Έρχονται νέα μέτρα με απαγόρευση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό


Νέα μέτρα ανεξαρτήτως των προβλέψεων του Υγειονομικού Χάρτη προανήγγειλε ο καθ. Σωτ. Τσιόδρας. Στο προσκήνιο η επέκταση της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Περαιτέρω παρεμβάσεις εξετάζονται και για τα κέντρα διασκέδασης και τους χώρους άθλησης.

Εκτενή τοποθέτηση για τα μέτρα για τον κορονοϊό, το πώς αυτά εφαρμόζονται και το πώς συζητούνται στην Επιτροπή των Ειδικών πραγματοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη, προαναγγέλοντας νέες παρεμβάσεις της πολιτείας για την επιδημία ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

«Έχετε δει ότι υπάρχουν κάποια χρώματα» – το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο του Υγειονομικού Χάρτη – «με προοδευτικά αυξανόμενο επιδημιολογικό κίνδυνο, χρώματα τα οποία καθοδηγούνται από αντίστοιχες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σε σχετικές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

«Τα χρώματα και οι αριθμοί εξετάζονται από μία ομάδα επιδημιολόγων που συζητά για κάθε περιοχή τον αριθμό των κρουσμάτων της ανά 100.000, το πόσο γρήγορη είναι η αύξηση τους, το πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα, το ποιος είναι ο δείκτης θετικότητας στα εργαστηριακά τεστ, το αν πιέζεται το σύστημα Υγείας στην ίδια ή σε όμορη περιοχή, γειτονική περιοχή. Και με βάση αυτή τη συζήτηση και βέβαια δεδομένα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση, αποφασίζουμε εάν και κατά πόσο θα υπάρξει αλλαγή στο στάτους ή θα παραμείνει στο στάτους που είναι. Από εκεί προκύπτουν τα χρώματα», εξήγησε.

 

Διευκρίνισε δε πως η εν λόγω υπο-επιτροπή αποτελείται από «7-8 άτομα τα οποία συνεδριάζουν κάθε Τετάρτη, παρουσία του Υπουργού και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας». Πρόσθεσε, εν συνεχεία, πως «τα χρώματα τα έχουμε αντιστοιχίσει με συγκεκριμένα μέτρα», τα οποία, όμως, «δεν είναι πανάκεια».

Ειδικότερα, «δεν είναι μέτρα τα οποία έχουν δοκιμαστεί εκτεταμένα σε όλο τον κόσμο ή σε κάποιες περιοχές». Επομένως, «είναι μέτρα που τα αξιολογούμε συνέχεια και τα οποία κρίνουμε και από την αποτελεσματικότητά τους».

Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές δουλεύουν πιο εύκολα, όπως διαπίστωσαν οι αρχές. «Αλλιώς δουλεύουν στις μητροπολιτικές περιοχές, στις μεγάλες αστικές περιοχές, αλλιώς δουλεύουν σε μικρότερες περιοχές. Έχουμε δει τα μέτρα να δουλεύουν γρήγορα στην επαρχία, που είναι πιο ανοιχτά τα πράγματα, που ο κόσμος δεν είναι τόσο μαζεμένος σε κλειστούς χώρους και δουλεύουν καλά».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε και κάποια μέτρα παραπάνω από τα μέτρα που έχουμε εφαρμόσει σε κάποια περιοχή, από το πορτοκαλί στο κίτρινο ή από το κόκκινο στο πορτοκαλί, ώστε από τη μια μεριά να αποφύγουμε το lockdown να συνεχίσει η ζωή, από την άλλη μεριά να μπορέσουμε να καταστείλουμε τη διασπορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Και, βέβαια, κάτι τέτοιο «είναι κρίσιμο για περιοχές μεγάλες όπως η Αθήνα κι η Θεσσαλονίκη».

