Επιστροφή φόρου: Σε ποιους αναμένεται να δοθεί – Τι γίνεται με όσους χρωστούν


Περίπου 350 με 400 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων εισοδήματος αναμένεται να δοθούν σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η επιστροφή δεν αναμένεται να γίνει αυτόματα σε όλους τους φορολογούμενους, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, αυτές αναμένεται ακόμα και να μηδενίσουν την επιστροφή, ανάλογα με το ποσό..

Όσοι δεν έχουν οφειλές προς τα δημόσια ταμεία, ή την εφορία τότε αναμένεται να λάβουν αυτομάτως την επιστροφή φόρου, ενώ αν ανήκουν στα 4 από τα 9 εκατομμύρια φορολογουμένους που χρωστούν ποσά στο Δημόσιο.

 

Η εγκύκλιος

Συγκεκριμένα, με βάση όσα προκύπτουν ή περιέχονται στη νέα Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ (Α.1153/2020 Επιστροφή φόρου Εισοδήματος):

 1. Εάν ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς (αρθ.42 ν.4174).
 2. Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας (αρθ.42 ν.4174).
 3. κατά την επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στους δικαιούχους, τυγχάνουν εφαρμογής μεταξύ άλλων, οι διατάξεις περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού
 4. προβλέπεται (α) έλεγχος για τυχόν οφειλές, (β) συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές, κατά τις διατάξεις του ν. 4174/2013 και του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.) ή (γ) παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και (δ) συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
 5. εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Ο.Κ.Α. τότε αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους Ο.Κ.Α.. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Από όλες τις ως άνω διατάξεις και οδηγίες, πουθενά δεν προκύπτει ότι ο φόρος που συμψηφίζεται πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Αντιθέτως «βεβαιωμένη οφειλή» που υφίσταται ή θα προκύψει μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, μπορεί να εξοφλείται αυτόματα, αντί να εισπράξει τα λεφτά ο κάθε δικαιούχος.

Περιορισμός ημερών (90) για επιστροφή φόρου, όπως συνάγεται από τα παραπάνω, υφίσταται εάν έχει προηγηθεί αίτηση του οφειλέτη.

Παράταση από το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ανακοινώνει τη χρονική παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έως και τις 29 Ιουλίου 2020.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους.

Επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.

Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης των φυσικών και νομικών προσώπων σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι:

 • Παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
 • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
 • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
 • Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27539 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Ο Δρ. Καλιγκάρι Μαμπούζε Δράκος του Ντύσελντορφ Σό'ι'μπλε και το μπρίλ κρίμ του Ντά'ι'σεμπλούμ. says:

  Οι επιστροφές φόρων ή συμψηφισμοί από ενοίκια , ή οτιδήποτε άλλο λαβείν από το δημόσιο βάσει θέσμισης θεωρητικής αρχικά. διέρχονται μέσα από την πρακτική διεργασία της ααδε η οποία λέει και αυτοονομάζεται ” ανεξάρτητη ΄΄ και είναι τόσο ανεξάρτητη όσο κάθε 15 λεπτά της ώρας την ελέγχει σε επίπεδο εισπράξεων το Ευρογκρούπ και ο Ντομπροβότσκις και δίνουν report – ρεπορτάρουν στον Δρ. Σό’ι’μπλε Καλιγκάρι Μπαμπούζε Δράκο του Ντύλελντορφ, και απ αυτές τις εισπράξεις έβγαινε ο μισθός – για καλό παντελόνιασμα- του Ντά’ι’σεμπλούμ για να αγοράζει μπρίλ κρίμ να πατκώνει τα μαλλιά του και τον φρεζέ του τον κυματοειδή.
  Ένα απ τα βασικά αναγνώσματα του Δόκτωρα Καλιγκάρι Μαμπούζε Δράκου του Ντύσελντορφ, ήταν οι πολιτικές θέσεις του Γερμανού Βαρώνου Σένκ από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, για το στρατηγικό βάθος της Γερμανίας στην Μέση και Εγγύς Ανατολή που θα επιτυγχάνετο με το σίδερο των Κρούπ απ την Έσση της Γερμανίας ώς σιδηροτροχιές για τον σιδηρόδρομο που θα ενοποιούσε την Οθωμανική ενδοχώρα, κάνοντας την Τουρκική κρατική οντότητα.
  Είχε μερόνυχτα ο Δράκος του Ντύσελντορφ Σό’ι’μπλε Καλιγκάρι Μαμπούζε κατά τις πληροφορίες της εποχής που εντρυφούσε μερόνυχτα ξενύχτι ( έπινε και καφε’ι’νη για να αντέχει την α’υ’πνια στο διάβασμα) πάνω στο πολιτικό ιδεολογικό πόνημα του Γερμανού Βαρώνου Σένκ ( οι βαρώνοι και τίτλούχοι δεν έχουν ανάγκη τον όρο Δόκτωρ γιατί είναι εκ γενετής ευγενικώς προσδιορισμένοι , και έτσι Βαρώνοι είναι ότι θέλουν κάνουν μέχρι και αλλαξωκολιές μες τις Βαρωνίες ) για το Γερμανικό στρατηγικό βάθος , που έγινε μετά από έναν αιώνα Τουρκικό στρατηγικό βάθος με προσαρμογή των ιδεολογικών πολιτικών αναφορών από τον Δόκτωρα Σ’ο’ι’μπλε και για τούτο φέρει και τον επιστημονικό τίτλο του Δόκτωρα. Που του επιτρέπει να κόβει μισθούς για παντελόνιασμα στον Ντά’ι’σεμπλούμ, για να αγοράζει μπρίλ κρίμ για να πατικώνει τον κυματοειδή φρεζέ του ( να μην του πετάει τρίχα απ τα μαλλιά απ το πολύ πατίκωμα).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.