Εσπερινός στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου


Πανηγυρίζει  το ιστορικό  μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους. Το Σάββατο το απόγευμα στο ναό τελέστηκε Εσπερινός και αρτοκλασία, ενώ σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, το μοναστήρι, βρίσκεται πάνω από τη συνοικία Κολυβάτα του χωριού Αλέξανδρος, σ’ ένα απάνεμο καταπράσινο πλάτωμα, με απεριόριστη θέα προς το βορειοδυτικό κέντρο του νησιού.
Ιδρύθηκε ή ανακαινίσθηκε το 1611 και λειτούργησε ως κοινοβιακή Μονή, όπου εγκαταβίωσαν σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής Εκκλησίας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Ενετοκρατίας, οι κατακτητές αναγνώρισαν το δικαίωμα της Μονής να κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία και το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του δάσους των Σκάρων, από μοναδικό είδος δρυός και άλλα είδη δέντρων.
Την απαλλοτρίωση της περιουσίας της το 1925/1932 ακολούθησε η διάλυση της Μονής και της σπουδαίας βιβλιοθήκης της, η λεηλασία των κειμηλίων και η κατάρρευση των κτιρίων της.
Μετά και τον τελευταίο σεισμό (2003) το Καθολικό δεν είναι προσβάσιμο, σώζεται όμως ανέπαφος ο ανατολικός τοίχος του με αξιόλογες τοιχογραφίες σε δύο φάσεις (η νεότερη: τέλη 18ου αι.) και τα δίπτυχα της Προθέσεως.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο του, χρονολογούμενο από το 1724.

Δείτε φωτογραφίες του Νίκου Ζαμπέλη, αλλά και του Βουλευτή Λευκάδας Αθανάσιου Καββαδά που έδωσε το παρών.

 

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21700 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.