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
«Το lockdown», από την άλλη, «αυτή τη στιγμή τελευταία των τελευταίων επιλογή. Θεωρώ ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν το συζητάει αυτή τη στιγμή», όπως είπε. Όμως ο καθηγητής δεν απέκλεισε τα χειρότερα σενάρια, λέγοντας πως «κάποιοι αρχίζουν δειλά-δειλά να μιλάνε όλο και περισσότερο για αυτό», ενώ αναφέρθηκαι και στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία είναι ήδη «πολύ κοντά σε ένα πραγματικό lockdown – απαγορευτικό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Για τη μάσκα
Εξάλλου, ο επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων στάθηκε στη μάσκα ως «όπλο» κατά του ιού, ενημερώνοντας, παράλληλα, πως υπήρχε σαν πρόταση και η καθολική χρήση της.

Όπως θύμισε ο ίδιος, «περάσαμε από μια φάση, τέλος Απριλίου-Μάιο, στην οποία μιλούσαμε για την μάσκα σχεδόν απαγορευτικά. Όχι εμείς, ο WHO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και τόνιζαν τα αρνητικά της μάσκας, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν. Εξακολουθούμε να τα βλέπουμε στην καθημερινότητα μας. Από τον χώρο εστίασης στον χώρο μαζικής μεταφοράς, ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί σωστά την μάσκα».

Σε σχέση με το «αν η καθολική εφαρμογή της μάσκας σε εσωτερικό χώρο βοηθάει» ο καθηγητής σημείωσε, εξάλλου, πως «αυτή την στιγμή μαζικά πληθυσμιακά δεδομένα δεν υπάρχουν». Τι υπάρχει; «Η εμπειρία της Ασίας, όπου (σ.σ. το μέτρο) πραγματικά εφαρμόζεται». Πάντως, «σαν οριζόντιο μέτρο είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμοστεί και να ελεγχθεί. Δεν το ξεχνάς, ούτε σκέφτεσαι αν πρέπει ή δεν πρέπει το βάλω. Τη φοράς συνέχεια», εξήγησε έπειτα ο καθηγητής.

Μένει, βέβαια, να δουν οι ειδικοί «την εφαρμογή της, τι αντίκτυπο θα έχει στην κυκλοφορία του ιού», καθώς η επέκταση της υποχρεωτικότητας της – με τρόπο οριζόντιο σε περιοχές «κόκκινες» και «κίτρινες» – είναι πολύ πρόσφατη στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε, επίσης, πως υπήρχε η πρόταση να επιβληθεί νωρίτερα η οριζόντια χρήση μάσκας, κάτι που συζητήθηκε στην Επιτροπή, όπως είπε. Συνέχισε λέγοντας πως «άλλοι είπαν ότι σε εξωτερικούς χώρους δεν έχει νόημα. Μήπως, όπως συστήνει και ο Π.Ο.Υ. και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, να εφαρμόζεται όπου υπάρχει συνάθροιση». Και σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες έβλεπαν ότι το μέτρο δεν τηρείτο κατά τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας.

Τα μέτρα, λοιπόν, «κρίνονται από την εφαρμοσιμότητά τους», συμπλήρωσε. «Αν δεν τα εφαρμόζεις προέχει και επικοινωνιακά αλλά και πρακτικά ένα οριζόντιο μέτρο, παρά τη δυσκολία του, παρά η έγκαιρη εφαρμογή του, η εκ των υστέρων κρίση της έγκαιρης εφαρμογής», κατά τον ίδιο.

Και η «έγκαιρη εφαρμογή των πρώτη περίοδο ήταν το lockdown». Τώρα, όμως, «είναι πολύ πιο δύσκολο (σ.σ. να δούμε) ποιο μέτρο δουλεύει και πώς», ενώ «το πιο εύκολο σίγουρα είναι η μάσκα». Σε αυτό το σημείο ο καθηγητής πρόσθεσε: «Παραδείγματος χάριν, μία χρήση της μάσκας από το “κίτρινο”, όσο και αν ακούγεται δύσκολο, πιθανώς να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται πως «κίτρινες» περιοχές ονομάζονται οι περιφέρειες της χώρας που παραμένουν σε «επίπεδο 2» και όπου η μάσκα δεν έχει επιβληθεί ως υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως ύπαρξης συγχρωτισμού, όπως συμβαίνει στα δύο επόμενα.

