο δημαρχος φωτογραφιζει υα καλα ποστ κι αφηνει τα αλλα για σενα
  Στειλτου μια βρυσουλα δωρο
  Απ οτι βλεω,χωραει πολυ νερο και θα του χρειαστει να ξεπλαινει τα προβληματα…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.