Ερώτηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων κατέθεσε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 6 Φεβρουαρίου 2018

Ερώτηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων κατέθεσε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, κατέθεσε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς  μαζί με 53 ακόμα βουλευτές της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας από την υπουργό τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τους λόγους των καθυστερήσεων και το προγραμματισμό του υπουργείου.

Στην ερώτηση καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα δίνει την εντύπωση εύρυθμης λειτουργίας του ΕΦΚΑ, ενώ στην πραγματικότητα επικρατεί κατάσταση πλήρους απορρύθμισης. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το Υπουργείο εφαρμόζει μεθόδους τεχνητής απόκρυψης του πραγματικού ύψους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ επισημαίνουν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν ειδικά στα πρώην ταμεία Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ επιβεβαιώνουν τη σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού έκδοσης οριστικών συντάξεων σε σχέση με το 2014.

Παραθέτονται μάλιστα και στοιχεία από το σύστημα ΗΛΙΟΣ τα οποία επιβεβαιώνουν τις καθυστερήσεις στον ρυθμό έκδοσης των οριστικών συντάξεων για τα ανωτέρω ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συντάξεις Δημοσίου το 2014 ο μέσος μηνιαίος ρυθμός  έκδοσης οριστικής σύνταξης ήταν περίπου 2.500 αιτήσεις το μήνα, ενώ στο εννεάμηνο του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ρυθμός έπεσε στις 868 αιτήσεις μηνιαίως. Αντίστοιχη πτώση έχουμε και σε όλα τα υπόλοιπα ταμεία πλην του ΙΚΑ.

Στην ερώτηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων η σύγχυση που επικρατεί στους δικαιούχους για το χρόνο που θα λάβουν τη σύνταξή τους, καθώς όπως υπογραμμίζεται «αισθάνονται ότι η κυβέρνηση τους εξαπατά κατ΄ εξακολούθηση, καθώς λέει ψέματα και έχει  αποτύχει σε όλα τα χρονοδιαγράμματα που η ίδια έθεσε»

Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι  υπάρχουν καταγγελίες για καθυστερήσεις που υπερβαίνουν τα τρία και τα τέσσερα χρόνια, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άλλοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μόνο προσωρινή σύνταξη.

Ο κ. Καββαδάς και οι συνάδελφοί του υπογραμμίζουν ότι η υπουργός αλλά και ο  υφυπουργός Εργασίας έχουν διαψευστεί απόλυτα σε όλες τις προηγούμενες προβλέψεις τους για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και κατηγορούν την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη του καινοτόμου συστήματος ΑΤΛΑΣ, που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014 και το οποίο περιελάμβανε το ασφαλιστικό ιστορικό εκατομμυρίων ασφαλισμένων για 21 έτη, προσφέροντας τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής έκδοσης των συντάξεων.

Η αρμόδια υπουργός καλείται να απαντήσει στη Βουλή, μεταξύ άλλων, πόσοι είναι σήμερα οι ασφαλισμένοι οι οποίοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη από τον ΕΦΚΑ και για πόσο χρόνο, ποιος είναι ο συνολικός μέσος χρόνος αναμονής για τις συντάξεις και τα εφάπαξ που εκκρεμούν σήμερα καθώς και εάν είναι στις προθέσεις της  κυβέρνησης η επαναφορά και η αξιοποίηση του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Για να δείτε την ερώτηση πατήστε εδώ

About Ομάδα Σύνταξης 27889 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Σε εκλογές τον Σεπτέμβρη 2019 η κυβάρνηση με τους φόρους του καλοκαιριού, δεν πάει.
  Στην ΕΡΤ τα βρήκανε ( η Ν.Δ σταμάτησε το εμπάργκο) γιατί πάμε για εκλογές μαζί Ευρώεκλογρς και βολευτικές.
  Οι Γερμανοί δεν επιτρέπουν σπατάλη για απανωτές εκλογές , αυτό έφερε μαζί με τα άλλα η Μέρκελ σε Σύριζα και Ν.Δ.
  Αν η Ν.Δ πιάσει κυβερνητικό χερούλι θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τους Γερμανούς που θέλουν πλεονάσματα ταμειακά, αλλά και τους πολίτες που θέλουν δουλειά , λιγότερους φόρους, και λειτουργία του κράτους.
  Το κράτος σήμερα εισπράτει μηνιαία αλλά συντάξεις αποδίδει σε 2-3 χρόνια και 4 και πλέον σε διάφορα ταμεία.
  Το συνταξιοδοτικό για εφαρμογή του ομου του κράτους που από 01/01/2019 γενικεύεται θα πρέπει η κάθε νέα προκύπτουσα κυβέρνηση να τπ αντιμετωπίσει. άσχετα αν για λόγους προεκλογικούς αφέθηκε σε παράταση εφαρμογής του.
  Τα κοινωνικά μερίσματα ( που τα δίνει για να τα πάρει πίσω με ενφια) θα πρέπει να σταματήσουν.
  Και οι πολίτες θα πρέπει μα αντιμετωπισθούν όχι ώς ζώα για κοροιδία που ισχύει τώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.