«Το συζητάτε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μαζί με τον κύριο Μαγιορκίνη και τους υπόλοιπους; Ναι, το συζητάμε. Θα ψηφίσουμε και για αυτό σύντομα», αποκάλυψε ο ίδιος.

«Δεν προαναγγέλλω κάτι απλά λέω, ότι ούτε είμαι υπέρ της μάσκας ή του μασκαρέματος. Αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι το καλύτερο και το πιο απλό μέτρο. Και όταν εφαρμόζεται οριζόντια βοηθάει τουλάχιστον ένα 40%. Τόσο που από επίσημα χείλη ακούμε μέχρι και για 280.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου», σημείωσε.

Για τις μετακινήσεις
Ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του καθηγητή πως ο περιορισμός της μετακίνησης πολιτών μεταξύ περιοχών που «τείνουν» να πάνε προς το «κόκκινο», πριν γίνουν κόκκινες, βρίσκεται υπό εξέταση. «Είναι μέσα στα μέτρα που συζητήσαμε και σήμερα στην Επιτροπή και θα τοποθετηθούμε και με ψηφοφορία. Είναι από τα μέτρα που συζητάμε», απάντησε ο Σωτ. Τσιόδρας σε σχετική ερώτηση.

Περιγράφοντας, δε, ένα φαινόμενο που ανησυχεί τους επιστήμονες, και το οποίο αντιμετωπίζεται με το παραπάνω μέτρο, ο καθηγητής ανέφερε πως «μέρος του προβλήματος στις Σέρρες», οι οποίες οδηγούνται σε μερικό lockdown από αύριο, «προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Λειτούργησαν δηλαδή σαν συγκοινωνούντα δοχεία οι δυο όμοροι Νομοί και μεταβίβαζαν την επιδημία από μια περιοχή όπου είχε περισσότερους περιορισμούς σε σχέση με τη λειτουργία κάποιων κέντρων (σ.σ. διασκέδασης) , σε μια περιοχή που είχε λιγότερους περιορισμούς».

Ό,τι χρειαστεί βρίσκεται στο τραπέζι
Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης τύπου, και σε σχέση με τους υπό συζήτηση περιορισμούς, ο κ. Τσιόδρας τόνισε, εκ νέου, πως οι ειδικοί βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση «για το τι άλλο θα μπορούσε να δουλέψει καλύτερα. Τι άλλο θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε παραπάνω. Γιατί δεν εφαρμόζονται (σ.σ. όλα τα μέτρα στο) 100%».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως «ο,τιδήποτε άλλο χρειαστεί είναι στο τραπέζι», ενώ μίλησε και για «μικρές παρεμβάσεις» επί των οποίων η Επιτροπή θα τοποθετηθεί την Πέμπτη.

Περιγράφοντας το σχετικό πλαίσιο, ο επιστήμονας δήλωσε πως «υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες κανείς αναγκάζεται να μιλήσει φωναχτά. Μπορείτε να καταλάβετε ποιες είναι αυτές οι περιστάσεις, που είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, μιλάει δίπλα του, χαλάει κατά κάποιο τρόπο αυτή την απόσταση που λέμε. Χαλάει αυτό τον κανόνα των συναθροίσεων. Όταν είναι πάρα πολύ έντονη η μουσική κάπου». «Θα προτιμούσα», λοιπόν, «αυτή τη στιγμή τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική, ώστε να μιλάς και να ακούγεσαι. Αν φωνάζεις, εκπέμπεις περισσότερα αεροσταγονίδια και αυξάνει η πιθανότητα να κολλήσεις το διπλανό σου».

«Ο αερισμός των χώρων είναι πολύ σημαντικός», όπως και οι «αποστάσεις στα τραπέζια στην εστίαση», πρόσθεσε, μιλώντας για «απλές στρατηγικές».

