Έβρος: Αναμένεται νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών – Ασκήσεις με πραγματικά πυρά


Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Σκηνές χάους συνεχίζουν να εκτυλίσσονται για μια ακόμα μέρα στον Έβρο με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να στοιβάζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα και τους αστυνομικούς να τους απωθούν κάνοντας χρήση χημικών.

Το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV άνδρες από την τουρκική πλευρά, έχοντας οπλιστεί με τουρκικά δακρυγόνα πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων που βρίσκονταν στην περιοχή.  Παράλληλα, πρόσφυγες πετούσαν και πέτρες ή καδρόνια στους αστυνομικούς. Στη συνέχεια, αστυνομικοί συνέλαβαν μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα, από την Εθνική στις Καστανιές προς την Ορεστιάδα. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών στις Καστανιές , άνδρας της Ελληνικής Αστυνομίας τραυματίστηκε στο πρόσωπο από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την άλλη πλευρά.

Το τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν 98 πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Κανένας εξ αυτών δεν ήταν από τη Συρία και το Ιντλίμπ, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές. Αντιθέτως οι χώρες καταγωγής τους ήταν το Αφγανιστάν, η Σομαλία και το Πακιστάν. Ανάμεσα τους βρέθηκαν και δύο Τούρκοι, οι οποίοι κρατούνται με σκοπό να διερευνηθεί ο ρόλος τους στην προσπάθεια «εισβολής» μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Και σήμερα Δευτέρα, αναμένεται να φτάσουν στα σύνορα πούλμαν με μετανάστες, οι οποίοι θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Άσκηση με πραγματικά πυρά σε Εβρο και Αιγαίο

Την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά στον Έβρο ανακοίνωσε το Δ’ Σώμα Στρατού για την Δευτέρα 2 Μαρτίου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το Δ’ Σώμα Στρατού θα πραγματοποιήσει, σήμερα άσκηση με εκπαιδευτικές βολές, με πραγματικά πυρά σε όλα τα συνοριακά φυλάκια της πρώτης γραμμής, στον Έβρο.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή του Έβρου όλο το 24ωρο.

Όπως ανακοινώθηκε από το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ την 02 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα,τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:
α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων.
β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.
γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ Μανίτσας.ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.

Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων,τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων.
Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και ναειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

Η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) ανακοινώνει ότι από 2 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς, σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη.

Λεπτομέρειες και επικίνδυνες περιοχές όπως θα ανακοινώνονται από τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις.

Tα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης

Ύστερα από σχεδόν δυόμιση ώρες το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο συγκλήθηκε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέλυσε τα πέντε μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα πέντε μέτρα που ελήφθησαν από το ΚΥΣΕΑ

  • Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
  • Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
  • Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
  • Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» μετέδωσε την Κυριακή εικόνες από drone, προσπαθώντας να περιγράψει την κατάσταση που διαμορφώνεται στα χερσαία σύνορα του Έβρου, στην περιοχή μεταξύ Ορεστιάδας και Αδριανούπολης.

Στα τηλεγραφήματά του κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι «χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να απωθήσουν το πλήθος που συγκεντρώνεται στα σύνορα». Στα κοντινα πλάνα παρουσιάζονται οικογένειες με γυναίκες και μικρά παιδιά να κλαίνε. Λίγα μέτρα πιο μακριά εμφανίζονται εκατοντάδες άτομα να τρέχουν προς τον φράχτη που έχει δημιουργηθεί από τις ελληνικές αρχές. Στις εικόνες που μεταδίδονται από το «Anadolu» εμφανίζονται πολλά άτομα να σκαρφαλώνουν και να περνούν στην απέναντι πλευρά.

Ωστόσο η συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών δεν παρατηρείται μόνο στο βόρειο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων αλλά σε όλο των μήκος των 212 χιλιομέτρων τους, από τις Καστανιές στον βορρά μέχρι τους Κήπους και το Δέλτα του Έβρου.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε εικόνες από το ποτάμι, που λόγω των καλών καιρικών συνθηκών δεν είναι ιδιαίτερα φουσκωμένο αυτήν την περίοδο. Διακινητές αναλαμβάνουν να φορτώσουν τους αλλοδαπούς σε βάρκες, πολλοί από αυτούς μικρά παιδιά, για να περάσουν στην απέναντι πλευρά.

Κάποιοι κωπηλατούν σε πλαστικές βάρκες. Άλλοι χρησιμοποιούν αυτοσχέδια σκάφη με εξωλέμβιους κινητήρες. Ορισμένοι πιο τολμηροι περπατούν και προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική πλευρά κολυμπώντας.

Για όποιους τα καταφέρουν, ένας μεγάλος πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί. Πατούν πλέον το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μπορεί για τους περισσότερους ο τελικός προορισμός να μην είναι η Ελλάδα, αλλά θεωρούν ότι αυτό είναι το πιο αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη ζωή.

Στον Έβρο μεταβαίνει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της λήψης πέντε μέτρων από το ΚΥΣΕΑ για τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στον Έβρο.  «Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειάς μας έλαβε την απόφαση να αυξήσει στο ύψιστο τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά μας. Από αυτή τη στιγμή δεν θα δεχόμαστε κανένα νέο αίτημα ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωση για να διασφαλίσει την πλήρη στήριξη της Ευρώπης» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter. Στη συνέχεια με δεύτερη ανάρτηση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφτώ τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με τον Σαρλ Μισέλ».

Γιατί η Ελλάδα επικαλείται το άρθρο 78

Το άρθρο 78 παρ. 3 αναφέρει συγκεκριμένα: «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Μέσω του συγκεκριμένου αιτήματος, η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να αιτιολογήσει την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, όπως η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα. Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιθανόν να συζητηθούν και κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του Άρθρου 78 καθώς το ίδιο είχε πράξει η ελληνική κυβέρνηση και τον Απρίλιο του 2015, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση εκείνης της περιόδου.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27953 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.