Προανήγγειλε, τέλος, την εξέταση παρεμβάσεων στην άθληση, αφού «βλέπουμε περιστατικά που έχουν σχέση και μετάδοση με αθλητικά γεγονότα, τα contact sports, τα σπορ που απαιτούν επαφή. Εκεί χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Εκεί χρειάζεται ο ολιγοσυμπτωματικός όπως τον λέω εγώ, αυτός που έχει λίγα συμπτώματα να μην πάει στην προπόνηση, να μην πάει στον αγώνα. Να προσέξει».

Μένει «να δούμε μήπως χρειαστεί και αυτά σε κάποια φάση ενδεχομένως χειρότερη να περιοριστούν ή να περιοριστούν πιο γρήγορα», κατά τον καθηγητή. «Τέτοιου είδους πραγματάκια, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν σε κοινωνικό επίπεδο γενικότερα την αποφυγή της διασποράς και της μεγάλης επέκτασης της νόσου», κατέληξε.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.259 νέα κρούσματα, το μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στη χώρα από την έναρξη της επιδημίας.

Σημειώνεται, δε, πως 295 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ακόμη 291 περιστατικά αφορούν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε τριψήφιο, πλέον, αριθμό, καθώς αυξήθηκαν σε 102, από 95 τη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο αρμόδιος Οργανισμός κατέγραψε και 12 νέους θανάτους.

Σε συνολικούς αριθμούς, τα περιστατικά του ιού στην Ελλάδα έφτασαν τις 32.752, ενώ τα θύματα πλησιάζουν τα 600 (593).

ieidiseis.gr

About Παναγιώτης Κουνιάκης 449 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

1 Comment

  1. Αφού οι πλεονάζοντες μάγκες της απανταχού Ελληνικής επικράτειας ώς ιστορικό σύμπτωμα της Βαλκανικής Ελλάδος, θα συνεχίσουν να κάνουν αντιστασιακά πάρτυ σε προαύλια πανεπιστημίων και πλατείες μπυρόβιων επιδοτουμένων καφενόβειων. Μια και δεν μπορούν τα ανασταλλούν τα ιδιωτικά δικαιώματα στην Ελλάδα.
    Λεφούσια κάθε βράδυ μαζεύονται με μπύρες κουτάκια σε κάθε πλατεία ή ανοιχτό χώρο.
    Τα Θεσσαλονικιά λεφούσια έχουν την πρωτοκαθεδρία στις μαζώξεις ώς σύμπτωμα της Βαλκανικής Ελλάδος. Να παίρνουν μαζί τους και τούρκικο παστουρμά για να πίνουν τις μπύρες στα κορονοπάρτυ.
    Χρόνια η στραβομαγκιά γενικευμένη τι άλλο θα ξέρει εκτός από το παρακούει τις κρατικές αποφάσεις, γιατί έχει ιδιωτικά δικαιώματα.
    Στο lock down τον Μάρτη Απρίλη, πολλοί δήθεν επιχειρηματίες έλληνες σπ το εξωτερικό, ήρθανε στην Ελλάδα( παρατήσανε τις επιχειρήσεις δήθεν έξω) και πήγανε στα χωριά γισ νάναι ελεύθεροι χωρίς περιορισμούς lockdown. Εκεί όμως τους μπουζούριασε σε σπιτική καραντίνα η αστυνομία. Και κλειστήκανε στα χωριά και κατέρρευσαν είπαν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό αφού έλειπαν 3-4 μήνες. Και τις χώρες του εξωτερικού τις βρήκε αβανιά απ την κατάρρευσή των επιχειρήσεων αυτών. Και δεν κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι αυτοκίνητα Ελλήνων μεταναστών επιχειρηματιών μεγάλα με πινακίδες εξωτερικού, όπως τα άλλα χρόνια. Και βρήκε αγκούσα και αβανιά τα Ελληνικά χωριά και πόλεις απ την απουσία αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.